Zobacz wÄ…tek - Problem z kupnem
NAS Analytics TAG

Problem z kupnem

Przepisy, prawo
_________

Problem z kupnem

Postprzez alexsaw1 » 18/3/2009, 17:54

Mam pewien problem związany z motorem a dokładniej z Simsonem s51. Ten oto motor jest zarejestrowany jako motorower.
Czy ja jeśli kupię ten motorower będę miał jakieś problemy z zarejestrowaniem go (np.będzie sprawdzane czy to jest motorower)?
Jakie dokumenty będą mi potrzebne do zarejestrowania go i ile to kosztuje?
alexsaw1
Świeżak

Postprzez Piankowy Marynarzyk » 18/3/2009, 19:13

Miszczu ! padlem xD
Piankowy Marynarzyk
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Landryss25 » 18/3/2009, 19:33

To jest motorower to miałby być zarejestrowany jako motocykl? Do przerejestrowania potrzebny jest stary dowód i umowa K-S. Przeglądu się nie robi.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Remik » 18/3/2009, 21:09

cze, jek dowiedziec sie czy motocykl ktory mam zamiar nabyc nie jest obciazony finansowo tj. nie zplacony do konca ?(rok prod.2008)
bike jest w Anglii na Wloskich papierach i wloskich tablicach DZIEKI BARDZO PZDRAWIAM
Remik
Świeżak

Postprzez Remik » 18/3/2009, 21:26

I czy jesli sprzedajacy podpisze sie na umowie na ktorej zawarta jest tresc"oswiadczam ze motocykl jest moja wlasnoscia i nie jest obciazony finansowo lub prawnie" czy w takiej sytuacji powinienem oczekiwac problemow. DZIEKI
Remik
Świeżak

Re: Problem z kupnem

Postprzez MadboY » 19/3/2009, 00:49

alexsaw1 napisał(a):Mam pewien problem związany z motorem a dokładniej z Simsonem s51. Ten oto motor jest zarejestrowany jako motorower.
Czy ja jeśli kupię ten motorower będę miał jakieś problemy z zarejestrowaniem go (np.będzie sprawdzane czy to jest motorower)?
Jakie dokumenty będą mi potrzebne do zarejestrowania go i ile to kosztuje?

Tu chyba chodzi o to, ze pojemnosc wynosi 51ccm a motorower wedle prawa moze miec max 50ccm a powyzej to motocykle. Jednak mysle ze nie powinno byc z tym problemow.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez siekson » 19/3/2009, 08:51

Poczciwy simek mimo mylącej nazwy ma poniżej 50cm3 zatem wszystko jest OK i można śmiało rejestrować na motorower.

Oświadczenie sprzedającego o którym pisze Remik daje kupującemu możliwość powołania się na przepisy o podstępie lub błędzie. W razie niezgodności oświadczenie sprzedającego z rzeczywistością kupujący powiadamia go pisemnie (najlepiej poleconym z potwierdzeniem odbioru) o uchyleniu się od skutków prawnych swego oświadczenia woli (kupno pojazdu). Termin na uchylenie się od skutków wynosi 1 rok od chwili dowiedzenia się o błędzie (NIE od chwili zawarcia umowy).

Jeśli po otrzymaniu takiego listu sprzedający nie zgadza się na "odkręcenie" takiej umowy to idziemy do sądu i sprawę mamy rozstrzygniętą na naszą korzyść bez większych problemów.
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê