Motocykl na firmÄ™.
• Strona 1 z 1
Motocykl na firmÄ™.
Mam pytanie koledzy!
Kupiłem motocykl używany sprowadzony z USA od osoby która prowadzi działalność w zakresie sprowadzania, sprzedaży motocykli.
Czy mam prawo odliczyć VAT?
Czy 60% VAT-u Czy całość?
I jak jest z paliwem?
Wspomnę że jestem Przedstawicielem Handlowym na własnej działalności
tak wiec jak najbardziej motocykl bedzie mi mógł służyć to uzyskania przychodu?
Kupiłem motocykl używany sprowadzony z USA od osoby która prowadzi działalność w zakresie sprowadzania, sprzedaży motocykli.
Czy mam prawo odliczyć VAT?
Czy 60% VAT-u Czy całość?
I jak jest z paliwem?
Wspomnę że jestem Przedstawicielem Handlowym na własnej działalności
tak wiec jak najbardziej motocykl bedzie mi mógł służyć to uzyskania przychodu?
-
marecky - Świeżak
Byłem u siebie w US dzwoniłem również do Krajowej informacji Podatkowej i powiedziano mi że absolutnie motocykl wedle ustawy o ruchu drogowym jest pojazdem samochodowym i co najwyżej mogę odliczyć 60% Vatu i zapomnieć o odliczani Vatu od paliwa! Poszperałem w internecie i na stronie Ministerstwa Finansów znalazłem interpretacje do podobnych spraw! I jestem w szoku! Wszystko zależy jak dany urząd interpretuje np we Wrocławiu i Rzeszowie zostały wydane takie że motocykl nie jest pojazdem samochodowym i można odliczyć 100% Vatu. To jest jakaś paranoja! napisałem maila do mojej lokalnej gazety i pewien redaktor obiecał się tym zająć i w poniedziałkowym wydaniu opisać. ja osobiście po przeczytani ustawy o podatku Vat jestem za tym ze można odliczyć 100%.
Koledzy czy ktoś z was ma motocykl i odliczył 100%?
Koledzy czy ktoś z was ma motocykl i odliczył 100%?
W ŻYCIU NIE MA GAME OVER JEST TYLKO NEXT LEVEL.
-
marecky - Świeżak
Bzdury Ci naopowiadali w US. Co ma ustawa o ruchu drogowym do ustaw finansowych? Absurd.
To co przeczytałeś w ustawie o VAT jest wiążące. Motocykl nie jest pojazdem samochodowym i można odliczyć 100%.
To co przeczytałeś w ustawie o VAT jest wiążące. Motocykl nie jest pojazdem samochodowym i można odliczyć 100%.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
W KIP faktycznie udzielają informacji, że motocykl to pojazd samochodowy. Interpretują to w ten sposób, że w związku z tym że ustawa o VAT nie zawiera definicji pojazdu samochodowego, posiłkują się ustawą klasyfikującą jaką wg nich jest Prawo o ruchu drogowym. Nic bardziej mylnego.
Jest bowiem inna ustawa klasyfikująca jaką jest PKWiU, gdzie klasyfikacja nie dość, że jest korzystniejsza dla podatnika to jest też wskazana przez ustawę o VAT w art2 ust6. (przepisy o statystyce publicznej).
W praktyce powinno się mieć w ręku pisemną interpretacje (w trybie art14ust2 ordynacji podatkowej) przez właściwy urząd. Z tego co wiem urzędy to interpretują niestety różnie. :/
Ja sam tego nie przerabiałem w praktyce, ale "rozjuszony" tym tematem poproszę o interpretację mój urząd
Jest bowiem inna ustawa klasyfikująca jaką jest PKWiU, gdzie klasyfikacja nie dość, że jest korzystniejsza dla podatnika to jest też wskazana przez ustawę o VAT w art2 ust6. (przepisy o statystyce publicznej).
W praktyce powinno się mieć w ręku pisemną interpretacje (w trybie art14ust2 ordynacji podatkowej) przez właściwy urząd. Z tego co wiem urzędy to interpretują niestety różnie. :/
Ja sam tego nie przerabiałem w praktyce, ale "rozjuszony" tym tematem poproszę o interpretację mój urząd

SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
Tak, w tym przypadku o tym mowa.
Wracając jeszcze do mojej poprzedniej wypowiedzi to o interpretacje trzeba poprosić właściwą dla siedziby firmy Izbę Skarbową, na odpowiednim druku ORD-IN. Odpowiedź otrzymuje się "już" po 3 miesiącach i jest raczej wiążąca.
Wracając jeszcze do mojej poprzedniej wypowiedzi to o interpretacje trzeba poprosić właściwą dla siedziby firmy Izbę Skarbową, na odpowiednim druku ORD-IN. Odpowiedź otrzymuje się "już" po 3 miesiącach i jest raczej wiążąca.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak

Zamieszczam zeskanowany "artykuł"( mam nadzieję że po powiększeniu da się go odczytać!
Kildow masz może jakiś pomysł jak im wszystkim udowodnić że się mylą?
- Załączniki
-
skanuj.jpg
- (218.33 KiB) Pobrane 15 razy
W ŻYCIU NIE MA GAME OVER JEST TYLKO NEXT LEVEL.
-
marecky - Świeżak
Moim zdaniem najpierw powinno się skierować swoją interpretację do Izby Skarbowej. Ważne jest aby dokładnie przytoczyć właściwe fragmentu ustawy o VAT oraz PKWiU. Jeśli odpowiedź IS potwierdzi informacje udzielane przez KIP, to jeszcze pozostaje NSA i instytucje europejskie. Warto pamiętać, że ograniczenia nakładane przez naszą ustawę o VAT, w kwestii odliczenia VAT od pojazdów samochodowych, są niezgodne z treścią VI dyrektywy unijnej, której treść jako członek UE powinniśmy chyba przestrzegać.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości