Zobacz wÄ…tek - Pytanie natury....prawnej
NAS Analytics TAG

Pytanie natury....prawnej

Przepisy, prawo
_________

Pytanie natury....prawnej

Postprzez Psycho_dad » 9/5/2009, 19:44

Jestem tu nowy więc chciałbym się najpierw przywitać. Witam :D

Sytuacja wygląda tak: kupiłem motocykl, Kawe Z750, moto było sprowadzone, nie rejestrowane jeszcze w kraju. Dałem sie kumplpwi przejechać i niestety zaliczył glebę (było to w primaaprilis, jak pech to pech :x ) i teraz chce go(moto, nie kumpla:D) sprzedać. do tej pory moto jest nie zarejestrowane. Teraz chce je sprzedać i tu pojawia się moje pytanie. Czy nie ma przepisu prawnego który określa czas w jakim motocykl powinien zostać zarejestrowany?Dodam ze zrobiłem przegląd z data 25 marca, a wypadek miał miejsce później i żadnych innych czynności nie podejmowałem (rejestracja i ubezpieczenie) i teraz sprzedając moto nie będzie żadnych problemów?? Umowa kupna sprzedaży i wszystkie tłumaczenie robiłem razem z przeglądem, pozostaje kwestia tego ubezpieczenia.
Co myślicie?
Psycho_dad
Świeżak

Postprzez Psycho_dad » 9/5/2009, 19:47

do poprzedniego....pozostaje kwestja rejestarcji nie ubezpieczenia
Psycho_dad
Świeżak

Postprzez Ciechan666 » 9/5/2009, 20:29

Miałem podobna akcję - musisz mieć umowę kupna-sprzedaży z osobą wpisaną w dowód rejestracyjny. Jeżeli masz wpisane, że kupiłeś moto od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym, to ten, kto kupi moto od Ciebie musi mieć wszystkie papiery, żeby moto zarejestrować. Zatem musi mieć: umowę kupna-sprzedaży między Tobą, a osobą w dowodzie oraz między Tobą a sobą. Kurde nie wiem czy jasno napisałem :-) Jak nie, to pisz na priva, wytłumaczę Ci :-)

Edit: co do czasu w którym trzeba zarejestrować pojazd: jest to miesiąc od daty na umowie kupna-sprzedaży. Co ciekawe - jak mi powiedział facet w urzędzie kiedy o to pytałem - to jest OBOWIĄZEK, ale nie ma ŻADNEJ kary za przekroczenie tego okresu. :-)
Ciechan666
Świeżak

Postprzez Psycho_dad » 9/5/2009, 20:42

Dzieki Ciechan666 za info odnośnie tej rejestracji, uspokoiłeś mnie
a na umowa kupna-sprzedaży zawarta jest między mną a poprzednim właścicielem, czyli wszystko jest okej :D
Chciałem się upewnić jak z tą rejestracja sprawa wygląda, bo jutro chce moto wystawić na allegro i chciałem mieć pewność ze nie będzie żadnej kaszany. Dzięki jeszcze raz!
Pozdro :D
Psycho_dad
Świeżak

Postprzez Ciechan666 » 9/5/2009, 21:27

A luzik, luzik :-) Chodzi tylko o ciągłość w papierach między właścicielem w dowodzie rejestracyjnym a aktualnym właścicielem i będzie git :-)
Ciechan666
Świeżak

a urzÄ…d skarbowy?

Postprzez palma » 12/5/2009, 18:01

W urzędzie komunikacji to i może się nie przyczepią, ale na opłatę podatku w urzedzie skarbowym masz 2 tygodnie od daty zakupu motocykla , a z urzedem skarbowym jak wiadomo nie warto zaczynac...
palma
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê