Pytanie o prawko
• Strona 1 z 1
Pytanie o prawko
Witam w tym roku koncze 17 lat (12 grudzien) i mam takie pytanie... czy da sie jakos ominac to prawko od 24 roku zycia... poza tym ze mozna je miec w wieku 20, jesli bym zrobil teraz A1 czyli do 125 cm3 to czy na 18 w momencie gdy wejdzie nowe prawo bede mogl zrobic odrazu A, bo nigdzie nie ma nic o tym co sie dzieje z posiadaczami prawa jazdy kat. A1
- Bartiquan
- Świeżak
cJarek napisał(a):Pozostaja posiadaczami A1. A2 to nowy papier, robisz go a potem z niego A.
BTW: Dokladnie z powodu ludzi twojego pokroju (majacych parcie na cyferki) A2 wchodzi w zycie. Kazdemu kto rozsadnie podchodzi do sprawy, A2 w niczym nie wadzi - 50 KM to kupa mocy, biorac pod uwage, ze sprzecicho + kierowca to tylko 300 kg.
Tez mam taki problem ale nie chodzi o cyferki poprostu wolał bym miec cale prawko od razu niz placic 2x wiecej. Tyle lat prawo jazdy na motocykl bylo od 18 roku zycia akurat teraz sie obudzili i zaczeli wprowadzac jakies smieszne przepisy. Po to sa egzaminy zeby tam nie dopuszczać ludzi do prowadzenia jednosladow a nie robiac kategorie wiekowe.
na Śląsku GÓRNICZE życie...
- pinGwin48
- Świeżak
Jak by egzaminy mialy sprawdzac czy sie nadajesz na prowadzenie 170 konnego sporta to bys go nie zdawal na 250 cc to raz a dwa, to egzamin nie zweryfikuje twojego doswiadczenia na drodze bo poprostu go nie masz wiec by default kazdy by oblewal ad do jakiegos 50 podejscia. Wiec nie glupie przepisy tylko przepisy gdzie ktos pomyslal za ciebie zebys sobie kuku nie zrobil. Najpierw naucz sie chodzic zanim wezmiesz sie za bieg przez plotki.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
cJarek napisał(a):pinGwin48 napisał(a):Tez mam taki problem ale nie chodzi o cyferki poprostu wolał bym miec cale prawko od razu niz placic 2x wiecej.
No to zrob go w momencie, gdy bedziesz mogl zrobic "cale" prawko za jednym zamachem. Ustawodawca zadbal zeby to bylo mozliwe.pinGwin48 napisał(a):Tyle lat prawo jazdy na motocykl bylo od 18 roku zycia akurat teraz sie obudzili i zaczeli wprowadzac jakies smieszne przepisy.
Te przepisy dzialaja w ten sposob juz od wiekow. Ja robilem prawko w 1995 roku, "otwieralem" w 1997. Dwa lata praktyki (wtedy bylo jeszcze wymagane udokumentowanie 6000 km) na 34KM maszynie mocno otwiera umysl.pinGwin48 napisał(a):Po to sa egzaminy zeby tam nie dopuszczać ludzi do prowadzenia jednosladow a nie robiac kategorie wiekowe.
Ktora szkola dysponuje 100KM litrem i bedzie na tyle odwazna, zeby dac go swierzakowi? Badz realista, prawko robi sie na leciutkich i slabych maszynach - po normalnym kursie, mlodoupieczony kierowca ma co najwyzej kwalifikacje zeby popchac erOne po placu manewrowym.
To niech zrobia reformy w szkolach jazdy a nie w przepisach. Teraz bede czul sie poszkodowany bo kolega ktory jest o pol roku ode mnie starszy jest na tyle bardziej rozgarniety aby zdac prawo jazdy w wieku 18 lat ale ja juz jestem na to za glupi i bede musial zdawac prwo jazdy w wieku 24 lat. No cos tu jest nie tak. Wiadomo ze doswiadczenie zdobywa sie razem z przejechanymi kilometrami ale kazdy powinien miec rowne szanse i jesli przepisy wchodza w 2013 roku to ludzie urodzeni w roku 1995 tez powinni zdawac prawo jazdy na starych przepisach bo to nie jest ich wina ze urodzili sie np w lipcu a przepisy wchodza w zycie w lutym.Nawet ja mimo to ze urodzilem sie w 1994 roku moge miec problemy z podejscem do egzaminu bo moze nie starczyc mi czasu. Pewnie powiecie ok kazdy teraz moze powiedziec ze jest poszkodowany nawet ten z rocznika `97 ale jesli przepisy weszly by w zycie przed tym zanim ja ukonczyl bym 18 rok zycia ja nie mial bym do nikogo pretensji. I w cale nie chodzi mi tu o to ze chce od razu po zdaniu prawa jazdy kupic 100KM litra tylko chodzi mi o zmiane kategori prawa jazdy co 2 lata zeby w spokoju pojezdzic i kupujac jakis motocykl nie martwic sie o jakies blokady czy inne wynalazki. Moze ktos ma tyle kasy zeby za 2 lata znow robic prawo jazdy ale ja osobicie wolal bym te pieniadze wpakowac w jakies dobre ciuchy motocyklowe.
- pinGwin48
- Świeżak
pinGwin48
Witamy w Unii Jełopopejskiej. To wymysl unijny nie naszych rzadzacych. Spokojnie bedzie wiecej takich kretynizmow juz wkrotce. Usiadz wygodnie i delektuj sie show'em.
Witamy w Unii Jełopopejskiej. To wymysl unijny nie naszych rzadzacych. Spokojnie bedzie wiecej takich kretynizmow juz wkrotce. Usiadz wygodnie i delektuj sie show'em.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
provit napisał(a):Nie podoba się to wyjedź do kraju, gdzie możesz prawko zdać bez większych problemów i wsiadać od razu na hayabusę turbo...
Ponadto motocykle to żaden obowiązek, nie każdego musi stać, nie stać Cię, aby w 2 lata po zrobieniu a2 uzbierać A- to nie jeździj. Poza tym chyba nie musisz robić całego cyklu, a tylko ileś tam godzin jazd.
To mnie strasznie irytuje, a jak mnie nie stać na bentleya to mam pisać, że jestem poszkodowany?
Ponadto nie możesz zrozumieć, że przepisy muszą kiedyś wejść i wchodzą w tym okresie, kiedy najmniej osób zdaje prawko?
Boże, co za kraj... Albo co gorsze- co za ludzie...
Kolego czytaj ze zrozumieniem. Kase pewnie i bym uzbierał ale to jest po prostu nieopłacalne.
Co do przepisow ktore nakazuje wprowadzac UE nie bede sie wypowiadał bo to i tak bez sensu.
Grunt to zeby wyciagnac z ludzi jak najwiecej kasy. I pewnie egzamin na prawo jazdy kat. A2 bedzie identyczny z tym na kat. A, bo jakos mi sie nie widzi ze nagle WSZYSTKIE szkoly jazdy beda zmienialy maszyny zgodnie z UE.
BEZ ODBIORU.
- pinGwin48
- Świeżak
cJarek napisał(a):Mylisz sie. Grunt to zadbac o uzytkownikow drog
Chodzi ci o bezpieczenstwo ? No blagam. Jezeli myslisz ze bedzie bezpieczniej to sie grubo mylisz. Sama pojemnosc i moc nie zabija. Zabija zupelnie co innego. No ale trzeba troche wyjezdzic zeby to zrozumiec. Szkoly jazdy sa od tego zeby uczyc mlodych kierowcow a nie rzad. Dzieki tej specz ustawie bedzie tylko wiecej motocyklistow bez uprawnien na drogach.
Wprowadzaja koncept, ktory od lat sprawdza sie w innych krajach.
Konkrety ? Dane statystyki przed i po, bo inaczej to zwykle pier***nie
No nic pozostaje czekac az wiek pelnoletnosci tez podniosa niedlugo do 24 lat
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości