Zobacz wątek - Problem z policja :/
NAS Analytics TAG

Problem z policja :/

Przepisy, prawo
_________

Problem z policja :/

Postprzez Robson1903 » 17/9/2009, 13:00

Witam
Wczorajszym wieczorem staliśmy ekipą na pewnym odcinku drogi. Przyjechała policja. Postali troche i odjechali, jak ruszyliśmy okazało się że z bunkrowali się kawałek dalej i wszystkich nas zatrzymali. (nie dało się uciec) 3 radiowozy - blokada drogi. Zatrzymani do kontroli zostaliśmy, czepiali się wszystkiego. I teraz moje dwa zapytania :
1 Zabrano mi dowód za opone typu Slik, czy mają takie prawo, jeżeli opona jest z homologacją lecz jest to slik czyli bez bieżnika ? Jest taki wpis w kodeksie że motocyklowa opona ma mieć bieżnik ?
2 Jestem po zdaniu prawa jazdy na kat. A, teraz zdaje C i nie mam jeszcze A wklepane w dokument prawa jazdy zeby 2 razy za niego nie płacić po zdaniu C. Mam dokument potwierdzający zdanie prawa jazdy A. Wcześniej jak na komendzie pytałem, powiedziano mi że mogę dostać 50zł za brak dokumentu, lub jak jest miły policjant to nic. A ten z wczoraj wlepił mi 300zł za brak prawa jazdy!!! A ja przecież je mam zdane!!! ? Co jest grane? Odwoływać się czy nie? Jak myślicie ?

Pozdrawiam
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
Robson1903
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Seba_ER5 » 17/9/2009, 13:05

Powiem tyle chory kraj.
Ja bym się odwoływał.

opona musi byc bierznikowana na slikach mozna jezdzic w kaliforni.
Seba_ER5
VIP Ścigacz.pl

Postprzez troskliwy » 17/9/2009, 19:01

A przyjąłeś ten mandat?
troskliwy
Świeżak

Postprzez caliber1986 » 17/9/2009, 19:03

Bieznik obowiazkowy niestety. Co do mandatu za brak prawka, to juz gdzies byl o tym temat. de facto choc masz zdane, to fizycznie prawka nie miales. Brak A jak masz B to 300zl i tak Cie potraktowal. :? 50 zl dalby Ci gdybys prawko mial, ale nie mial przy sobie. Zgadzam sie z przedmowca... CHORY KRAJ!
Ostatni rok na UAM :) | www.moto-diablo.pl | Chica booooom - http://www.youtube.com/watch?v=WRE6ssTulcI&feature=fvw | ZX6R 2005 ----> RN19 2008 :))))
caliber1986
Bywalec

Postprzez Trener » 17/9/2009, 22:27

HWDP
YZF R6 2007
Trener
Stały bywalec

Postprzez Robson1903 » 18/9/2009, 00:03

Przyjąłem, powiem tak widać że w tym kraju wszystko zależy od humoru policjanta, jeden się dopieprzy drugi nie ... :/
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
Robson1903
VIP Ścigacz.pl

Postprzez cman » 18/9/2009, 08:25

Prawda, jacy złośliwi policjanci? Czepiali się wszystkiego...

Rozporządzenie napisał(a):§ 11. 7. Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:
(...)
4) w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;

Pierwsze wyraźne wykroczenie.

Rozporządzenie napisał(a):§ 7. 1. W celu wydania prawa jazdy lub pozwolenia albo odmowy ich wydania należy:
1) zarejestrować wniosek w systemie informatycznym, odnotowując na wniosku przydzielony numer pozycji w rejestrze, oraz przeprowadzić weryfikację dokumentów, o których mowa w § 5 ust. 1, obejmującą sprawdzenie:
a) poprawności ich wypełnienia oraz kompletności,
b) zgodności danych z danymi ujętymi w dokumencie tożsamości osoby - w przypadkach określonych w § 5 ust. 1 pkt 3-5, pkt 7 lit. c i pkt 10 i 11,
c) spełnienia przesłanek określonych w ustawie i przepisach, o których mowa w § 5 ust. 4, do wydania prawa jazdy lub pozwolenia,
d) zgodności danych z posiadanymi w prowadzonych aktach ewidencyjnych kierowców danymi w zakresie posiadanych uprawnień i zakazów, orzeczeń lekarskich stwierdzających istnienie lub brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami oraz orzeczeń psychologicznych o istnieniu lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami, o ile są one wymagane - jeżeli osoba posiada wcześniej wydane uprawnienie,
e) zgodności danych z posiadanymi w prowadzonych aktach ewidencyjnych osób bez uprawnień danymi w zakresie orzeczonych zakazów prowadzenia pojazdów, orzeczeń lekarskich stwierdzających istnienie lub brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami i orzeczeń psychologicznych stwierdzających istnienie lub brak przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami, o ile są one wymagane - jeżeli osoba nie posiada wcześniej wydanego uprawnienia,
f) czy prawo jazdy jest wydane przez państwo ujęte w wykazie państw uznających i wymieniających prawa jazdy, stanowiącym załącznik nr 4 do rozporządzenia, lub czy odpowiada wzorowi określonemu w konwencjach o ruchu drogowym - jeżeli osoba ubiega się o wymianę wydanego za granicą prawa jazdy;
2) w przypadku posiadania w prowadzonych aktach ewidencyjnych orzeczenia lekarskiego w zakresie przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami sprzecznego z otrzymanym orzeczeniem - skierować osobę na badania lekarskie w trybie art. 122 ust. 1 pkt 4 ustawy oraz zgodnie z przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie art. 123 ustawy i zawiadomić o fakcie stwierdzenia sprzecznych orzeczeń organ przeprowadzający kontrolę wykonywania i dokumentowania badań lekarskich;
3) w przypadku pozytywnej weryfikacji dokumentów:
a) wypełnić wniosek w miejscu przeznaczonym na wydanie decyzji,
b) wprowadzić dane do systemu informatycznego i utworzyć lub zaktualizować kartę kierowcy,
c) w odniesieniu do:
– prawa jazdy - przekazać producentowi dane, o których mowa w § 3 ust. 1 - w terminie nie dłuższym niż 2 dni od dnia otrzymania wymaganych dokumentów,
– pozwolenia - wypełnić, w terminie nie dłuższym niż 7 dni od dnia otrzymania wymaganych dokumentów, druk pozwolenia,
d) po otrzymaniu prawa jazdy od producenta - uzupełnić dane we wniosku oraz w systemie informatycznym,
e) umieścić akta przeprowadzonego postępowania w teczce akt ewidencyjnych kierowców;
4) w przypadku negatywnej weryfikacji dokumentów:
a) odmówić wydania prawa jazdy lub pozwolenia,
b) wprowadzić dane do systemu informatycznego,
c) umieścić akta przeprowadzonego postępowania w teczce akt ewidencyjnych:
– osób bez uprawnień, jeżeli osoba nie uzyskała dotychczas uprawnienia,
– kierowców, jeżeli osoba uzyskała wcześniej uprawnienie;
5) w zależności od rodzaju braków wezwać do ich uzupełnienia odpowiednio osobę, której dokumenty te dotyczą, ośrodek lub jednostkę wojskową.

Egzaminator określa wyłącznie wynik egzaminu, a decyzję administracyjną o wydaniu uprawnień, podejmuje dopiero organ do tego uprawniony, czyli Wydział Komunikacji.

Drugie wyraźne wykroczenie.

A jeżeli ktoś na komendzie wprowadził Cię w błąd, to miej pretensje do niego, a nie do policjantów działających zgodnie z prawem.
cman
Świeżak

Postprzez rechaa » 20/9/2009, 12:42

Trzeba było nie przyjmować mandatu. (ja gdzieś również tak jak Ty słyszałem że jak masz zaświadczenie o zdanej kategorii to dają 50 zł, może policja celowo wprowadza w błąd???) Co do opony to na oponie typu slick możesz jeździć np. po torze, lub innym zamkniętym czytaj prywatnym kawałku drogi, podwórka lub czegokolwiek... niestety, ale bierznik musi być. Aha i tak jak przedmówcy zaznacze że żyjemy w chorym kraju... (motocyklista na prezydenta...???) ;)
rechaa
Świeżak

Postprzez Invi » 20/9/2009, 13:49

cman napisał(a):
Rozporządzenie napisał(a):§ 11. 7. Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:
(...)
4) w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;

hmmm... To teraz mi wytłumacz, jakim cudem z tego przepisu wynika że nie można jeździć na slickach?
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Dandi93 » 20/9/2009, 14:01

A ja się zapytam co by było jak by nie miał B ani A, pytanie przykładowe, bardzo mnie ciekawi, czy 500zł czy do sondu?
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
Dandi93
Bywalec

Postprzez Invi » 20/9/2009, 15:15

Wszyscy obecni tam policjanci zrobili by ci za to zbiorowe bukkake :P

A tak na serio to sprawdzenie tego zajmuje dużo mnie j czasu niż napisanie takiego postu i czekanie na odpowiedz :P

http://tinyurl.com/l7jc4w
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rechaa » 20/9/2009, 16:29

Dandi93 napisał(a):A ja się zapytam co by było jak by nie miał B ani A, pytanie przykładowe, bardzo mnie ciekawi, czy 500zł czy do sondu?

To ja Ci odpowiem na własnym przykładzie. Gdy skasowalem samochód zaraz po maturze i gdy już wyszedłem ze szpitala (oj a poleżałem tam trochę i nawet gdy mnie wypisali to musiałem wrócić bo zapomnieli operację zrobić ale to już inna sprawa), no więc dostałem takie ładne wezwanie, aby się stawić w wydziale ruchu drogowego. Gdy przyszedłem w wyznaczone miejsce troche spóźniony, okazało się, że koleś który miał mnie przyjąć jest na urlopie więc musiałem jeszcze troche poczekać. Gdy już przyszła kolej na mnie, przyjął mnie gościu, który kompletnie nie wiedział co ze mną zrobić gdyż nie miałem wtedy żadnego prawa jazdy. No więc zadzwonił on do tego kolesia co to miał mnie przyjąć i po konsultacji padła propozycja 700 zł mandatu i... to wszystko. W razie nieprzyjęcia mandatu wniosek do sądu o ukaranie i o 2-letni zakaz prowadzenia czegokolwiek. Oczywiście zgodziłem się na mandat na którym mam napisane za co: "prowadzenie pojazdów bez uprawnieć art. jakiś tam i kolizja- niedostosowanie prędkości do warunków atmosferycznych art. jakiś tam" - w czasie kolizji lało niemiłosiernie). Nie chce mi się szukać mandatu więc nie napisze konkretnie art. Moim zdaniem zależy to czy skierują sprawę do sądu od policjanta który prowadzi Twoją sprawę.
Aha dodam jeszcze że łuk drogi na którym miałem wypadek jest bardzo niebezpieczny, jest na mim wogóle dużo wypadków - ostatni nagłośniony przez wszystkie media to wypadek śmiertelny 5 osób (wiek od 15 do 21 lat) w czerwonym BMW około 3 miesięcy temu.
Aha i panowie policjanci nie mogli wyjść z szoku jakim cudem ja przeżyłem...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20/9/2009, 16:34 przez rechaa, łącznie edytowano 2 razy
rechaa
Świeżak

Postprzez rechaa » 20/9/2009, 16:31

aha oczywiście mandat 700zł = 500zł jazda bez ważnego prawa jazdy; 200 zł za kolizję
rechaa
Świeżak

Postprzez Dandi93 » 20/9/2009, 18:05

A no właśnie, ja słyszałem że jak po protu jedziesz przepisowo i masz pecha, zatrzymują cię do kontroli i masz np A1 tylko to 500zł mandatu i tyle. Bo do sondu im się nie chce i po drugie mają więcej kasy za mandat. Ale dzięki za odpowiedz, przyda mi się taka wiedza. Nie żebym jeździł bez prawka XD Pozdrawiam
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
Dandi93
Bywalec

Postprzez rechaa » 20/9/2009, 18:10

Nie chce im sie do sądu podawać, bo tak naprawde jest to mała szkodliwość czynu (jak jedziesz grzecznie), a trzeba po sądach latać, udowadniać, a po co utrudniać niejednokrotnie młodemu człowiekowi życie, który po prostu chciał spróbować czegoś nowego, jeszcze dla niego zakazanego...
Pozdrawiam
rechaa
Świeżak

Postprzez Dandi93 » 20/9/2009, 19:31

No dokładnie, a tak nawiasem to edytuj posty bo ci warna wlepią i dzięki za odpowiedz
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
Dandi93
Bywalec

Postprzez Czester » 20/9/2009, 19:32

Dandi93 napisał(a):A no właśnie, ja słyszałem że jak po protu jedziesz przepisowo i masz pecha, zatrzymują cię do kontroli i masz np A1 tylko to 500zł mandatu i tyle. Bo do sondu im się nie chce i po drugie mają więcej kasy za mandat. Ale dzięki za odpowiedz, przyda mi się taka wiedza. Nie żebym jeździł bez prawka XD Pozdrawiam

1. Nie "sondu" tylko "sądu".

2. Policjant nie otrzymuje żadnej prowizji od wystawionych przez niego mandatów.

3. Jeśli nie było żadnego zdarzenia drogowego tylko rutynowa kontrola
to delkwent nie posiadający w ogóle prawa jazdy otrzymuje 500zł mandatu bez punktów karnych.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez Invi » 20/9/2009, 20:19

CzesterTX napisał(a):3. Jeśli nie było żadnego zdarzenia drogowego tylko rutynowa kontrola
to delkwent nie posiadający w ogóle prawa jazdy otrzymuje 500zł mandatu bez punktów karnych.

I to jak trafi na nadgorliwego policjanta. Nie wiem skąd pomysły z tym "sondem". Widzę też że skorzystanie z linka który podałem (ewentualnie przeczytanie tamtego tekstu) wciąż przerasta umiejętności niektórych...
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Trener » 21/9/2009, 08:34

Invinciblee napisał(a):
CzesterTX napisał(a):3. Jeśli nie było żadnego zdarzenia drogowego tylko rutynowa kontrola

I to jak trafi na nadgorliwego policjanta. Nie wiem skąd pomysły z tym "sondem". Widzę też że skorzystanie z linka który podałem (ewentualnie przeczytanie tamtego tekstu) wciąż przerasta umiejętności niektórych...

pies jest tylko jebanyym psem , ma latać od krawężnika do krawężnika bo od tego jest , tak jak duupa jest od srania , i zawsze trzeba mu maxymalnie utrudniać życie , ja tak zawsze robie , jak już wypisze mandat trzeba mu ładować głupie i hamskie teksty, albo jak nie ma za co wypisać to też , ostatnio sie pytałęm policjanta już po wypisaniu mandata czy jak bym kupił sobie osła to czy bym mógł dać mu na imie policjant , czy nie byłaby to obraza władzy , pies powiedział że nie . Ja mu wtedy - to do widzenia panie policjancie .

Raz na odchodne mówie do psa po wyspisaniu mi już mandatu - coś się panu przyczepiło . Pies pyta gdzie , a ja mu pokazuje na pagony .

Szczeże powiedziawszy dobrze że nie żyje w stanach i nie mam dostępu do broni , bo już dawno jakiegoś psa bym odstrzelił i musiałbym pewnie siedzieć :twisted:
YZF R6 2007
Trener
Stały bywalec

Postprzez cman » 21/9/2009, 08:58

Invinciblee napisał(a):
cman napisał(a):
(...)

hmmm... To teraz mi wytłumacz, jakim cudem z tego przepisu wynika że nie można jeździć na slickach?

Slick, jako że bieżnika nie posiada, ma głębokość jego rzeźby równą 0 mm.
cman
Świeżak

Następna strona

Powrót do Prawo