Zobacz wątek - Spodnie MONGI Mondo Pro jeździ ktoś w tym?
NAS Analytics TAG

Spodnie MONGI Mondo Pro jeździ ktoś w tym?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Spodnie MONGI Mondo Pro jeździ ktoś w tym?

Postprzez czarny77 » 18/10/2014, 18:48

Szukam jakiegoś dobrego rozwiązania na dojazdy do pracy i znalazłem spodenki które mnie zainteresowały. Nazywa się toto MONGI Mondo Pro:

http://www.mongi.pl/ (otwórz link)

Ciekawa sprawa bo zakłada się ponoć na normalne cywilne ubranie jako dodatkowa warstwa i teoretycznie wg tego co piszą ma być ciepło sucho i bezpiecznie. Zastanawiam się czy faktycznie jak teraz na jesieni zarzucę to na spodnie od garnituru to mnie nie pokręci reumatyzm i czy jak zacznie padać do nie będe musiał chodzić potem po firmie z mokrym tyłkiem. Czy ktoś z Was w tym jeździ, proszę o opinię, warto kupić czy nie? :roll: :?:
czarny77
Świeżak

Postprzez Marrrio » 18/10/2014, 20:31

No ja w takowych jeżdżę. I są naprawdę spoko.

Mój znajomy w takich jeździł i jak zobaczyłem to się skusiłem. I generalnie polecam bo są naprawdę przydatne.

Ja śmigam w nich codziennie do roboty. Zakładam na zwykłe jeansy czasami na jeansy motocyklowe. Czasem nawet w gajerze :) . Zakłada się szybko za pomocą zamków po całej długości nogawki. Przed robotą zciągam w parę sekund i wkładam do kufra i nie muszę się w robocie przebierać. Mają ochraniacze, są solidnie zrobione. Generalnie ciepło , sucho. Nie przemakają. I fajnie też wyglądają.
W sierpniu wziąłem je też na wyjazd w Alpy i bardzo się przydały.

Kiedyś jeździłem w takich Tucano urbano zakładane szybko na rzepy, ale umywają się do tych. Wyglądałem jak pajac.

Także polecam .
Marrrio
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 18/10/2014, 20:47

Norma. Ja mam jakis nieprzemakalny model Held'a, zakladam na jeans/garniak praktycznie codziennie, bo nie mam jak sie w pracy przebrac. Na krotki dystans i maly deszcz wystarcza, ale jak jedziesz 20min w deszczu, to na pewno ci sie bedzie zbierac woda w niestrategicznych miejscach.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez czarny77 » 18/10/2014, 21:20

Marrrio to jak to jest przemakają czy nie? Miałeś jakąś deszczową sytuacje w tych Alpach? Ja akurat naprawdę nie mogę sobie pozwolić na paradowanie po firmie z mokrym "d" bo straciłbym autorytet u moich podwładnych :lol: :roll: :shock:
A jak na autobahnie? Nie trzepoczą, bo krój wydaje się luźny..
czarny77
Świeżak

Postprzez Marrrio » 18/10/2014, 22:16

Czarny , spokojnie autorytetu nie stracisz ;)

Sytuacji miałem sporo deszczowych i dały radę. W gaciach sucho. Ale nie jechalem ponad godzinę w ulewę. Nie wiem jak w takich ekstremalnych sytuacjach.

Tak jak do pracy dojeżdżam około 20 - 30 min to jeszcze nie miałem sytuacji żebym miał plamę w kroku .

Na autobahnie jakbyś chciał żeby Ci połopotały bo tak lubisz to można, a jak nie chcesz to na dole jest regulacja na rzepy że jak ściśniesz to krój jak w super hipsterskich portkach i nie łopocze ;)
Marrrio
Świeżak

Postprzez czarny77 » 19/10/2014, 00:01

No dobra a jak z regulacją i zapięciem w pasie? Porządnie to jest zrobione? Jak nabierzesz powietrza to (tylko szczerze) nie rozpinają się jakieś rzepy czy zatrzaski?
Przy jakich temperaturach jeździłeś? Ogólnie jak komfort termiczny?
Sorry że tak dopytuje ale nie lubię kupować kota w worku a takie informacje od użytkowników są z reguły jak wynika z mojego doświadczenia najbardziej miarodajne.. :idea: :lol:
czarny77
Świeżak

Postprzez Marrrio » 19/10/2014, 12:15

Zamykanie jest w porządku. Rzepy są szerokie i trzymają wystarczająco, oprócz tego zapinasz po bokach na zatrzaski. Nic się nie odpina.generalnie duży komfort i pewne zapięcia.
Regulacja w pasie ma duży zakres. Z tyłu jest gumka i są także paski zciągające.

Co do temperatury do w Alpach w okolicy zera i było ciepło. Na przełęczach śnieg leżał. Zakładałem je na zwykłe spodnie motocyklowe tylko bez podpinki i membrany. Membrany nie zakładam bo to jest masakra . Taka cerata że ci się jaja pocą. Także było dobrze jeżeli chodzi o ciepło Co też ważne dupa się nie poci. Jak jest trochę za ciepło to moźesz sobie trochę zamek po bokach rozsunąć i masz odpowiednią cyrkulację powietrza i od razu chlodniej.

Ja jestem zadowolony ztych portek, szczególnie że wygodne jest zciąganie i zakładanie i to dla mnie podstawa. Cała reszta spełnia swoje zadanie. Szukałem czegoś takiego i nic innego nie widziałem wartego polecenia.

Pozdrawiam
Marrrio
Świeżak

Postprzez czarny77 » 19/10/2014, 18:54

Dobra, przekonałeś mnie, w razie czego będzie na CIebie :oops: Niebawem zamówię i zobaczymy co to warte :P
czarny77
Świeżak

Postprzez Marrrio » 21/10/2014, 12:38

Czarny,

to jak już kupisz i pojeździsz trochę to się pochwal.

M
Marrrio
Świeżak

Postprzez czarny77 » 26/10/2014, 09:54

MAM! Mam! :shock: Powiem na razie tyle że bardzo ciekawa sprawa. Jestem w trakcie testowania a aura jest do tego odpowiednia. Niebawem napiszę coś więcej.. :D
czarny77
Świeżak

Postprzez czarny77 » 2/11/2014, 12:35

Obiecałem więc piszę :)
Cóż mogę rzec, rewelacja! Nie spodziewałem się aż tyle po tych spodniach, muszę przyznać że znacznie przewyższyły moje oczekiwania. Zrobiłem w ostatnim tygodniu 450km (niestety nie turystycznie a służbowo) i spisały się idealnie. Sto dwadzieścia w deszczu -nie przemokły. Bardzo dobrze dobrane są materiały i ocieplenie, jak wyjeżdżałem rano miałem przymrozek a wcale nie zmarzłem. Ochraniacze dobrze leżą. Ogólnie dobra ergonomia, kieszenie tam gdzie powinny być i porządnie zamykane, fajny jest też ten karabińczyk na kluczyki które zawsze gdzieś mi giną. Regulacja w pasie jak trzeba. Ale najważniejsze to ten patent z szybkim zdejmowaniem i zakładaniem. Toż to prawdziwa rewolucja! Minuta i wszystko spakowane w kufer, można ruszać do pracy czy na spotkanie. :) Wreszcie koniec z przebieraniem w kiblu.. :oops:
czarny77
Świeżak

Postprzez Marrrio » 23/4/2015, 16:14

Nooo proszę widzę podobne wrażenia.
Marrrio
Świeżak

Postprzez Marrrio » 18/8/2015, 12:57

Natknąłem się na teścik tych spodni w sierpniowym Świecie Motocykli.
Załączniki
MONGI test ÅšM 08.jpg
(247.16 KiB) Pobrane 75 razy
Marrrio
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê