Zobacz wątek - Moto większe niż 125 a wypadek przy posiadaniu A1
NAS Analytics TAG

Moto większe niż 125 a wypadek przy posiadaniu A1

Przepisy, prawo
_________

Moto większe niż 125 a wypadek przy posiadaniu A1

Postprzez kaouthia » 11/7/2010, 16:38

Co w przypadku kiedy śmigamy moto większym niż 125 mamy wypadek a posiadamy tylko A1 ? Są dużo większe konsekwencje ? Wina automatycznie przechodzi na nas pomimo że (przykładowo) wypadek nie jest z naszej winy czy wszystko jest tak samo i dostajemy jakąś kare pieniężną ?

Pytam czysto teoretycznie.

PS. Szukałem takiego tematu ale znalazłem tylko jakie są konsekwencję kiedy nas zatrzymają, o wypadkach nic nie znalazłem.
kaouthia
Świeżak

Postprzez rossavu » 11/7/2010, 16:42

Nie posiadasz uprawnien - Teoretycznie Ciebie tam mialo nie byc - nie masz uprawnien - ubezpieczyciel moze sie przyczepic - z wlasnej kieszeni placisz za naprawy etc
rossavu
Stały bywalec

Postprzez madcap » 11/7/2010, 16:54

albo jesteś jego sprawcą albo nie, nie myl braku właściwej kategorii prawa jazdy z brakiem w ogóle prawa jazdy lub pozwolenia, brakiem ubezpieczenia OC lub jazdą na 2 podwójnym gazie albo spidzie - tylko w tych sytuacjach będziesz bezwzględnym sprawcą
w pozostałych sprawa trafia do sądu i conajwyżej jeśli nie masz uprawnień to sąd orzeka o winie wskazując przy tym sprawcę lub o współwinie, pomijając fakt, że możesz mieć sprawę o jazdę bez wymaganych uprawnień zamiast mandatu
zwracam uwagę na słówko możesz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości

na górê