Rejstracja motoru z UK - komplikacja
• Strona 1 z 1
Rejstracja motoru z UK - komplikacja
Witam wszystkich
Wiem ze temat już był wielokrotnie wałkowany i ja tez wszystko co było poczytałem tylko ze mnie spotkała troszkę inna historia
ZacznÄ™ od poczÄ…tku motocykl zostaÅ‚ Å›ciÄ…gniÄ™ty z UK przez handlarza (niewiadomo kiedy) ale dnia 20-9-2009 zostaÅ‚ sprzedany 1 wÅ‚aÅ›cicielowi w Polsce na FV-marża (wszystkie dane sprzedajÄ…cego, nr FV, daty, kwota wszystko co powinno być – nawet dodatkowo ksero zaÅ›wiadczenia o wpisie do ewidencji dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej). Pierwszy wÅ‚aÅ›ciciel nie zarejestrowaÅ‚ pojazdu a mi nadarzyÅ‚a siÄ™ okazja niedawno 12.2010 go kupić i spisaÅ‚em z 1wlaÅ›cicielem umowÄ™ polska kupna-sprzedaży i tym samym staÅ‚em siÄ™ jego 2gim wÅ‚aÅ›cicielem (mam oczywiÅ›cie V5C, stara FV, i nowa obecna umowÄ™)
Zabrałem się za PCC3 i już go chciałem wpłacać jak pani w urzędzie mi powiedziała ze nie mam pełnych dokumentów bo powinienem mieć jeszcze VAT-25
Czy ma racje ? Mam pytanie co w tym przypadku powinienem zrobić ?
Jakie dokumenty potrzebuje by zarejestrować pojazd i Cieszyc się z jego użytkowania i czy będę mogł go zarejestrować czy nie będzie żadnych kar lub cos w tym rodzaju
Poradźcie mi cos
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedz
Wiem ze temat już był wielokrotnie wałkowany i ja tez wszystko co było poczytałem tylko ze mnie spotkała troszkę inna historia
ZacznÄ™ od poczÄ…tku motocykl zostaÅ‚ Å›ciÄ…gniÄ™ty z UK przez handlarza (niewiadomo kiedy) ale dnia 20-9-2009 zostaÅ‚ sprzedany 1 wÅ‚aÅ›cicielowi w Polsce na FV-marża (wszystkie dane sprzedajÄ…cego, nr FV, daty, kwota wszystko co powinno być – nawet dodatkowo ksero zaÅ›wiadczenia o wpisie do ewidencji dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej). Pierwszy wÅ‚aÅ›ciciel nie zarejestrowaÅ‚ pojazdu a mi nadarzyÅ‚a siÄ™ okazja niedawno 12.2010 go kupić i spisaÅ‚em z 1wlaÅ›cicielem umowÄ™ polska kupna-sprzedaży i tym samym staÅ‚em siÄ™ jego 2gim wÅ‚aÅ›cicielem (mam oczywiÅ›cie V5C, stara FV, i nowa obecna umowÄ™)
Zabrałem się za PCC3 i już go chciałem wpłacać jak pani w urzędzie mi powiedziała ze nie mam pełnych dokumentów bo powinienem mieć jeszcze VAT-25
Czy ma racje ? Mam pytanie co w tym przypadku powinienem zrobić ?
Jakie dokumenty potrzebuje by zarejestrować pojazd i Cieszyc się z jego użytkowania i czy będę mogł go zarejestrować czy nie będzie żadnych kar lub cos w tym rodzaju
Poradźcie mi cos
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedz
- pldakuc
- Świeżak
Peka91 napisał(a):Cześć.
Z tego co się orientuję musisz się przejść do skarbówki i opłacić podatek od kupna, z tego co pamiętam to było 1 albo 2% kwoty w umowie.
Jeżeli tylko tego Ci brakuje to nie powinieneś się martwić. Skocz do skarbówki to się dowiesz więcej, opłacisz i zarejestrujesz. Pozdrawiam
Wyjdź stąd!
cortes napisał(a):Vat 25 dla motocykli to jednolita kwota niezależnie ile zapłaciłeś za moto - około 250 zł.
Nie "około 250" a równe 160 zł.
Zaświadczenie VAT-25 nie jest potrzebne do rejestracji jeżeli kupiłeś pojazd w Polsce od podatnika VAT, prowadzącego działalność w zakresie obrotu pojazdami, który wystawił fakturę VAT na ten pojazd. W Twoim przypadku kupiłeś od kolejnego właściciela, co nie zmienia jednak faktu, że handlarz fakturę wystawił a co za tym idzie VAT został zapłacony, więc nie wiem o co tej pani w okienku chodzi.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Jeżeli nie masz zielonego pojęcia w temacie i dodatkowo czytanie ze zrozumieniem jest Ci obce, skoro nie zauważyłeś, że autor wątku był już w Urzędzie Skarbowym, to daruj sobie swoje nic nie warte porady.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości