Pierwsza odzież
• Strona 1 z 1
Pierwsza odzież
Jako iż od wiosny zamierzam zacząć swoją przygodę z motocyklami szosowymi, (suzuki gs500, kawasaki er5 lub coś w ten deseń, ogólnie A2) I przymierzam się pomału do zakupu odzieży i kasku.
Kask
Po długich poszukiwaniach znalazłem coś takiego ( http://allegro.pl/kask-motocyklowy-na-m ... 01773.html), wydaje się sensowny i posiada przyzwoite opinie. Poszukiwałem czegoś szczękowego gdyż bardzo mi one się podobają ale w tym przedziale cenowym nic co posiadałoby AntyFoga nie znalazłem. Tak, obawiam sie zaparowanej szybki
Buty:
Tutaj mam problem i oczekuję waszej rady, ponieważ poszukuję butków wysokich, ale nie chcę płacić 500 stówek zwłaszcza iż po 2-3 sezonach zamierzam zakupić coś procesjonalnego. Te buty mają być takie przejściowe i nie bede ukrywał że zależy mi na cenie tutaj. Macie jakieś propozycje ?
Rękawice oraz spodnie posiadam jakieś tam na początek wystarczą, jeszcze kwestia kurtki ale jutro zamierzam od znajomego odkupić.
Kask
Po długich poszukiwaniach znalazłem coś takiego ( http://allegro.pl/kask-motocyklowy-na-m ... 01773.html), wydaje się sensowny i posiada przyzwoite opinie. Poszukiwałem czegoś szczękowego gdyż bardzo mi one się podobają ale w tym przedziale cenowym nic co posiadałoby AntyFoga nie znalazłem. Tak, obawiam sie zaparowanej szybki

Buty:
Tutaj mam problem i oczekuję waszej rady, ponieważ poszukuję butków wysokich, ale nie chcę płacić 500 stówek zwłaszcza iż po 2-3 sezonach zamierzam zakupić coś procesjonalnego. Te buty mają być takie przejściowe i nie bede ukrywał że zależy mi na cenie tutaj. Macie jakieś propozycje ?
Rękawice oraz spodnie posiadam jakieś tam na początek wystarczą, jeszcze kwestia kurtki ale jutro zamierzam od znajomego odkupić.
-
Tristello - Świeżak
Spodnie i kurtke to bym Ci polecał zeby sprawdzić sobie ofertę Modeki, Polska firma, świetna jakość ceny chyba też dobre jak na takie wykonanie, moi znajomi jak i ja już od paru lat zaopatrujemy się u nich i naprawdę warto, nie będę linkować bo zaraz stwierdzą, że spam więc wklikaj w google i zobacz jak to u nich wyglada 

- drapiesznyjaszczomp
- Świeżak
Byłem w sklepie motocyklowym przymierzyłem chyba z 6 kasków w tym Caberga i niestety żaden rozmiar nie lezy mi... i poszukiwań czas dalszy trwa. Mierzyłem szczękowce i integrale (LAzera nie mieli) i chyba najwygodniej czułem się w Naxa F09. Jeszcze rozważam coś takiego jak AKIRA RO2105. On podobnie jak Naxa świetnie mi leży, ale sprzedawca niewiele umiał powiedzieć na ich temat. a w internecie tez za dużo info nie ma. Wgl pierwszy raz spotykam się z tą marką. Macie jakieś odczucia względem niej ? Troszke kusi mnie to wykonanie z poliwęglanu... ale chciałbym zasięgnąć waszej porady
Co do spodni to już mam, okazyjnie przy likwidacji sklepu udało mi się kupić za 100zł Tschul m90 białe.
Tych butów nie moge znaleźć :/

Co do spodni to już mam, okazyjnie przy likwidacji sklepu udało mi się kupić za 100zł Tschul m90 białe.
Tych butów nie moge znaleźć :/
-
Tristello - Świeżak
Znowu się machnąłem w nazwie modelu.. nie funkcjonuję w ostatnich dniach tak jak powinienem. Przepraszam. To te:
http://shima.pl/pl/buty-motocyklowe/140 ... 71943.html
Odradzam wynalazki typu Naxa, Akira itp. Zobacz może HJC (CS-R1 np. czy jak znajdziesz jakąś wyprzedaż na IS-16/TR1), możesz zobaczyć też AGV (intermotors- za chwilę powinna ruszyć wyprzedaż to powinno się coś pojawić, swoją drogą coś długo zwlekają). Do AGV- szczególnie tych niskich modeli nie jestem przekonany, ale zawsze to lepsze od Naxy czy innych takich wynalazków.
http://shima.pl/pl/buty-motocyklowe/140 ... 71943.html
Odradzam wynalazki typu Naxa, Akira itp. Zobacz może HJC (CS-R1 np. czy jak znajdziesz jakąś wyprzedaż na IS-16/TR1), możesz zobaczyć też AGV (intermotors- za chwilę powinna ruszyć wyprzedaż to powinno się coś pojawić, swoją drogą coś długo zwlekają). Do AGV- szczególnie tych niskich modeli nie jestem przekonany, ale zawsze to lepsze od Naxy czy innych takich wynalazków.
-
kravec - Administrator
Te butki jak na ta cene wydaja sie calkiem spoczko, wiec chyba sie skusze i jutro zamowie. A co do kasku to skoro tak mowisz ze naxy i akiry nie polecasz, to bede szukal cos z tych markowych. Moze faktycznie nie dlugo bedzie promocja, bo w sumie koniec roku sie zbliza. A czemu nie polecasz naxy itp ? Byc moze to glupie pytanie ale szczerze powiedziawszy nie wiem za bardzo czym sie roznia te kaski od np AGV. Ogolnie malo wdrozony w temat kaskow jestem (jeszcze), moja wiedza konczy sie praktycznie na tescie SHARP i ewentualnie materialach. Z tego co kojarze to chyba wszystkie te kaski do 300-400 maja skorupe z ABS-u. Jedynie znalazlem ta Akire z jakiegos poliweglanu. I troszke mnie ona zaciekawila. Chodzi mi o to ze dla mnie nie jest wazny znaczek na kasku (jedynym wyjatkiem bylaby firma z logiem penisa) a raczej to co kask oferuje, komfort i wzgledne bezpieczenstwo. Na poczatku wiadomo ze nie bede smigal po 200km/h jak panowie w TT (swoja droga podziwiam ich, 213km/h srednia predkosc w wyscigu robi wrazenie) narazie sie ucze i patrzylbym raczej na cos co byloby komfortowe, nie zmuszalo do przecierania szybki, odwracania uwagi itd itd.
-
Tristello - Świeżak
Zaczynasz od dość dobrych punktów odniesienia. Z tym SHARP'em radziłbym z pewnym dystansem, ale tutaj zdania są podzielone. Generalnie z doświadczenia wiem że firmy "krzaki" się nie sprawdzają, po tych kaskach nawet widać że nie są wykonane z dobrych materiałów. Najczęściej bardzo szybko się uklepują i robią się z nich garnki latające na głowie. Do tego dochodzi kwestia wypełnienia kasku- nie tylko zewnętrzna warstwa skorupy jest istotna. Informacji o wypełnieniu zazwyczaj nie uzyskamy z danych producenta- pozostaje nam to ocenić w rękach (względne) i zaufać producentowi, testom.
Nie każdy kask do 300-400zł jest z ABS'u (najgorsze tworzywo stosowane raczej przez Lazera i Sharka.. oczywiście z tych dobrych firm wyliczając). Zazwyczaj to termoplastik- już trochę lepszy materiał.
Nie każdy kask do 300-400zł jest z ABS'u (najgorsze tworzywo stosowane raczej przez Lazera i Sharka.. oczywiście z tych dobrych firm wyliczając). Zazwyczaj to termoplastik- już trochę lepszy materiał.
-
kravec - Administrator
A oprocz testow SHARP sa jeszcze inne testy kaskow? Testujace pod katem wlasnie wytrzymalosci wewnetrznej (tych odksztalcen materialow wewnatrz po okreslonej liczbie km itd) ? Czy w tym przypadku polega sie glownie na opiniach innych uzytkownikow ? Mam jeszcze jedno pytanie, czy rzeczy takie jak pinlock, zapiecie "DD"(?) Wplywaja bezposrednio na bezpieczenstwo czy tylko na komfort ? I jak to jest z tym ANTYFOGIEM, wiem ze jest kilka rodzajow AF. Jeden z nich to spray ktory podobno jest bardzo slaby, jak rozpoznac jaka metode wykorzystano w danym kasku ? I ktory rodzaj ANTYFOGA jest najlepszy ?
Wiem ze troche duzo tych pytan, ale... bardzo mnie to interesuje
Wiem ze troche duzo tych pytan, ale... bardzo mnie to interesuje

-
Tristello - Świeżak
Antifog to zawsze natryśnięta warstwa która ma zapobiegać parowaniu. Czasami sprawdza się lepiej, czasami gorzej. Pinlock zawsze jest lepszy. Wpływa to na komfort- szybka Ci nie paruje.
Zapięcie DD to zapięcie uznawane za najbezpieczniejsze. Nie ma prawa źle się zapiąć, odpiąć. Jest najprostsze przez co najpewniejsze.
Możesz zobaczyć testy do normy Snell. DOT chyba nie podaje nic ciekawego na stronie. Coś tam jeszcze było, ale nie pamiętam. Czasami testy w pismach typu "Motocykl". SHARP niby byłby ok, ale bardzo podejrzane jest to że wyjątkowo dobre wyniku uzyskują kaski rodzime (angielskie), samo przeprowadzanie testów też jest dla mnie nie do końca ok (to już moje odczucie po przejrzeniu ich procedury). Badają miejsca które są dość nietypowe jak na uderzenie przy upadku według mnie (i to te miejsca zazwyczaj obniżają ocenę kasków). Poza tym- ilość uderzeń według mnie (z tego co pamiętam oczywiście) jest dziwna- kask ma się uszkodzić i rozproszyć energię- przy 15'tym uderzeniu już tego nie zrobi- to chyba oczywiste.. dla testów SHARPA już widać nie.
Oczywiście- każdy ma swoje zdanie, nie chcę wywoływać tutaj dyskusji (zapewne niekończącej się). Przedstawiłem Ci tylko moje wątpliwości co do tych testów.
Dodatkowo- dla mnie wyznacznikiem też jest to która firma pojawia się w wyścigach- wiem że sponsorzy itd., ale myślę że zawodnicy nie wkładają na głowę byle czego- jednak to ich zdrowie i życie.
Zapięcie DD to zapięcie uznawane za najbezpieczniejsze. Nie ma prawa źle się zapiąć, odpiąć. Jest najprostsze przez co najpewniejsze.
Możesz zobaczyć testy do normy Snell. DOT chyba nie podaje nic ciekawego na stronie. Coś tam jeszcze było, ale nie pamiętam. Czasami testy w pismach typu "Motocykl". SHARP niby byłby ok, ale bardzo podejrzane jest to że wyjątkowo dobre wyniku uzyskują kaski rodzime (angielskie), samo przeprowadzanie testów też jest dla mnie nie do końca ok (to już moje odczucie po przejrzeniu ich procedury). Badają miejsca które są dość nietypowe jak na uderzenie przy upadku według mnie (i to te miejsca zazwyczaj obniżają ocenę kasków). Poza tym- ilość uderzeń według mnie (z tego co pamiętam oczywiście) jest dziwna- kask ma się uszkodzić i rozproszyć energię- przy 15'tym uderzeniu już tego nie zrobi- to chyba oczywiste.. dla testów SHARPA już widać nie.
Oczywiście- każdy ma swoje zdanie, nie chcę wywoływać tutaj dyskusji (zapewne niekończącej się). Przedstawiłem Ci tylko moje wątpliwości co do tych testów.
Dodatkowo- dla mnie wyznacznikiem też jest to która firma pojawia się w wyścigach- wiem że sponsorzy itd., ale myślę że zawodnicy nie wkładają na głowę byle czego- jednak to ich zdrowie i życie.
-
kravec - Administrator
Okey, dzieki wielkie za male wprowadzenie teraz juz bede sie zaglebial w to wszysyko. Wracajac do tematu.
Buty: zamowione
Rekawice: sa
Spodnie: sa
Kask: zastanawialem sie nad tymi wszystkimi, jutro postaram sie przymierzyc HJC CS-R1 i gdyby pasowal to kask mialbym zalatwiony. Z tym ze mam pytanie czy moge do niego dokupic blende ? Raczej chyba nie bo fabrycznie jej nie bylo. A ta oryginalna szybka w nim paruje ? Latwo sie rysuje ? Macie jakies doswiadczenia ? Opowoecie cos o tym kasku ?
Kurtka: brak
Buty: zamowione
Rekawice: sa
Spodnie: sa
Kask: zastanawialem sie nad tymi wszystkimi, jutro postaram sie przymierzyc HJC CS-R1 i gdyby pasowal to kask mialbym zalatwiony. Z tym ze mam pytanie czy moge do niego dokupic blende ? Raczej chyba nie bo fabrycznie jej nie bylo. A ta oryginalna szybka w nim paruje ? Latwo sie rysuje ? Macie jakies doswiadczenia ? Opowoecie cos o tym kasku ?
Kurtka: brak
-
Tristello - Świeżak
Kask blendę ma albo nie. CS-R1 nie ma. Najtańsze godne polecenia z blendą to właśnie Bynamo i IS-16 (stary model niby- teraz to TR-1). Ewentualnie shark s700.
Generalnie ludzie nie narzekają na szybki. Najczęściej kiepskie opinie pod tym względem zbiera agv
Generalnie ludzie nie narzekają na szybki. Najczęściej kiepskie opinie pod tym względem zbiera agv
-
kravec - Administrator
Kask shark s700. moim zdaniem wypada dużo lepiej na tle CS-R1,dla pewności przymierz obydwa i zobaczysz jak Ci leżą,pasują. Daj znać na który model ostetcznie się decydujesz.
- Moto-Center
- Świeżak
Ja od siebie dodam, że jeśli potrzebujesz blendy bo jeździsz tylko w dzień przy dużym słońcu, to warto zamiast upierac sie na kask z blendą rozważyć dokupienie zwykłej czarnej szybki. Mam aktualnie dwa kaski z blenda - lazer bayamo i shark s900s, w obu sprobowalem jej uzyc tylko raz i po prostu mi to nie pasuje, mam wrazenie, ze blenda nie opada wystarczajaco nisko i zupelnie zaburza percepcje. Z przyciemnianą szybką tego problemu nie ma
-
SlowMotion - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości