Pytanie natury....prawnej
• Strona 1 z 1
Pytanie natury....prawnej
Jestem tu nowy więc chciałbym się najpierw przywitać. Witam
Sytuacja wygląda tak: kupiłem motocykl, Kawe Z750, moto było sprowadzone, nie rejestrowane jeszcze w kraju. Dałem sie kumplpwi przejechać i niestety zaliczył glebę (było to w primaaprilis, jak pech to pech
) i teraz chce go(moto, nie kumpla:D) sprzedać. do tej pory moto jest nie zarejestrowane. Teraz chce je sprzedać i tu pojawia się moje pytanie. Czy nie ma przepisu prawnego który określa czas w jakim motocykl powinien zostać zarejestrowany?Dodam ze zrobiłem przegląd z data 25 marca, a wypadek miał miejsce później i żadnych innych czynności nie podejmowałem (rejestracja i ubezpieczenie) i teraz sprzedając moto nie będzie żadnych problemów?? Umowa kupna sprzedaży i wszystkie tłumaczenie robiłem razem z przeglądem, pozostaje kwestia tego ubezpieczenia.
Co myślicie?

Sytuacja wygląda tak: kupiłem motocykl, Kawe Z750, moto było sprowadzone, nie rejestrowane jeszcze w kraju. Dałem sie kumplpwi przejechać i niestety zaliczył glebę (było to w primaaprilis, jak pech to pech

Co myślicie?
-
Psycho_dad - Świeżak
-
Psycho_dad - Świeżak
Miałem podobna akcję - musisz mieć umowę kupna-sprzedaży z osobą wpisaną w dowód rejestracyjny. Jeżeli masz wpisane, że kupiłeś moto od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym, to ten, kto kupi moto od Ciebie musi mieć wszystkie papiery, żeby moto zarejestrować. Zatem musi mieć: umowę kupna-sprzedaży między Tobą, a osobą w dowodzie oraz między Tobą a sobą. Kurde nie wiem czy jasno napisałem
Jak nie, to pisz na priva, wytłumaczę Ci
Edit: co do czasu w którym trzeba zarejestrować pojazd: jest to miesiąc od daty na umowie kupna-sprzedaży. Co ciekawe - jak mi powiedział facet w urzędzie kiedy o to pytałem - to jest OBOWIĄZEK, ale nie ma ŻADNEJ kary za przekroczenie tego okresu.

Edit: co do czasu w którym trzeba zarejestrować pojazd: jest to miesiąc od daty na umowie kupna-sprzedaży. Co ciekawe - jak mi powiedział facet w urzędzie kiedy o to pytałem - to jest OBOWIĄZEK, ale nie ma ŻADNEJ kary za przekroczenie tego okresu.

-
Ciechan666 - Świeżak
Dzieki Ciechan666 za info odnośnie tej rejestracji, uspokoiłeś mnie
a na umowa kupna-sprzedaży zawarta jest między mną a poprzednim właścicielem, czyli wszystko jest okej
Chciałem się upewnić jak z tą rejestracja sprawa wygląda, bo jutro chce moto wystawić na allegro i chciałem mieć pewność ze nie będzie żadnej kaszany. Dzięki jeszcze raz!
Pozdro
a na umowa kupna-sprzedaży zawarta jest między mną a poprzednim właścicielem, czyli wszystko jest okej

Chciałem się upewnić jak z tą rejestracja sprawa wygląda, bo jutro chce moto wystawić na allegro i chciałem mieć pewność ze nie będzie żadnej kaszany. Dzięki jeszcze raz!
Pozdro

-
Psycho_dad - Świeżak
A luzik, luzik
Chodzi tylko o ciągłość w papierach między właścicielem w dowodzie rejestracyjnym a aktualnym właścicielem i będzie git 

-
Ciechan666 - Świeżak
a urzÄ…d skarbowy?
W urzędzie komunikacji to i może się nie przyczepią, ale na opłatę podatku w urzedzie skarbowym masz 2 tygodnie od daty zakupu motocykla , a z urzedem skarbowym jak wiadomo nie warto zaczynac...
- palma
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości