Z jakimi dokumentami jeździć po kupnie motocykla
• Strona 1 z 1
Z jakimi dokumentami jeździć po kupnie motocykla
A więc, wczoraj kupiłem cbr 125.
Tylko mam dwa pytania.
1. Z jakimi dokumentami muszę jeździć (posiadam dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, OC, Umowę sprzedaży-kupna)
2. Gdzie je wsadzić w cbrce 125? Przecież tam nie ma miejsca, słyszałem że ma schowek pod siedzeniem tam gdzie akumulator, wie ktoś jak się do niego dostać? Jakąś fotkę co muszę wykręcić czy coś?
Tylko mam dwa pytania.
1. Z jakimi dokumentami muszę jeździć (posiadam dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, OC, Umowę sprzedaży-kupna)
2. Gdzie je wsadzić w cbrce 125? Przecież tam nie ma miejsca, słyszałem że ma schowek pod siedzeniem tam gdzie akumulator, wie ktoś jak się do niego dostać? Jakąś fotkę co muszę wykręcić czy coś?
- NakedFan
- Świeżak
Tak, możesz wyjechać dopiero jak dostaniesz "twardy" dowód
Może pomyśl. A jakbyś pożyczył moto na przejażdżkę to też musisz mieć zaświadczenie od właściciela że go nie ukradłeś? Najlepiej podpisane przez notariusza, bo przecież mogłeś podrobić.
W moim dowodzie rejestracyjnym też nie jest napisane że jestem właścicielem i jakoś żyje

Może pomyśl. A jakbyś pożyczył moto na przejażdżkę to też musisz mieć zaświadczenie od właściciela że go nie ukradłeś? Najlepiej podpisane przez notariusza, bo przecież mogłeś podrobić.
W moim dowodzie rejestracyjnym też nie jest napisane że jestem właścicielem i jakoś żyje

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Invinciblee napisał(a):Może pomyśl. A jakbyś pożyczył moto na przejażdżkę to też musisz mieć zaświadczenie od właściciela że go nie ukradłeś?
Policja i inne organy uprawnione do kontroli mogą żądać okazania kwitka potwierdzającego prawo do użytkowania pojazdu który jest zarejestrowany na kogoś innego niż kierujący nim

No ale w zasadzie bardzo rzadko to robiÄ…

YZF R6 2007
-
Trener - Stały bywalec
masz miesiac na przerejestrowanie i mozesz jezdzic na tych papierach co masz, wozisz tylko dowod i OC po miesiacu jak nie zarejestrujesz to mozesz mowic ze dopiero kupiles a umowy raczej nie musisz wozic ze soba no chyba ze naprawde trafisz na upierdliwego policjanta ale jesli bedziesz mial wazny przeglad i ubezpieczenie to nie powinni sie czepiac ja nigdy takich problemow nie mialem, jesli chodzi o druga czesc twojego pytania to co ty chcesz chowac dokumenty gdzies w motorze?
oszalales dokumenty nosisz przy sobie zostaw dokumenty w moto to zlodziej sie ucieszy

-
sonycbr77 - Bywalec
Jutro idę przerejestrować, a kupiłem wczoraj.
Najśmieszniejsze że od tych postów i przejmowania się jakie dokumenty wziąć, zapomniałem o prawku jak pierwszy raz jechałem.
Dzisiaj pierwszy dzień jazdy i 20km;) Dzięki za pomoc, Już się nie mogę doczekać jutra!!!!:)!!
Najśmieszniejsze że od tych postów i przejmowania się jakie dokumenty wziąć, zapomniałem o prawku jak pierwszy raz jechałem.
Dzisiaj pierwszy dzień jazdy i 20km;) Dzięki za pomoc, Już się nie mogę doczekać jutra!!!!:)!!
- NakedFan
- Świeżak
no oczywiscie ze mozna przeciez skoro sa papiery i moto nie jest kradziony czy cos to mozna ale po cos jest ten przepis ze trzeba w ciagu m-ca przerejestrowac gdyby kazdy sobie tak jezdzil na kogos papierach to bylby wielki chaos a przeciez wydzial komunikacji tez musi zarabiac he a niech mu ukradna ten motorek i co wtedy on nie widnieje w wydziale ze to jego i wtedy usiasc i plakacInvinciblee napisał(a):Dlaczego nie można?
-
sonycbr77 - Bywalec
hm no nie bede sie spieral czy jest czy nie ma takiego przepisu w kazdym badz razie tak twierdza panowie policjanci i tak zawsze bylo ale z drugiej strony mandatow chyba za to nie wlepiaja wiec ciekawe jak to jest naprawde
-
sonycbr77 - Bywalec
NakedFan napisał(a):A więc, wczoraj kupiłem cbr 125.
Tylko mam dwa pytania.
pan_wiewiorka napisał(a):Dowód rejestracyjny i ważne OC. Reszta do szuflady.
dodać do tego jeszcze należy, że prawo jazdy też
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości