Zobacz wÄ…tek - rejestracja motocykla
NAS Analytics TAG

rejestracja motocykla

Przepisy, prawo
_________

rejestracja motocykla

Postprzez Soulfixer » 10/7/2010, 14:57

Witam :)

czy ktos z szanownych forumowiczow moze podzielic sie ze mna swoja wiedza odnosnie nastepujacej kwestii:

jak wyglada rejestracja motocykla kupinego w salonie, fabrycznie nowego?

dostaje karte pojazdu, fakture, wyciag z homologacji i z tymi dokumentami udaje sie do urzedu gminy aby zarejestrowac motocykl??? czy beda sie czepiac w urzedzie jezeli na fakturze omylkowo zostala wpisana troche wieksza pojemnosc niz motocykl faktycznie posiada, niz jest wpisana w karcie pojazdu??? tzn na fakturze napisane jest ze 799 cm a w karcie pojazdu 779... czy beda sie o to czepiac i czy isc do sprzedawcy aby wystawil nowa fakture???

w uzedzie jak przedstawie te wszystkie papiery, zaplace to dostane pozwolenie czasowe??? i w ciagu 30 dni wyrobia mi dowod rejestracyjny??? i czy nie majac jeszcze walsciwego dowodu rejestracyjnego bo bede czekal na jego wyrobionie bede mogl ubezpieczyc moto oc/ac ??? bo moje numery rejestracyjne, te na stale i wlasciwe dopiero przyjda z dwodem rejestracyjnym z mennicy???

jezeli obecnie na potwierdzeniu oplaconego OC mam w polu nr rejestracyjny wpisane brak numeru to czy jak dostane tablice tymczasowe to bede mogl na nich normalnie jezdzic z takim walsnie potwierdzeniem oc gdzie nie jest wpisany zaden numer rejestracyjny???

z gory wielkie dzieki za pomoc, cierpliwosc i wyjasnienie co i jak bo poraz pierwszy bawie sie w rejestracje bo nigdy nei mialem jeszcze swojego moto zawsze tylko pozyczone :P
Soulfixer
Świeżak

Postprzez tigerman » 10/7/2010, 17:42

Po pierwsze czy jestes pełnoletni?
Po drugie ja juz taki temat założyłem :p
tigerman
Świeżak

Postprzez Vergon » 10/7/2010, 19:02

Idziesz do wydziału komunikacji, wypełniasz wniosek o rejestracje pojazdu, rejestrujesz moto, dostajesz pozwolenie czasowe (miękki dowod), tablice rej. (stałą, nie żadne numery tymczasowe), idziesz do ubezpieczyciela i normalnie ubezpieczasz moto.

Dowod odbierasz po max 30 dniach (bardzo zadko sie to przedłuza, ale jeśli juz tak sie stanie wstemplują Ci w miękki dowod przedłużenie jego ważności np. na tydzien do czasu az twardy dowod dotrze do WK), bywa, że dowod jest juz do odebrania po ok 2 tyg.
Weź od nich numer tel, bedziesz mogl telefonicznie sprawdzic czy dowod jest juz gotowy, zeby nie tracic czasu na niepotrzebne stanie w kolejce.

Jezeli chodzi o fakture, to tak naprawde wszystkie najważniejsze dane moto masz w świadectwie homologacji i na tym pewnie beda bazować, ale jak nie jest to dla Ciebie wielkim problemem to idz do salonu po właściwą FV, "pani" może mieć ch*jowy dzień i odeśle Cie z kwitkiem.

Co do pytania o "brak numeru" na blankiecie OC to nie trybie jak mozesz miec ubezpieczone moto przed jego pierwszÄ… rejestracjÄ….
No chyba, ze wszystko masz juz wypełnione i tylko pozostaje Ci zgłosić sie po wpis numeru rej. po zarejestrowaniu moto.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Soulfixer » 10/7/2010, 19:20

wielkie dzieki za info i wyjasnienie wszystkeigo co i jak :) czyli krotko mowiac juz od razu przy zlozeni uwniosku przy rejestracji otrzymam te walsciwie blachy ktore bede mial na stale i moge te numery podac ubezpieczycielowi :) a bede jedynie czekac az w mennicy wyrobia mi dowod rejestracyjny...a co do blankietu Oc to walsnie tak mam jak napisales ze wszystko mam juz wypelnione tylko nie mam podanego tam numeru rejestracyjnego i babka powiedziala mi ze jak juz bede mial numer rejestracyjny to zebym przyjechal do nich i podal ten numer to zrobia aneks do umowy... czyli oznacza to ze jeszcze raz wydrukuja mi ten kwitek tylko ze teraz juz bedzie wpisany tez numer rejestracyjny mojego motocykla???

a jezeli chodzi o ta fakture to mzoe byc tak ze sprzedawce moze odmowic mi wystawienia ponownej faktury??? i bedzie to zgodne z pawem??? i czy jezeli takby sie stalo to czy i tak zarejestruja mi motocykl i wszystko bedzie w porzadku???

mam jeszcze takie pytanie a mianowicie na fakturze w polu dane nabywcy wpisali mi wszystkie dane jak nalezy, imie nazwisko, adres pesel etc. ale w dowodzie osobistym ma wpisane dwa imiona a na fakturze zakupu tylko jedno imie... czy w takim przypadku tez moga robic jakies problemy czy jest to raczej bez znaczenia i nie bedzie z ty mzadnych problemow???

wielkie dzieki za odpowiedz i poswiecony czas na roziwanie moich watpliwosci :P
Soulfixer
Świeżak

Postprzez Vergon » 10/7/2010, 19:56

Od razu dostajesz właściwe blachy.
Z tym OC to nie rozumiem po co baba tak motała, bo po co Ci OC jak i tak nie smiegasz, bo moto nie jest zarejestrowane.
Może bała sie, ze sie rozmyślisz z jej polisy i pojdziesz gdzie indziej.
OC nie jest potrzebne do pierwszej rejestracji nowego moto i ubezpiecza sie dopiero po rejestracji.
Teraz najprawdopodobniej aneks bedzie kolejnym dokumentem dopiętym do istniejącego juz blankietu, wiec bedziesz woził 2 papierki. Dopytaj na miejscu.

Każdą fakture mozna skorygować jezeli są błędy i nikt Ci łaski nie robi.
Jak bedą sapali to mow z miejsca, ze Cie w WK popędzili, bo jest błąd w FV.

Co do imion to nie sądze, zeby był problem, ale skoro i tak beda jeszcze raz wystawiać FV to niech i to Ci zmienią.
Klient nasz Pan, i tak powinni Cie całować po rękach, ze kupiłes u nich moto, które straciło z 20% ceny przy wyjściu z salonu ;)
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Soulfixer » 11/7/2010, 06:23

dzieki :)
Soulfixer
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê