Zobacz wątek - Konkretne pytanie odnośnie ubezpieczenia OC
NAS Analytics TAG

Konkretne pytanie odnośnie ubezpieczenia OC

Przepisy, prawo
_________

Konkretne pytanie odnośnie ubezpieczenia OC

Postprzez Å»uja_eM » 19/9/2007, 14:34

Witam! Kupiłem jakiś czas temu moto, które ubezpieczenie OC ma ważne do 8 marca 2008r. Jest to ubezpieczenie wykupione na rok, czyli ważne od 9 marca 2007r. Wczoraj przerejestrowałem motocykl na siebie i nie wiem jak to jest teraz z tym OC. Jedni mówią, że trzeba iść do zakładu ubezpieczeń (w tym przypadku PZU) i wypełnić do tego jakiś aneks, że jestem nowym właścicielem i chę kontynuować daną umowę (wtedy chyba obliczają ile muszę dopłacić, jeśli nie mam takiej samej wysokości zniżki). Znowu gdzie indziej powiedziano mi, że nie musze robić nic, gdyż do końca ważnosći umowy przechodzi ona automatycznie na nowego właściciela (czyli na mnie) i dopiero po jej upływie mam prawo do zmiany zakładu, bądź do kontynuowania danej umowy w tej samej firmie.

No i teaz moje pytanie jest takie, co jest prawdą? Co muszę teraz w tej sytuacji zrobić, czy może właśnie nie muszę robić nic i spokojnie mogę czekać do marca?
Bardzo proszę o poważne odpowiedzi osób, które orientują się w tym temacie. Z góry dzięki.
Żuja_eM
Świeżak

Postprzez zoltar » 19/9/2007, 14:40

Przepisy sie zmieniły ostatnio, chyba od 1 sierpnia
Tutaj dowiesz sie wszystkiego, i bedziesz mieć pewność :
Infolinia PZU
0801 102 102
022 566 55 55
zoltar
Świeżak

Postprzez blatomasz » 19/9/2007, 17:29

Kolego musisz odwiedzic PZU i dostaniesz aneks do tej umowy OC ktorÄ… posiadasz.
I teraz jesli np masz takie same zniżki jak poprzedni właściciel to nic nie dopłacasz. Przepisują tylko ubezpieczenie na ciebie i tyle.
Jeśli natomiast nie masz zniżek albo masz mniejsze niz poprzedni wlasciciel to bedziesz musiał dopłacic róznice w składce. Tak było w moim przypadku.
pzdr
blatomasz
Świeżak

Postprzez Å»uja_eM » 19/9/2007, 18:57

Dzięki za odpowiedzi. Znalazłem na stronie PZU taką informację:

Zbycie pojazdu
W razie zbycia pojazdu wszystkie prawa i obowiązki wynikające z zawartej umowy przechodzą na nabywcę pojazdu. Nabywca może tę umowę wypowiedzieć w ciągu 30 dni od dnia nabycia pojazdu ( wtedy rozwiąże się ona z upływem 30 dni po dniu nabycia) albo nie wypowiadać ( umowa trwa do końca okresu na jaki została zawarta przez zbywcę pojazdu). Jeżeli umowa nie zostanie wypowiedziana, PZU S.A. przelicza składkę według zniżek i zwyżek nabywcy. W przypadku, gdy nabywca wypowie umowę zbywcy przysługuje zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia, a nabywca zobowiązany jest do zawarcia nowej umowy. Zbywca pojazdu obowiązany jest przekazać nabywcy dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia.

...więc o ile dobrze rozumiem, to jeśli będę musiał cokolwiek dopłacać, to przyślą mi do domu kwitek do opłaty, no... chyba, że jestem w błędzie :?
Żuja_eM
Świeżak

Postprzez DJ Yankee » 19/9/2007, 20:48

płacisz niestety na miejscu (czyt. w siedzibie PZU), przynajmniej ja tak mialem (tydzien temu), mozesz dodatkowo wykupic NWW - jesli nie bylo... lub zrezygnowac z NWW(nie polecam),

całość trwa okolo 15 minut, tyle co Pan/Pani przepisze papierki na Twoje dane...

najpierw sprawdzaja czy to OC ktore masz (mial gosc od ktorego kupies motocykl) czy wszystko z nim jest ok (czy bylo na pewno oplacone i czy nie jest sfalszowane)
...R6...
DJ Yankee
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê