Ucieczka
• Strona 1 z 1
ucieczka z miejsca przestępstwa/wykroczenia jest karalna
w zależności od ciężkości przewinienia sprawa zostanie rozpatrzona przez straż miejską lub skierowana do prokuratury
w zależności od ciężkości przewinienia sprawa zostanie rozpatrzona przez straż miejską lub skierowana do prokuratury
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Spokojnie, jeżeli to straż miejska to zapewne nie zapamiętali numeru, a jeżeli jakimś cudem spamiętali te 5 znaków, to ustalą kto jest właścicielem pojazdu i na adres zameldowania właściciela zostanie wystosowane wezwanie na komendę celem udzielenia wyjaśnień.
Mogli tez olać, bo jak od razu nie złapali na "gorącym uczynku", to chyba zdają sobie sprawę, że ciężko komukolwiek cokolwiek udowodnić.
Mogli tez olać, bo jak od razu nie złapali na "gorącym uczynku", to chyba zdają sobie sprawę, że ciężko komukolwiek cokolwiek udowodnić.
Hominum causa omne ius constitutum sit
- Hunti
- Świeżak
Nie rozumiemtylko czemu Straz Miejska ma zobaczyc numery. Przeciez oni nie maja uprawnien do prowadzenia kontroli drogowych, a co z tym zwiazane do zatrzymania pojazdow w zwiazku z tym. Wiec dlaczego mialby ktos uciekac przed straz miejska ??
- marcinpsk
- Świeżak
marcinpsk napisał(a):Nie rozumiemtylko czemu Straz Miejska ma zobaczyc numery. Przeciez oni nie maja uprawnien do prowadzenia kontroli drogowych, a co z tym zwiazane do zatrzymania pojazdow w zwiazku z tym. Wiec dlaczego mialby ktos uciekac przed straz miejska ??
Uprzejmie prosi się o nie pisanie głupot.
Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
- Kod: Zaznacz cały
Art. 129b
2.Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu
drogowego
wobec:
1) kierujÄ…cego pojazdem:
a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego
odpowiednim znakiem drogowym,
b) naruszajÄ…cego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i
zarejestrowania czynu przy użyciu urządzeń działających
samoczynnie;
2) uczestnika ruchu naruszajÄ…cego przepisy o:
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe
wierzchem
lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
3.W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w
ust. 2,
strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:
1) zatrzymania pojazdu lub jadącego wierzchem, z wyłączeniem pojazdów
kierowanych
przez osoby, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b;
- Hunti
- Świeżak
Racja!Źle zacząłem ,wczoraj jechałem chodnikiem 100 km/h , nie wiem czy widzieli rejestracje , tylko widziałem że za mną zawracali .I pytanie czy od razu przyjadą czy wyślą pismo ?
"Motocykliczne"
-
Spajkas - Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Hunti napisał(a):marcinpsk napisał(a):Nie rozumiemtylko czemu Straz Miejska ma zobaczyc numery. Przeciez oni nie maja uprawnien do prowadzenia kontroli drogowych, a co z tym zwiazane do zatrzymania pojazdow w zwiazku z tym. Wiec dlaczego mialby ktos uciekac przed straz miejska ??
Uprzejmie prosi się o nie pisanie głupot.
Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
- Kod: Zaznacz cały
Art. 129b
2.Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu
drogowego
wobec:
1) kierujÄ…cego pojazdem:
a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego
odpowiednim znakiem drogowym,
b) naruszajÄ…cego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i
zarejestrowania czynu przy użyciu urządzeń działających
samoczynnie;
2) uczestnika ruchu naruszajÄ…cego przepisy o:
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe
wierzchem
lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
3.W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w
ust. 2,
strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:
1) zatrzymania pojazdu lub jadącego wierzchem, z wyłączeniem pojazdów
kierowanych
przez osoby, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b;
Dobra moze zle sformuowalem odpowiedz., bo myslalem ze chodzilo o niezatrzymanie sie do kontroli zwiazane np. z przekroczeniem predkosci lub rutynowa kontrole.
A wracjac do tematu. Nawet jak przyjda straznicy do domu to jesli nie beda mieli dowodow (film,zdjecia) to poza straszeniem niewiele moga zrobic.
- marcinpsk
- Świeżak
Skoro zawracali to zapewne nie użyli jeszcze żadnego sygnału celem zatrzymania Cię?
Nie mieli też przyrządu do pomiaru prędkości, zatem jedyne co mogą, to wezwać właściciela pojazdu do złożenia wyjaśnień i kierującemu wystawić mandacik na chyba 300zł za jazdę po chodniku.
I zawsze w sytuacji, kiedy sprawca czynu nie został ustalony, to pismo mające na celu wyjaśnienie sytuacji zawsze kieruje się do właściciela, który to ma obowiązek udzielić wszelkich niezbędnych informacji celem ustalenia tożsamości sprawcy wykroczenia.
Nie mieli też przyrządu do pomiaru prędkości, zatem jedyne co mogą, to wezwać właściciela pojazdu do złożenia wyjaśnień i kierującemu wystawić mandacik na chyba 300zł za jazdę po chodniku.
I zawsze w sytuacji, kiedy sprawca czynu nie został ustalony, to pismo mające na celu wyjaśnienie sytuacji zawsze kieruje się do właściciela, który to ma obowiązek udzielić wszelkich niezbędnych informacji celem ustalenia tożsamości sprawcy wykroczenia.
- Hunti
- Świeżak
Nie zakładam nowego tematu pisze tutaj, wczoraj jechałem przez miasto i jechała buda, myślałem że to ps... policja więc zwolniłem ale jak zobaczyłem, że to SM to pocisnąłem już normalnie, mogą oni np. moją rejestracje spisać i do policji to zgłosić czy coś?? Czuje, że nie ale pytam by się upewnić 

Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
sm
oczywiście ze moga.oni sa ogolnie pilnowania porzadku miejskiego jak cos sie dzieje to moga zainterweniowac. rutynowej kontroli robić nie moga ale jezeli dopuścisz sie przestepstwa czy wykroczenia moga wyjac rece z kieszeni. moga cie nawet scignać jak trzeba do czasu przekazania policji/wlaczenia sie jej do poscigu.
Motocykle to nie styl zycia, to stan umyslu...
- motomc
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości