Zobacz wątek - Jazda bez uprawnień z OC i przeglądem. Co grozi?
NAS Analytics TAG

Jazda bez uprawnień z OC i przeglądem. Co grozi?

Przepisy, prawo
_________

Jazda bez uprawnień z OC i przeglądem. Co grozi?

Postprzez motocyklista188 » 29/2/2012, 09:06

Witam kolega prosil mnie abym mu zalozyl temat z zapytaniem co grozi za jazde bez prawa jazdy ale z ubezpieczeniem i przegladem dokladnie chodzi o to ze jak go zatrzymia czy zabiora mu 125 tke ? bo ja niestety nie wiem jak to jest a informacje w google nie odpowiadaja na zaytanie czy zabiora moto? pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Otrzymujesz ostrzeżenie za źle nazwany temat (poprawiłem) i zakładanie tematu w nieodpowiednim dziale. Poza tym temat wałkowany wiele razy.
komarcc
motocyklista188
Bywalec

Postprzez Mianas » 29/2/2012, 09:13

Motoru mu nie zabiorą ale prawdopodobnie zatrzymaja dokumenty no i ktos bd musiał motor odebrac,oczywiscie ktos kto ma uprawniena i dostanie 500zł mandatu taka jest kara za jazde bez uprawnien.
Honda VFR 700 Interceptor
Mianas
Świeżak

Postprzez motocyklista188 » 29/2/2012, 09:19

Aha czyli w sumie 500zl a wracajas co tego ze ktos kto ma uprawnienia bedzie musial odebrac motor? jezeli u niego np nikt nie ma prawa jazdy na motor to jest opcja ze np dogada sie z Policja ze np bedzie prowadzil do domu?? Dzieki za odpowiedz
Aprilia Rs/Gs
motocyklista188
Bywalec

Postprzez SuzukiMaster » 29/2/2012, 12:24

motocyklista188 Sprawa wygląda tak twój kolega ma ten motocykl zarejestrowany opłacone oc i zrobiony przegląd lecz nie posiada uprawnień do prowadzenia tego pojazdu .
Gdy zostanie złapany przez policję dostanie na dzień dobry 500 złoty mandatu za brak prawa jazdy na kategorię A1, motocykl zostanie albo zatrzymany na chwilę gdy policjant będzie łaskawy i ktoś znajomy czy to z rodziny który posiada prawo jazdy zjawi się i pojazd odbierze albo odholowany przez policję na parking policyjny oczywiście twój kolega poniesie koszty związane z transportem tego motocykla na parking i za sam parking który jest płatny :)
Nie ma takiej opcji że kolega będzie motocykl prowadził :) lepiej by bez prawka nie jeździł bo jak będzie miał wypadek to guzik dostanie jak ubezpieczalnia zobaczy że nie miał prawka. Tak było z moim kuzynem który jechał skuterkiem i kierowca który wyprzedzał samochód jadący za moim kuzynem skosił mojego kuzyna do rowu, kuzyn złamał rękę kierowca się zatrzymał by pomóc kuzynowi a gdy już było po wszystkim kuzyn nie dostał odszkodowania bo nie miał karty motorowerowej .
SuzukiMaster
Świeżak

Postprzez MrHT » 29/2/2012, 13:43

Witaj!
Jeśli posiadacz uprawnienia na prowadzenie jakiegokolwiek pojazdu np. kat B. A nie masz uprawnienia na moto to dostajesz nie 500zł a 300zł mandatu.
Jeśli motor nie jest zarejestrowany na Ciebie osoba która Ci go ustąpiła podlega karze 300zł.
Więcej na: http://moto.money.pl/taryfikator-mandatow/
MrHT
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê