Zobacz wÄ…tek - Motocykl na firmÄ™.
NAS Analytics TAG

Motocykl na firmÄ™.

Przepisy, prawo
_________

Motocykl na firmÄ™.

Postprzez marecky » 6/2/2008, 18:35

Mam pytanie koledzy!
Kupiłem motocykl używany sprowadzony z USA od osoby która prowadzi działalność w zakresie sprowadzania, sprzedaży motocykli.
Czy mam prawo odliczyć VAT?
Czy 60% VAT-u Czy całość?
I jak jest z paliwem?
Wspomnę że jestem Przedstawicielem Handlowym na własnej działalności
tak wiec jak najbardziej motocykl bedzie mi mógł służyć to uzyskania przychodu?
marecky
Świeżak

Postprzez kildow » 6/2/2008, 19:16

Było o tym całkiem niedawno. VAT na firmę od motocykla odliczasz w całości, paliwo też. W ustawie o VAT motocykl nie jest uznawany jako pojazd samochodowy.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez marecky » 6/2/2008, 20:23

Ale motocykl nie musi być nowy???
W ŻYCIU NIE MA GAME OVER JEST TYLKO NEXT LEVEL.
marecky
Świeżak

Postprzez kildow » 12/2/2008, 09:59

Nie musi być nowy. Jeśli VAT będzie naliczony (faktura VAT) to sobie go możesz odliczyć w całości.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez marecky » 19/2/2008, 22:41

Byłem u siebie w US dzwoniłem również do Krajowej informacji Podatkowej i powiedziano mi że absolutnie motocykl wedle ustawy o ruchu drogowym jest pojazdem samochodowym i co najwyżej mogę odliczyć 60% Vatu i zapomnieć o odliczani Vatu od paliwa! Poszperałem w internecie i na stronie Ministerstwa Finansów znalazłem interpretacje do podobnych spraw! I jestem w szoku! Wszystko zależy jak dany urząd interpretuje np we Wrocławiu i Rzeszowie zostały wydane takie że motocykl nie jest pojazdem samochodowym i można odliczyć 100% Vatu. To jest jakaś paranoja! napisałem maila do mojej lokalnej gazety i pewien redaktor obiecał się tym zająć i w poniedziałkowym wydaniu opisać. ja osobiście po przeczytani ustawy o podatku Vat jestem za tym ze można odliczyć 100%.

Koledzy czy ktoś z was ma motocykl i odliczył 100%?
marecky
Świeżak

Postprzez kildow » 20/2/2008, 08:56

Bzdury Ci naopowiadali w US. Co ma ustawa o ruchu drogowym do ustaw finansowych? Absurd.
To co przeczytałeś w ustawie o VAT jest wiążące. Motocykl nie jest pojazdem samochodowym i można odliczyć 100%.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez marecky » 20/2/2008, 13:34

Ja też tak uważam że są to bzdury! Tylko jak urzędników do tego przekonać!
Kildow czy ty odliczyłeś 100% Vatu?
w teorii jest to proste gorzej w praktyce!
marecky
Świeżak

Postprzez kildow » 20/2/2008, 16:49

W KIP faktycznie udzielają informacji, że motocykl to pojazd samochodowy. Interpretują to w ten sposób, że w związku z tym że ustawa o VAT nie zawiera definicji pojazdu samochodowego, posiłkują się ustawą klasyfikującą jaką wg nich jest Prawo o ruchu drogowym. Nic bardziej mylnego.
Jest bowiem inna ustawa klasyfikująca jaką jest PKWiU, gdzie klasyfikacja nie dość, że jest korzystniejsza dla podatnika to jest też wskazana przez ustawę o VAT w art2 ust6. (przepisy o statystyce publicznej).

W praktyce powinno się mieć w ręku pisemną interpretacje (w trybie art14ust2 ordynacji podatkowej) przez właściwy urząd. Z tego co wiem urzędy to interpretują niestety różnie. :/

Ja sam tego nie przerabiałem w praktyce, ale "rozjuszony" tym tematem poproszę o interpretację mój urząd :)
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez boniuboss » 21/2/2008, 18:19

Przez pojęcie 100% VATu rozumiecie odliczenie pospolitych 22%?

Pytam bo ojciec ma firmę i może by mi wziął nowy motor na nią.
boniuboss
Świeżak

Postprzez kildow » 21/2/2008, 20:08

Tak, w tym przypadku o tym mowa.

Wracając jeszcze do mojej poprzedniej wypowiedzi to o interpretacje trzeba poprosić właściwą dla siedziby firmy Izbę Skarbową, na odpowiednim druku ORD-IN. Odpowiedź otrzymuje się "już" po 3 miesiącach i jest raczej wiążąca.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez marecky » 25/2/2008, 17:07

:( No i nic z tego! W gazecie ukazał się mój problem! Tylko redaktor nie tak jak trzeba do tego podszedł!
Zamieszczam zeskanowany "artykuł"( mam nadzieję że po powiększeniu da się go odczytać!
Kildow masz może jakiś pomysł jak im wszystkim udowodnić że się mylą?
Załączniki
skanuj.jpg
(218.33 KiB) Pobrane 15 razy
marecky
Świeżak

Postprzez kildow » 25/2/2008, 17:34

Moim zdaniem najpierw powinno się skierować swoją interpretację do Izby Skarbowej. Ważne jest aby dokładnie przytoczyć właściwe fragmentu ustawy o VAT oraz PKWiU. Jeśli odpowiedź IS potwierdzi informacje udzielane przez KIP, to jeszcze pozostaje NSA i instytucje europejskie. Warto pamiętać, że ograniczenia nakładane przez naszą ustawę o VAT, w kwestii odliczenia VAT od pojazdów samochodowych, są niezgodne z treścią VI dyrektywy unijnej, której treść jako członek UE powinniśmy chyba przestrzegać.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê