Zobacz wÄ…tek - Karta Motorowerowa
NAS Analytics TAG

Karta Motorowerowa

Przepisy, prawo
_________

Karta Motorowerowa

Postprzez junior22 » 6/5/2012, 19:32

Witam!
Mam wielką prośbę... Mógłby ktoś powiedzieć czy mogę zdawać kartę motorowerową.
Mam 13 lat chodzę do podstawówki. Mój kolega też chodzi do podstawówki i ma 13 lat i jego szkoła organizuje zdawanie. Wiem powiecie ze jestem głupi. Ale sekretarka mojej szkoły jest zielona o kartę i popatrzyła na przepisy od worda i pisało tam że gimnazjum i ponadgimnazjalne szkoły muszą wydać, więc powiedziała że chyba nie mogę.Mógłby dać ktoś linka do ustawy żebym mógłbym powtórzyć to sekretarce?
Prosiłbym o szybką odpowiedz..
junior22
Świeżak

Postprzez alxbox » 6/5/2012, 19:45

Karta motorowerowa – dokument uprawniajÄ…cy do kierowania motorowerem. ObowiÄ…zywaÅ‚a przed wejÅ›ciem w życie ustawy o kierujÄ…cych pojazdami. W okresie przejÅ›ciowym, uprawnia do kierowania niektóre osoby.
Karta motorowerowa jest wymagana od osoby, która nie ukończyła 18 roku życia. W Polsce kartę motorowerową mogą uzyskać osoby, które ukończyły 13 lat. Szkolenie i egzaminy na kartę motorowerową przeprowadzają szkoły gimnazjalne lub ponadgimnazjalne, kartę wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły.
Od osób pełnoletnich nie wymaga się dokumentu uprawniającego do kierowania rowerem lub motorowerem.
Karta motorowerowa uprawnia również do kierowania rowerem, a po ukończeniu 15 lat także do kierowania pojazdem zaprzęgowym (np. furmanką).
Przyjęta w styczniu 2011 r. ustawa o kierujących pojazdami, która zacznie obowiązywać w styczniu 2013 r. likwiduje kartę motorowerową i zastępuje ją prawem jazdy kat. AM. Kartę motorowerową wydaje się na starych zasadach osobom w wieku 13 - lat do 18 stycznia 2013 r., tak uzyskany dokument obowiązuje do ukończenia przez posiadacza 18 lat, można ją wymienić na prawo jazdy kategorii AM po ukończeniu 14 lat. Prawo jazdy kategorii AM nie będzie wymagane od osób, które uzyskały 18 lat przed wejściem ustawy w życie
alxbox
Świeżak

Postprzez madcap » 6/5/2012, 19:52

w szkołach gimnazjalnych jest wpierw kilka godzin zajęć z wychowania komunikacyjnego (coś jakby kurs na kartę motorowerową)
masz Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Przemyślu
weź się tam zgłoś
z tym, że wówczas musisz przejść coś na kształt kursu na kartę motorowerową w jakimś OSK
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez caldirian » 6/5/2012, 22:44

Word organizuje dni otwarte (przynajmniej u mnie) wtedy można zdać bezpłatnie test i jazdę (tak przynajmniej ja zdałem). Szkoły raczej nie organizują testów. Jeżeli nie ma u ciebie w szkole testów i nie organizuje się dni otwartych w Wordzie po prostu zapisz się na kurs. To ci potem ułatwi życie.
caldirian
Świeżak

Postprzez Schab » 7/5/2012, 08:30

Niektóre domy kultury czasem organizują kursy i egzaminy.
Schab
Świeżak

Postprzez junior22 » 7/5/2012, 13:09

dzięki..
Byłem u sekretarki i powiedziałem że prawo pozwala robić mi ale zależy od dyrektorki..
Dyrektorka to usłyszała i powiedziała ze musi poczytać bo nie chce brać odpowiedzialności..A więc się pytam tylko rodzic bierze odpowiedzialność?
junior22
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê