Czy warto teraz robić prawko A?
• Strona 1 z 1
Czy warto teraz robić prawko A?
Witam wszystkich.
Mam 3 pytania, głównie do osób które zdawaÅ‚y egzamin w 2014r., do osób które Å›ledzÄ… zmiany w Ustawie o kierujÄ…cych pojazdami ale również do innych doÅ›wiadczonych motocyklistów. Ostatnio bardzo mnie wzięło na motocykle i zdecydowanie chcÄ™ jeździć. Prawko B mam od 15 lat, jeżdżę autem wszÄ™dzie (praktycznie caÅ‚a EU). Na razie kupiÅ‚em sobie chiÅ„ski motorower, lekko podrasowany o gabarytach motocyklu – kupiÅ‚em go głównie do ćwiczeÅ„ i żeby na czymÅ› jeździć bo inaczej chyba bym zwariowaÅ‚
Moje pytania sÄ… takie – czy warto w tym sezonie zapisywać siÄ™ na kurs i starać o prawko w obecnej sytuacji, czy lepiej poczekać do wejÅ›cia zmian w ustawie?
Obecna sytuacja - mam na myśli:
- mają wejść korzystne zmiany w ustawie, ponioc ułatwiające zdobycie prawka,
- obecnie mocno skomplikowana i trudna teoria, wcale nie obrazująca wiedzy, a jak to słusznie ujęła Krystyna Janda wymagająca podążania za sposobem pokrętnego myślenia tworzącego pytania. Widziałem te testy i faktycznie bardzo zakręcone i podchwytliwe, właściwie ich forma jest taka,
- brak jawnych pytań (co właśnie ma się zmienić niebawem),
- szansa na zrobienie A1 bez teorii lub w ogóle szansa na używanie 125 cc na Kat. B - jakaś tego wersja ma wejść w nowej noweli do ustawy o kierujących ?
Ile osób w ogóle zdało ten egzamin w 2014 tzn na nowych zasadach?
Kiedy dowiemy się o realnym terminie wejścia w życie tej nowelizacji?
Sory za przydługi ale chciałem wszystko ująć?
Pozdr
Mam 3 pytania, głównie do osób które zdawaÅ‚y egzamin w 2014r., do osób które Å›ledzÄ… zmiany w Ustawie o kierujÄ…cych pojazdami ale również do innych doÅ›wiadczonych motocyklistów. Ostatnio bardzo mnie wzięło na motocykle i zdecydowanie chcÄ™ jeździć. Prawko B mam od 15 lat, jeżdżę autem wszÄ™dzie (praktycznie caÅ‚a EU). Na razie kupiÅ‚em sobie chiÅ„ski motorower, lekko podrasowany o gabarytach motocyklu – kupiÅ‚em go głównie do ćwiczeÅ„ i żeby na czymÅ› jeździć bo inaczej chyba bym zwariowaÅ‚

Moje pytania sÄ… takie – czy warto w tym sezonie zapisywać siÄ™ na kurs i starać o prawko w obecnej sytuacji, czy lepiej poczekać do wejÅ›cia zmian w ustawie?
Obecna sytuacja - mam na myśli:
- mają wejść korzystne zmiany w ustawie, ponioc ułatwiające zdobycie prawka,
- obecnie mocno skomplikowana i trudna teoria, wcale nie obrazująca wiedzy, a jak to słusznie ujęła Krystyna Janda wymagająca podążania za sposobem pokrętnego myślenia tworzącego pytania. Widziałem te testy i faktycznie bardzo zakręcone i podchwytliwe, właściwie ich forma jest taka,
- brak jawnych pytań (co właśnie ma się zmienić niebawem),
- szansa na zrobienie A1 bez teorii lub w ogóle szansa na używanie 125 cc na Kat. B - jakaś tego wersja ma wejść w nowej noweli do ustawy o kierujących ?
Ile osób w ogóle zdało ten egzamin w 2014 tzn na nowych zasadach?
Kiedy dowiemy się o realnym terminie wejścia w życie tej nowelizacji?
Sory za przydługi ale chciałem wszystko ująć?
Pozdr
daw108
- dawidos108
- Świeżak
125cc bedzie ponoc na prawko B , ale lapac to ma motocykle z automatyczna skrzynia biegow .Czyli skutery. Czy warto robic, mysle ze jak najbardziej , ty nie musisz tych pierdół robic typu a2 ,zeby potem miec A , ( szybciej niz 24 lata)
Ja zdawalem na nowych B , A2. Testy zdane za 1x. ,Testy to kwestia wycwiczenia, zsumowalem sobie wszystkie pytania jakie przerobilem , bylo ich ok. 4500 tysiaca
( wakacje nie poszly na marne , cwiczylem je przez ok. 5 miesiecy )
Pytania sa troszke nie zrozumiale i podchwytliwe ,ale nie wszystkie. Wszystko idzie zdac, i czytac ze zrozumieniem po malu.
Gorzej juz mi szlo z praktycznym , B za 5x, A2 za 2x.
Jak masz juz to B , to miasto nie powinno byc wiekszym problemem , plac wycwiczyc i za ktoryms razem wyjdzie , byc moze za 1x
.
Ja zdawalem na nowych B , A2. Testy zdane za 1x. ,Testy to kwestia wycwiczenia, zsumowalem sobie wszystkie pytania jakie przerobilem , bylo ich ok. 4500 tysiaca

Pytania sa troszke nie zrozumiale i podchwytliwe ,ale nie wszystkie. Wszystko idzie zdac, i czytac ze zrozumieniem po malu.
Gorzej juz mi szlo z praktycznym , B za 5x, A2 za 2x.
Jak masz juz to B , to miasto nie powinno byc wiekszym problemem , plac wycwiczyc i za ktoryms razem wyjdzie , byc moze za 1x

..
- baccari18
- Świeżak
oo dzięki za odpowiedź niby optymistyczna ale te 4500 pytań i 5 m-cy poświęcone
a tak swoją drogą to śledzę te proponowane zmiany i nie mogę się nadziwić jednej rzeczy - skutery będą mogły mieć 125 bo to automaty, a motorowery to co nadal 50 ? Czyli nic sie nie zmieni nadal będą zawalidrogami, które niczego nie wyprzedzą i przez to bedą niebezpieczne. Chyba geniusze z wiejskiej powinni pomyśleć o jakimś przeszkoleniu dla tych co mają B i zadeklarują chęć jazdy na 125 i niech mają na wszystko auto i manual. Sam chętnie przygotowywałbym się do egzaminu na 125 niż na motorowerze

a tak swoją drogą to śledzę te proponowane zmiany i nie mogę się nadziwić jednej rzeczy - skutery będą mogły mieć 125 bo to automaty, a motorowery to co nadal 50 ? Czyli nic sie nie zmieni nadal będą zawalidrogami, które niczego nie wyprzedzą i przez to bedą niebezpieczne. Chyba geniusze z wiejskiej powinni pomyśleć o jakimś przeszkoleniu dla tych co mają B i zadeklarują chęć jazdy na 125 i niech mają na wszystko auto i manual. Sam chętnie przygotowywałbym się do egzaminu na 125 niż na motorowerze

daw108
- dawidos108
- Świeżak
dawidos pomyśl.
B możesz mieć od lat 18.
AM możesz mieć od lat 14.
1. nie ma co ukrywać, że 125 może rozwijać dużo większą prędkość niż 50.
2. automat nie pozwala na tak dynamicznÄ… jazdÄ™ jak manual.
3. na razie to jest pisane grabiami po wodzie.
B możesz mieć od lat 18.
AM możesz mieć od lat 14.
1. nie ma co ukrywać, że 125 może rozwijać dużo większą prędkość niż 50.
2. automat nie pozwala na tak dynamicznÄ… jazdÄ™ jak manual.
3. na razie to jest pisane grabiami po wodzie.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
a proponuje robic teraz , u nas wszystko idzie w kierunku , ,,ku trudniej " ,dlatego jak chce zeby jak najszybciej minelo mi te 2 lata od tego egzaminu na a2 i robic A , bo nie wiadomo co za glupoty wymysla potem. A Te ich obietnice to rzadko sie sprawdzaja.
..
- baccari18
- Świeżak
Moja rada: Rób nie zastanawiaj się za długo.
Ja zrobiłem w zeszłym roku po wprowadzeniu nowych przepisów.
Rozpoczynałem kurs w maju i chyba w lipcu było po wszystkim. W teorii miałem jeden błąd i na jeździe również. Wybrałem szkołę na podstawie rankingów z lat poprzednich.
Pomimo tego że prawo jazdy B mam trochę dłużej od Ciebie poszedłem na teorie żeby się oswoić z informacjami i sposobem zadawania pytań. Na jazdy po mieście włączałem sobie śledzenie tras w telefonie np. navime.pl, http://www.sports-tracker.com/ Trasy jazd przebiegają po drogach gdzie są egzaminy. Co wykorzystywałem później do przypomnienia sobie tras i uwag jakie miał instruktor na co zwracać uwagę. Sprawdziłem czyją aplikacje ma do egzaminów ma mój WORD i poszukałem aplikacji tej firmy do nauki jazdy w niej były przykładowe pytania, część się powtórzyła z niewielkimi zmianami. Dokupiłem tylko dodatkową jazdę na placu egzaminacyjnym żeby lepiej go poznać. I to wszystko. Od miesiąca cieszę się własnym moto.
Ja zrobiłem w zeszłym roku po wprowadzeniu nowych przepisów.
Rozpoczynałem kurs w maju i chyba w lipcu było po wszystkim. W teorii miałem jeden błąd i na jeździe również. Wybrałem szkołę na podstawie rankingów z lat poprzednich.
Pomimo tego że prawo jazdy B mam trochę dłużej od Ciebie poszedłem na teorie żeby się oswoić z informacjami i sposobem zadawania pytań. Na jazdy po mieście włączałem sobie śledzenie tras w telefonie np. navime.pl, http://www.sports-tracker.com/ Trasy jazd przebiegają po drogach gdzie są egzaminy. Co wykorzystywałem później do przypomnienia sobie tras i uwag jakie miał instruktor na co zwracać uwagę. Sprawdziłem czyją aplikacje ma do egzaminów ma mój WORD i poszukałem aplikacji tej firmy do nauki jazdy w niej były przykładowe pytania, część się powtórzyła z niewielkimi zmianami. Dokupiłem tylko dodatkową jazdę na placu egzaminacyjnym żeby lepiej go poznać. I to wszystko. Od miesiąca cieszę się własnym moto.
- balles
- Świeżak
witam oczywiscie, że powinieneś robic mająć prawo jazdy na B bedzie ci o wiele łatwiej z testami wcale nie sa taki cięzkie ogólnie WORDY korzystają z dwóch baz pytań ITS i PWPW. ITS ogólnie bardziej podchwytliwa i niezrozumiała dużo wordów z niej rezygnuje i przechodzi na PWPW. Korzystaj z dostępnych przykładowych pytań oraz zaglądnij sobie na www.bazapytan.pl i tam dużo czytaj
- piotras29
- Świeżak
Zależy od tego jakie oblężenie ma ośrodek. Od tygodnia w górę.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Co jak i kiedy nie wiadomo z tymi zmianami
Na razie to jakieś projekty, media się cieszą,a ustawa nie wiadomo tak na prawdę czy przejdzie, możesz więc czekać i się nie doczekać, jak robiłem prawo jazdy to już była mowa, że A będzie od 21 lat, albo od 24... wprowadzili to jakieś 4 lata później.

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
No cóż w takiej sytuacji nie mam wyjścia. W czerwcu zapisuję się na kurs
Dzięki wszystkim za odp i pozdro!

Dzięki wszystkim za odp i pozdro!
daw108
- dawidos108
- Świeżak
Hej.
Chciałem tylko się pochwalić, że wczoraj ostatecznie za 2 razem zdałem czyli faktycznie da się. Teraz czas na zakup moto.
pozdrawiam wszystkich
Chciałem tylko się pochwalić, że wczoraj ostatecznie za 2 razem zdałem czyli faktycznie da się. Teraz czas na zakup moto.
pozdrawiam wszystkich
daw108
- dawidos108
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości