Zobacz wątek - Ile jest ważne ubezpiecznie motocykla?
NAS Analytics TAG

Ile jest ważne ubezpiecznie motocykla?

Przepisy, prawo
_________

Ile jest ważne ubezpiecznie motocykla?

Postprzez Pyriel » 26/6/2009, 08:13

Witam. Chciałem się Was doradzić w sprawie ubezpieczenia moto. Kupiłem moto 2 miesiące temu. Motocykl ma ważny przegląd i ubezpieczenie do końca września. Moje pytanie jest następujące: czy to ubezpieczenie jest cały czas ważne. Może wraz ze zmianą właściciela kończy się ubezpieczenie? Byłem pewien że ubezpieczenie jest ważne i tak sobie pomykałem aż do momentu kiedy z pzu (tam motocykl był ubezpieczony) przyszła mi oferta ubezpieczenia tego motocykla w związku z zakupem. Czyli poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż do pzu. Czy teraz ubezpieczenie motocykla jest nadal ważne?
Ostatnio edytowano 26/6/2009, 09:14 przez Pyriel, łącznie edytowano 1 raz
Pyriel
Świeżak

Postprzez patryk83 » 26/6/2009, 09:09

W środę przerejestrowałem moto na siebie i oczywiście zmieniła się rejestracja a ubezpieczenie mam ważne do lipca więc pytałem kolesia w okienku co z ubezpieczeniem czy mogę jeździć bo rejestracja się zmieniła to mi powiedział, że na dowodzie z PZU jest wpisany jakiś numer VIN albo jego część i spokojnie mogę na tym jeździć ale najlepiej zmienić na swoje nazwisko.
W zasadzie poprzedni właściciel nie powinien móc wymówić ubezpieczenia bez Twojego oświadczenie o zrzeczeniu się ubezpieczenia na poprzedniego właściciela. Tak przynajmniej mówiła babka która zajmuję się u mnie w firmie ubezpieczeniami samochodów.
Honda CBR 600 F4i user
Obrazek (otwórz link)
patryk83
Bywalec

Postprzez duddits » 26/6/2009, 10:47

Oczywiście możesz jeździć.

Sprzedający ma obowiązek zgłosić do firmy ubezpieczeniowej fakt sprzedaży motocykla, stąd zapewne dostałeś ofertę na przedłużenie.

Po zakupie masz 30 dni na zmianę ubezpieczyciela (jeśli chcesz), po tym czasie musisz już czekać do końca okresu ubezpieczenia z ew. zmianą.

No i jasne jest, że powinieneś przerejestrować na siebie motocykl.
http://gomoto.tv/ | naszym motorem jest pasja
duddits
Świeżak

Postprzez Grubas » 26/6/2009, 21:35

Trzeba iść do firmy ubezpieczeniowej i przepisać na siebie i być może dopłacić. Już tu było wałkowane.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Ltcrx » 27/6/2009, 01:42

mozesz miec doplate... przykladowo jezeli poprzedni wlasciciel mial 60% znizki,a Tobie nie przysluguje zadna to agencja ubezpieczeniowa zglosi sie o doplate przy przepisywaniu ubezpieczenia,oczywiscie powinno byc ono na Ciebie przepisane,niestety jezeli dostalismy ubezpieczenie ktore jest wciaz wazne i gdy bedziemy je przepisywac na siebie a ma ono nadplacona wartosc,nie dziala to w druga strone,czyli agencja nie zwroci nam nadplaconej roznicy....
Ltcrx
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości

na górê