Zobacz wątek - Rejestracja motocyklu na osobę niepełnoletnią
NAS Analytics TAG

Rejestracja motocyklu na osobę niepełnoletnią

Przepisy, prawo
_________

Rejestracja motocyklu na osobę niepełnoletnią

Postprzez BRaYaN1212 » 24/7/2010, 10:29

Witam mam 16 lat i chcę zarejestrować 125tke (z salonu) tylko na mnie. Jest to możliwe? Posiadam prawo jazdy A1 i dowód osobisty.
Czary Mary
BRaYaN1212
Świeżak

Postprzez Czester » 24/7/2010, 12:47

Tak jest to możliwe ale wybacz, nie będę pisał o tym kolejny raz tylko dlatego, że Tobie nie chciało się poszukać.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez BRaYaN1212 » 24/7/2010, 14:52

na tym forum nie znalazłem ale znalazłem na innym:
Kod: Zaznacz cały
Tak - oczywiście - nie ma przeciwwskazań, żeby właścicielem pojazdu była osoba niepełnoletnia bez względu na wiek, niezależnie od tego czy ma, czy też nie ma zdolności do czynności prawnych, czy też ma ograniczoną zdolność do takich czynności (drugi przypadek). Ogólnie - wiek nie ma znaczenia przy nabywaniu prawa własności, gdyż kazdy człowiek w momencie narodzin ma zdolność prawną - może zatem być podmiotem prawa własności.
Żaden WK nie może zatem odmówić prawa nabycia praw własności pojazdu przez taką osobę - trudno tu jednoznacznie wskazać przepis, który by to regulował - na sprawę trzeba spojrzeć odwrotnie - nie istnieje przepis, który by tego zabraniał.
Inną kwestią jest jednak forma w jakiej takie prawo własności osoba taka może nabyć - i tu zaczynają się schody. Nie posiadając zdolności do czynności prawnych nie może ona (zasadniczo) sama skutecznie prowadzić działań prowadzących do nabycia prawa własności - a więc nie może np. samodzielnie podpisać umowy kupna-sprzedaży pojazdu. Musi w takim wypadku działać przez swojego opiekuna ustawowego, a niektóre WK wręcz będą wymagały działania za zgodą sądu opiekuńczego. Wszystko przez to, że nie istnieje sztywna definicja zwykłego zarządu rzeczą, do którego uprawnieni są opiekunowie prawni (zazwyczaj rodzice). W obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej środek transportu taki jak np. używany fiat 126p rocznik powiedzmy 84 nie stanowi większej wartości materialnej i zapewne jest tańszy od pary markowych butów sportowych, kupno których na pewno można by do zwykłego zarządu zaliczyć. W takim wypadku teoretycznie nastolatek posiadający ograniczoną zdolność do czynności cywilno prawnych (od 13 roku życia) mógłby sam zawrzeć taka umowę i to szczególnie w sytuacjach kiedy posiada już własne źródła dochodu. Ponieważ jednak często nie sposób dowieść wszelkich okoliczności usprawiedliwiających taką czynność lepiej, aby jednak z któryś z opiekunów kontrasygnował umowę, tym bardziej, że jego obecność i tak będzie niezbędna przy rejestracji pojazdu w WK - tu bowiem dojdzie do podpisania decyzji administracyjnej w sprawie rejestracji pojazdu i tej czynności osoba niepełnoletnia nie będzie mogła dokonać samodzielnie.

Reasumując - każdy bez względu na wiek może zostać właścicielem pojazdu, jednak materialno-techniczna forma wejścia w prawo własności już taka oczywista nie jest. warto po prostu zapytać w miejscowym WK jakich dokumentów będzie on żądał dla udokumentowania prawa własności takiej osoby. Jak bowiem wspomniałem obiektywna ocena zwykłego zarządu rzeczą może być trudna. Myślę, że w większości przypadków skończy się na podpisaniu umowy przez opiekuna prawnego, chociaż powiem szczerze - jeśli nabywanym, pojazdem miałby być samochód o wartości np. 100 tys. PLN sąd opiekuńczy może okazać sie niezbędny.

Proszę na koniec pamiętać jeszcze o jednym - nabywanie prawa własności przez nieletniego to ta łatwiejsza część, bo choć prawo własności do pojazdu w takim wypadku jest przysposobieniem na rzecz dziecka (choć i obciążeniem - obowiązek ubezpieczenia itd.) to dużo większe schody zaczną się, jeżeli będzie on chciał to prawo zbyć przed ukończeniem 18 roku życia. Tu w zasadzie bez sądu, a nie rzadko kuratora się nie obędzie...
Czary Mary
BRaYaN1212
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê