Uprawnienia Straży miejskiej
• Strona 1 z 1
Uprawnienia Straży miejskiej
Witam,
Mam takie o to pytanko:
jakie są uprawnienia straży miejskiej względem użytkowników drogi??
tzn czy mogą mnie zatrzymać wkleić mandat za prędkość czy coś
lub zabrać prawko i czy w ogóle mam obowiązek im się legitymować pokazać prawko etc.
czy mogę powiedzieć nidy rydy nie ma pan uprawnień i ruszyć swoją drogą
z góry dzięki za odp
pozdro
Mam takie o to pytanko:
jakie są uprawnienia straży miejskiej względem użytkowników drogi??
tzn czy mogą mnie zatrzymać wkleić mandat za prędkość czy coś
lub zabrać prawko i czy w ogóle mam obowiązek im się legitymować pokazać prawko etc.
czy mogę powiedzieć nidy rydy nie ma pan uprawnień i ruszyć swoją drogą
z góry dzięki za odp
pozdro
Pasja (otwórz link)
Tutaj chodzi o pasjÄ™
Tutaj chodzi o siłę
Tutaj chodzi o moc
ToSąTeAkcjeKtóreTylkoPrzezChwilę
PrzynosząPrawdziweZło
SkutkiPasji (otwórz link)
Tutaj chodzi o pasjÄ™
Tutaj chodzi o siłę
Tutaj chodzi o moc
PrzynosząPrawdziweZło
- mer1lyn
- Świeżak
Dz.U.2003.14.144 (R) Kontrola ruchu drogowego.
Załącznik nr 5 WZÓR UPOWAŻNIENIA DO WYKONYWANIA KONTROLI RUCHU DROGOWEGO
Niniejszy dokument uprawnia umundurowanych strażników straży gminnych (miejskich) do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:
1) kierujÄ…cych pojazdami niestosujÄ…cych siÄ™ do zakazu ruchu w obu kierunkach;
2) uczestników ruchu naruszających przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym o:
a) zatrzymaniu i postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych,
a w tym zakresie upoważnia do:
1) zatrzymywania pojazdów lub jadących wierzchem przy zachowaniu następujących warunków:
a) sygnał do zatrzymania jest podawany przez pieszego funkcjonariusza straży gminnej (miejskiej) z dostatecznej odległości i w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie się we wskazanym miejscu,
b) sygnał do zatrzymania jest podawany tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym lub tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym,
c) zatrzymywanie na obszarze zabudowanym kierującego pojazdem jest możliwe przez całą dobę, a poza obszarem zabudowanym - tylko od świtu do zmierzchu i wtedy, kiedy dysponują pojazdem samochodowym oznakowanym emblematem właściwej straży gminnej (miejskiej); ...
Załącznik nr 5 WZÓR UPOWAŻNIENIA DO WYKONYWANIA KONTROLI RUCHU DROGOWEGO
Niniejszy dokument uprawnia umundurowanych strażników straży gminnych (miejskich) do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:
1) kierujÄ…cych pojazdami niestosujÄ…cych siÄ™ do zakazu ruchu w obu kierunkach;
2) uczestników ruchu naruszających przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym o:
a) zatrzymaniu i postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych,
a w tym zakresie upoważnia do:
1) zatrzymywania pojazdów lub jadących wierzchem przy zachowaniu następujących warunków:
a) sygnał do zatrzymania jest podawany przez pieszego funkcjonariusza straży gminnej (miejskiej) z dostatecznej odległości i w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie się we wskazanym miejscu,
b) sygnał do zatrzymania jest podawany tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym lub tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym,
c) zatrzymywanie na obszarze zabudowanym kierującego pojazdem jest możliwe przez całą dobę, a poza obszarem zabudowanym - tylko od świtu do zmierzchu i wtedy, kiedy dysponują pojazdem samochodowym oznakowanym emblematem właściwej straży gminnej (miejskiej); ...
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Wielkie dzięki za pomoc ;]
Pasja (otwórz link)
Tutaj chodzi o pasjÄ™
Tutaj chodzi o siłę
Tutaj chodzi o moc
PrzynosząPrawdziweZło
Tutaj chodzi o pasjÄ™
Tutaj chodzi o siłę
Tutaj chodzi o moc
PrzynosząPrawdziweZło
- mer1lyn
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości