ważne odnosi nowych przepisów
• Strona 1 z 1
ważne odnosi nowych przepisów
sorki jesli jest juz cos podobnego ale z ta wyszukiwarka to przez pol godziny nic sensownego nie znalazlem i postanowilem napisac nowy temat prosze o nie warnowanie mnie
otoz na forum czytalem ze zamiast tych przepisow wejda unijne i bedzie normalnie tylko od 18 ma byc ograniczona moc i nie wiem do ilu czy do 50 km czy kw albo jeszcze inaczej bo chcialbym w takim wypadku zakpic wymarzony motor kawe zxr 400 moc/obroty-48 kW (65 KM)/ 13 000 obr/min najwyrzej bym ja zdlawil
ps. oszczedzicie sobie krytyki jk wam sie nie podoba to nic nie piszcie che tylko odpowidzi nie zbedny spam

otoz na forum czytalem ze zamiast tych przepisow wejda unijne i bedzie normalnie tylko od 18 ma byc ograniczona moc i nie wiem do ilu czy do 50 km czy kw albo jeszcze inaczej bo chcialbym w takim wypadku zakpic wymarzony motor kawe zxr 400 moc/obroty-48 kW (65 KM)/ 13 000 obr/min najwyrzej bym ja zdlawil
ps. oszczedzicie sobie krytyki jk wam sie nie podoba to nic nie piszcie che tylko odpowidzi nie zbedny spam

-
Rastein - Świeżak
Re: ważne odnosi nowych przepisów
Rastein napisał(a):sorki jesli jest juz cos podobnego ale z ta wyszukiwarka to przez pol godziny nic sensownego nie znalazlem i postanowilem napisac nowy temat prosze o nie warnowanie mnie![]()
szczerze, to średnio zrozumiałem twój przekaz. Zdławienie nic Ci nie da, najważniejsze co jest w dokumentach, jeżeli będzie tam wklepana poj. 500cm to tak zostanie to potraktowane. Jednak, co do pierwszych linijek - nie ma pewności czy tak szybko dostosują te przepisy o pojemnościach do wieku/stażu użytkownika.
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
jak na razie, blokada na wiek i nic wiecej sie nie szykuje, wiec nalezy poczekac.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
No byłbym za wprowadzeniem sensownej blokady na moc np. przez pierwsze dwa lata.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
xed napisał(a):tak tez za tym jestem jednak z pewna korekta zeby np jak zrobie dajmy na to na 500 i za dwa lata np. na 600 zebym nie musial drugiego tysiaka w prawko wywlalac..
I to by był strzał w dziesiątke, zgadzam sie w 100%.
-
CeBeRek - Stały bywalec
CeBeRek napisał(a):xed napisał(a):tak tez za tym jestem jednak z pewna korekta zeby np jak zrobie dajmy na to na 500 i za dwa lata np. na 600 zebym nie musial drugiego tysiaka w prawko wywlalac..
I to by był strzał w dziesiątke, zgadzam sie w 100%.
jak nie wiadomo o co chodzi tochodzi o pieniadze a nie o nasze niby bezpieczenstwo lepiej by zadbali o jakies tory gdzie by takcy przez ktorych chca zmieniac przepisy mogli sie wyszalec doksztalcac kierowcow bo to kierowcy nas niedostrzegaja drogi polataja wystarczy kolein i juz mozna panowanie stracic nie wszyscy kierowcy motocyklow (tak ak to 98% kierowcow uwaza) mniemaja o sobie krolowie szos sa tez tacy ktorzy jezdza dla przyjemnosci ja mam zwirownie niedaleko siebie tam moge do bolu(tu doslownie)sie wyszalec miasto tez tam rajdy organizuje i tylko dla tego ze wlasciciel uzyczyl a tak to palcem by nie kiwneli
-
Rastein - Świeżak
to nie kierowcy sa winni ale my.
My jestesmy winni wypadkow, My jestesmy winni glupocie, my jestesmy winni przekraczaniu predkosci, my jestesmy winni temu ze popieramy takie zachowania ze strony pseudo-motocyklistow.
Tak wiec zamiast "kierowco patrz w lusterka" - motocyklisto MYSL! powinno byc. Skonczmy prosze z zacietrzewieniem i szukaniem kozla ofiarnego. Sami sie spinacie z wrazenia jak debil poleci na gumie w centrum miasta i nawet jakby mial tor 20 metrow dalej to by tam nie pojechal - bo to nie lans i bauns na torze. Kierowcy jakos nie czuja sie panami szosz czego nie mozna powiedziec o swietych krowach na motocyklach, ktorzy sa poza wszystkimi przepisami, prawami i czymkolwiek jeszcze co okesla ustawodawstwo polskie.
Sami tego chcielismy - sami prosilismy i mamy.
Na wlasne zyczenie. Wiec jedyne co moge powiedziec to pogratulowac mysli. Do 24 mala moc, pozniej jakies badania czy osobnik wogole moze jezdzic. Ponizej 18, karta motorowerowa i jesli xxx/50 starych do pierdla. I sie szybko skonczy, przynajmniej nie bede zalowal podatkow.
My jestesmy winni wypadkow, My jestesmy winni glupocie, my jestesmy winni przekraczaniu predkosci, my jestesmy winni temu ze popieramy takie zachowania ze strony pseudo-motocyklistow.
Tak wiec zamiast "kierowco patrz w lusterka" - motocyklisto MYSL! powinno byc. Skonczmy prosze z zacietrzewieniem i szukaniem kozla ofiarnego. Sami sie spinacie z wrazenia jak debil poleci na gumie w centrum miasta i nawet jakby mial tor 20 metrow dalej to by tam nie pojechal - bo to nie lans i bauns na torze. Kierowcy jakos nie czuja sie panami szosz czego nie mozna powiedziec o swietych krowach na motocyklach, ktorzy sa poza wszystkimi przepisami, prawami i czymkolwiek jeszcze co okesla ustawodawstwo polskie.
Sami tego chcielismy - sami prosilismy i mamy.
Na wlasne zyczenie. Wiec jedyne co moge powiedziec to pogratulowac mysli. Do 24 mala moc, pozniej jakies badania czy osobnik wogole moze jezdzic. Ponizej 18, karta motorowerowa i jesli xxx/50 starych do pierdla. I sie szybko skonczy, przynajmniej nie bede zalowal podatkow.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
simonw jak zwykle swoje przemyślenia... Ciężko, aż coś napisać. Ogólnie widzę, że ostatnio ludzie nie wyrabiają psychicznie. Trzeba wyluzować bardziej...
Weź głęboki oddech...
Weź głęboki oddech...
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
obawiam się że trochę za daleko poszliśmy..
Jeżeli będą takie ograniczenia, to zaczną jeżdzić na dziko,w ogóle bez żadnych podstawowych umiejętności./ uprawnień/ubezpieczenia. - skutek, jak taki delikwent uszkodzi Ci pojazd koniec z wypłatą odszkodowania. Tu bardziej trzebaby nastawić się na edukację praktyczną. Choć faktem jest, że wiek jest wyznacznikiem.
To temat na szerszÄ… dyskusje.
Jeżeli będą takie ograniczenia, to zaczną jeżdzić na dziko,w ogóle bez żadnych podstawowych umiejętności./ uprawnień/ubezpieczenia. - skutek, jak taki delikwent uszkodzi Ci pojazd koniec z wypłatą odszkodowania. Tu bardziej trzebaby nastawić się na edukację praktyczną. Choć faktem jest, że wiek jest wyznacznikiem.
To temat na szerszÄ… dyskusje.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
Jak to "takie ograniczenia"? To nie są jakieś rygorystyczne przepisy, a co ważniejsze (i niespotykane u nas) ich powstanie jest wyraźną odpowiedzią na pewne problemy.
Na dziko i tak jeżdżą, nie sądzę żeby nagle zaczęło jeździć wwięcej.
A jeśli ktoś uszkodzi Ci pojazd i nie ma (ważnego) OC to odszkodowanie powinieneś dostać od niego... chociaż wiadomo że to nie jest takie proste jak w teorii.
Co do edukacji praktycznej i ogólnie edukacji to jak najbardziej popieram.
I potwierdzam, jako że właśnie robię prawko kat. A i żeby znaleźć szkołę w której mnie NAUCZĄ jeździć na moto. faktycznie musiałem się postarać.
Póki co jestem zadowolony :]
A jeśli ktoś uszkodzi Ci pojazd i nie ma (ważnego) OC to odszkodowanie powinieneś dostać od niego... chociaż wiadomo że to nie jest takie proste jak w teorii.
I potwierdzam, jako że właśnie robię prawko kat. A i żeby znaleźć szkołę w której mnie NAUCZĄ jeździć na moto. faktycznie musiałem się postarać.
- hubertc
- Świeżak
Ograniczenia mocy przez pierwsze 2 lata jazdy na motocyklu jest potrzebne, ale w taki sposób że po 2 latach posiadania tego prawka od razu bez żadnych kosztów i egzaminów otrzymuje prawo jazdy na nieograniczoną moc. To nie jest złe wyjście bo przecież wszyscy polecają gsa na pierwsze moto, czyli ograniczenie do 50km na pierwsze 2 lata nie było by złym pomysłem.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
hubertc napisał(a):Jak to "takie ograniczenia"? To nie są jakieś rygorystyczne przepisy, a co ważniejsze (i niespotykane u nas) ich powstanie jest wyraźną odpowiedzią na pewne problemy.
oczywiście że nie są rygorystyczne. Jednak, weż pod uwagę że taki młokos nie będzie chciał jeżdzić legalnie tylko.....500cm. Woli erłana bo i tak nie zatrzyma się do kontroli Zobaczysz, życie to zweryfikuje. Ja tego nie popieram. Niech zrobią górną granicę wieku, odpowiedzialność musi być po 1 stronie.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości