Zobacz wÄ…tek - Zatrzymanie dowodu przez policjÄ™ - 2 sytuacje
NAS Analytics TAG

Zatrzymanie dowodu przez policjÄ™ - 2 sytuacje

Przepisy, prawo
_________

Zatrzymanie dowodu przez policjÄ™ - 2 sytuacje

Postprzez Vergon » 13/4/2012, 16:36

Nurtują mnie pewne kwestie, wyobraźmy sobie 2 sytuacje:

1)
Kupiłem motocykl z innego województwa, mam dowód, ubezpieczenie i umowę K-S.
Podczas kontroli policmajster zabiera mi dowód za brak przeglądu lub za np. brak oświetlenia, lub łysą oponę.
Gdzie trafia zatrzymany dowód? Tam gdzie jest aktualnie zarejestrowany czyli ileś tam km od mojego miejsca zamieszkania czy do mojego wydziału komunikacji?

2)
Kupiłem motocykl, mam ubezpieczenie i umowę K-S, ale nie mam przy sobie dowodu rejestracyjnego.
Podczas kontroli policmajster chce mi zabrać dowód np. za brak oświetlenia, albo łysą oponę.
Co wtedy skoro nie mam przy sobie dowodu i nie mam możliwości, żeby ktoś mi go podrzucił?
Mandat za brak dokumentu pomijam.

Jak to wyglÄ…da w praktyce?
Przegląd ogarnięty dzisiaj, więc pytam czysto teoretycznie :wink:
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Re: Zatrzymanie dowodu przez policjÄ™ - 2 sytuacje

Postprzez Invi » 13/4/2012, 18:24

Vergon napisał(a):1)
Kupiłem motocykl z innego województwa, mam dowód, ubezpieczenie i umowę K-S.
Podczas kontroli policmajster zabiera mi dowód za brak przeglądu lub za np. brak oświetlenia, lub łysą oponę.
Gdzie trafia zatrzymany dowód? Tam gdzie jest aktualnie zarejestrowany czyli ileś tam km od mojego miejsca zamieszkania czy do mojego wydziału komunikacji?

W moim przypadku poleciał tam gdzie moto było zarejestrowane. Na szczęście była sama końcówka sezonu i obyło się bez jeżdżenia 600km po dowód (załatwione pocztą).
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Vergon » 14/4/2012, 19:53

W jaki sposób pocztą? Kontaktowałeś się z WK i dogadałeś się tak, że wyślesz im kwit po przeglądzie a oni odeślą Ci dowód?
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motomana » 15/4/2012, 11:29

1) Jeśli chodzi o pytanie pierwsze, to wcale nie trzeba jechać po odbiór do wydziału komunikacji który jest w dowodzie. Wystarczy, że idziesz ze wszystkimi dokumentami które posiadasz od tego motoru, nowym przeglądem (na kartce wystawionym) oraz z tym kwitkiem z policji do swojego wydziału komunikacji i chcesz przerejestrować motor. Wydaje mi się, że tak można.
2) Dostaniesz mandat za np. brak sprawnych świateł, chyba nie mogą wystawić skierowania na badanie techniczne?, bo przecież po to ten dowód zabierają.
motomana
Świeżak

Postprzez Invi » 15/4/2012, 12:31

Vergon napisał(a):W jaki sposób pocztą? Kontaktowałeś się z WK i dogadałeś się tak, że wyślesz im kwit po przeglądzie a oni odeślą Ci dowód?

Tak. Do tego chcieli jeszcze oryginał umowy.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Vergon » 18/4/2012, 19:32

Dzięki za info, jak coś komuś wpadnie do głowy szczególnie na temat drugiego przypadku to chętnie posłucham.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê