Jakie badania lekarskie? i co z daltonizmem?
• Strona 1 z 1
Jakie badania lekarskie? i co z daltonizmem?
Witam, byłem dziś się zapisać na kurs i instruktor kazał mi zrobić dwa badania - u okulisty i ogólne u innego lekarza. Czy to nie dziwne że dwa muszę robić osobno? Oba są po 50 zł.
Inne pytanie. Otóż podobno jestem daltonistom. Jak dostaje te kolorowe plansze to mam problem z odczytaniem numerków. Normalnie potrafię rozróżniać podstawowe kolory, czasem mam tylko problem z odcieniami ale jeżdżę od 4 lat autem i nigdy mi to nie przeszkadzało. Czy mogą mi przez to nie wypisać zezwolenia?
Aha i czy jak badanie będzie negatywne to będę za nie płacił?
Prosiłbym o szybkie odpowiedzi bo jutro o 9.30 mam wizytę:) Pozdrawiam
Inne pytanie. Otóż podobno jestem daltonistom. Jak dostaje te kolorowe plansze to mam problem z odczytaniem numerków. Normalnie potrafię rozróżniać podstawowe kolory, czasem mam tylko problem z odcieniami ale jeżdżę od 4 lat autem i nigdy mi to nie przeszkadzało. Czy mogą mi przez to nie wypisać zezwolenia?
Aha i czy jak badanie będzie negatywne to będę za nie płacił?
Prosiłbym o szybkie odpowiedzi bo jutro o 9.30 mam wizytę:) Pozdrawiam
- golas7
- Świeżak
placisz za wykonanie badania, a nie za jego wynik... chyba ze... chcesz miec napewno wynik pozytywny... ale to raczej 50 zl nie starczy
poza tym dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej idz do jednego i drugiego i zrob rzetelne badania

poza tym dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej idz do jednego i drugiego i zrob rzetelne badania

Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
Re: Jakie badania lekarskie? i co z daltonizmem?
golas7 napisał(a):Inne pytanie. Otóż podobno jestem daltonistom. Jak dostaje te kolorowe plansze to mam problem z odczytaniem numerków. Normalnie potrafię rozróżniać podstawowe kolory, czasem mam tylko problem z odcieniami ale jeżdżę od 4 lat autem i nigdy mi to nie przeszkadzało. Czy mogą mi przez to nie wypisać zezwolenia?
Masz lekki daltonizm - nie rozróżniasz bardzo zbliżonych do siebie odcieni. Nie stanowi to przeciwwskazań.
- cman
- Świeżak
Witam, wróciłem właśnie z badania. Okazało się że mój daltonizm jest dość silny bo już na drugiej planszy nei potrafiłem odczytać numeru. Jednak na kategorię A i B NIE JEST TO WYMAGANE:)
Aspekt drugi - trzeba iść osobno do okulisty i osobno do lekarza ogólnego - trochę głupota ale wiadomo - 2 lekarzy zarobi po 50 zł a nie jeden.
I rada od Pani okulistki na przyszłość - jeśli ktoś ma problem z rozróżnianiem barw to może to przekazać swoim dzieciom ( ale nie musi) Gdy dziecko będzie znało już cyferki wypada wybrać się na takie badanie i sprawdzić czy nie odziedziczyło daltonizmu po nas. Jest to o tyle ważne że daltoniści nie mogą wykonywać co poniektórych zawodów takich jak: elektryk, kierowca zawodowy, motorniczy, kierowca pociągu, (prawdopodobnie też pilot). Warto to sprawdzić u dziecka ponieważ głupio by było gdyby dziecko np. skończyło szkołę techniczną w kierunku elektryki - elektroniki a potem nie mogło wykonywać zawodu. Pozdrawiam
Aspekt drugi - trzeba iść osobno do okulisty i osobno do lekarza ogólnego - trochę głupota ale wiadomo - 2 lekarzy zarobi po 50 zł a nie jeden.
I rada od Pani okulistki na przyszłość - jeśli ktoś ma problem z rozróżnianiem barw to może to przekazać swoim dzieciom ( ale nie musi) Gdy dziecko będzie znało już cyferki wypada wybrać się na takie badanie i sprawdzić czy nie odziedziczyło daltonizmu po nas. Jest to o tyle ważne że daltoniści nie mogą wykonywać co poniektórych zawodów takich jak: elektryk, kierowca zawodowy, motorniczy, kierowca pociągu, (prawdopodobnie też pilot). Warto to sprawdzić u dziecka ponieważ głupio by było gdyby dziecko np. skończyło szkołę techniczną w kierunku elektryki - elektroniki a potem nie mogło wykonywać zawodu. Pozdrawiam

- golas7
- Świeżak
golas7 napisał(a):Aspekt drugi - trzeba iść osobno do okulisty i osobno do lekarza ogólnego - trochę głupota ale wiadomo - 2 lekarzy zarobi po 50 zł a nie jeden.
Kurs kończyłem parę miesięcy temu i badał mnie jeden, więc nie wiem dlaczego piszesz, że TRZEBA iść do dwóch. Jeżeli lekarz "ogólny" stwierdzi, że masz słaby wzrok to wtedy skieruje cię do okulisty, żeby zrobić szczegółowe badania.
- unearth
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości