R6 a2 autocasco - potrzebna osoba z duza wiedza !
• Strona 1 z 1
R6 a2 autocasco - potrzebna osoba z duza wiedza !
Witam, od dluzszego czasu mam rodzi mi sie kilka ciekawych pytan i licze, ze ktos zna odpowiedz na nie:
1. Czy jezeli ktos ma kategorie A, a motocykl przerejestrowny na A2 to czy mozna na niego wykupic autocasco
2. Czy Autocasco dziala, jezeli jedzie ktos inny niz wlasciciel (oczywiscie z prawkiem)
3. Czy wlasciciel bez prawka moze kupic AC ?
Sytuacja taka, ze moj tato nie ma prawka, a ma znizki, ja mam prawko, a nie mam znizek i chce zeby on wykupil, a ja bede jezdzic
Pytania zadajemy w odpowiednich dzialach, to pomaga znalesc wlasciwa odpowiedz. Przenosze. Rosiboj
1. Czy jezeli ktos ma kategorie A, a motocykl przerejestrowny na A2 to czy mozna na niego wykupic autocasco
2. Czy Autocasco dziala, jezeli jedzie ktos inny niz wlasciciel (oczywiscie z prawkiem)
3. Czy wlasciciel bez prawka moze kupic AC ?
Sytuacja taka, ze moj tato nie ma prawka, a ma znizki, ja mam prawko, a nie mam znizek i chce zeby on wykupil, a ja bede jezdzic
Pytania zadajemy w odpowiednich dzialach, to pomaga znalesc wlasciwa odpowiedz. Przenosze. Rosiboj
- Bartiquan
- Świeżak
Ad.1 - nie ma czegos takiego jak "rejestracja na A2", posiadajac kategorie A mozna prowadzic pojazd dopuszczony na A2, R6 nie lapie sie na A2 nawet po zdlawieniu
Ad. 2 - polisa jest na pojazd nie na wlasciciela, czy zadziala w tym wypadku musisz sprawdzic OWU
Ad. 3 - moze
Ad. 2 - polisa jest na pojazd nie na wlasciciela, czy zadziala w tym wypadku musisz sprawdzic OWU
Ad. 3 - moze
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
nie ma, a jednak sa...
Jest to dosyc kontrowersyjne, ale mialem w rekach dokumenty o takich motocykli i istnieja one, a to ze ubezpieczyciel tego nie przyjmuje do wiadomosci to inna sprawa aczkolwiek nie rozumiem dlaczego skoro urzad komunikacyjny wydaje dokumenty ze zmieniona moca, ktory jest tutaj najwyzszym organem to wrazie wypadku ubezpieczyciel umywa rece, bez sensu...
Jest to dosyc kontrowersyjne, ale mialem w rekach dokumenty o takich motocykli i istnieja one, a to ze ubezpieczyciel tego nie przyjmuje do wiadomosci to inna sprawa aczkolwiek nie rozumiem dlaczego skoro urzad komunikacyjny wydaje dokumenty ze zmieniona moca, ktory jest tutaj najwyzszym organem to wrazie wypadku ubezpieczyciel umywa rece, bez sensu...
- Bartiquan
- Świeżak
Ubezpieczyciel , moze miec swoje zasady, np ze ubezpieczenie dziala tylko jak jezdzisz w kamizelce odblaskowej ...
Tak jak napisal leff, nie istnieje cos takiego jak rejestracja na A2. W dowodzie nie ma zapisu na temat kategori prawa jazdy a jedynie sa dane techniczne, jak zmienisz moc z 200 na 20 to w dowodzie wpisza ci , ze posiada 20 koni a nie, ze to jest motocykl kategori prawa jazdy A2
Tak jak napisal leff, nie istnieje cos takiego jak rejestracja na A2. W dowodzie nie ma zapisu na temat kategori prawa jazdy a jedynie sa dane techniczne, jak zmienisz moc z 200 na 20 to w dowodzie wpisza ci , ze posiada 20 koni a nie, ze to jest motocykl kategori prawa jazdy A2
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
Bartiquan napisał(a):nie ma, a jednak sa...
Istnieją i nikt Ci nie zabroni zdławić do 25kW nawet ZX-10, akurat wydział komunikacji do tego się nie przyczepi, dostarczasz im wymagane dokumenty i rejestrujesz pojazd z wprowadzonymi nowymi parametrami do dowody rejestracyjnego. Tylko taki motocykl NIE SPEŁNIA WYMOGÓW KAT. A2, stąd ubezpieczyciel umywa od tego ręce i w razie jakiegoś nieszczęścia masz przesrane bo znajdujesz się pomiędzy konfliktem z ubezpieczycielem a konfliktem z Polskim prawem, a chcę tylko zauważyć, że od nowego roku, prowadzenie pojazdu bez wymaganych uprawnień będzie przestępstwem, za które grozi grzywna 3000 PLN.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Bartiquan napisał(a):aczkolwiek np. policja puszcza normalnie, a przeciez tez glupi nie sa
Poczekaj do nowego roku, kiedy za brak kategorii będzie 3 kafle a nie 300zł, uwierz mi, że będzie żniwo, wśród motocyklistów szczególnie. Za te 3k pln już oni będą wiedzieli czy moto spełnia, czy nie spełnia wymogów danej kategorii .
-
Glenroy - Moderator
Coś mi się wydaje, że Autor tematu bardzo mocno kombinuje...
Czuję, że masz prawko na A2 i kombinujesz jak koń pod górkę z tą R6.
Niech Twój Tata przemyśli sprawę, bo jak spowodujesz wypadek, to w najlepszej sytuacji mocno Was to finansowo zaboli, oby nie było innych konsekwencji takich manewrów.
Wcale nie jest dziwne a tym bardziej "bez sensu", że ubezpieczyciel nie chce się w tym babrać, bo to on odpowiada finansowo, a ryzyko jest zapewne wysokie w takim przypadku.
To, że na papierku jest napisane, że moto jest zdławione wcale Cię nie chroni, czas skończyć z tymi mitami.
Doskonale wiemy jak wygląda to mityczne "zdławianie" motocykli... Wystarczy odpalić kilka aukcji i poczytać jak to moto zdławione cudownym zbiegiem okoliczności posiada pełną moc.
Eh Polska...
Czuję, że masz prawko na A2 i kombinujesz jak koń pod górkę z tą R6.
Niech Twój Tata przemyśli sprawę, bo jak spowodujesz wypadek, to w najlepszej sytuacji mocno Was to finansowo zaboli, oby nie było innych konsekwencji takich manewrów.
Wcale nie jest dziwne a tym bardziej "bez sensu", że ubezpieczyciel nie chce się w tym babrać, bo to on odpowiada finansowo, a ryzyko jest zapewne wysokie w takim przypadku.
To, że na papierku jest napisane, że moto jest zdławione wcale Cię nie chroni, czas skończyć z tymi mitami.
Doskonale wiemy jak wygląda to mityczne "zdławianie" motocykli... Wystarczy odpalić kilka aukcji i poczytać jak to moto zdławione cudownym zbiegiem okoliczności posiada pełną moc.
Eh Polska...
-
A7 x - Świeżak
Nic nie kombinuje, jestem bardzo wdzieczny, ze wreszcie ktos mi to wytlumaczyl, przez 2 lata szukalem odpowiedzi, az wkoncu znalazl sie taki co do mnie dotarl
A te 3 kafle to chyba dopiero w sadze sie dostaje grzywne o ile sie nie myle
- Bartiquan
- Świeżak
Bartiquan napisał(a):
Jeszcze dzisiaj tak. Od jutra jazda bez kategorii będzie przestępstwem i odgórnie będzie kara 3k
-
Glenroy - Moderator
Dokladnie, przekopalem internet, od stycznia zmienilo sie kilka cen mandatow ( za pasy np), a zmiana, ktora masz na mysli byla w maju, ale tez nie do konca tak :
Osoby, które pod rządami nowych przepisów, dopuszczą się kierowania pojazdem, dla którego stosowne uprawnienie zostało im wcześniej cofnięte w drodze decyzji administracyjnej wydanej przez właściwego starostę, wyczerpią znamiona przestępstwa (określonego w nowym art. 180a kk), za który to czyn przewidziano karę grzywny, karę ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Niezależnie od rodzaju zastosowanej kary, sąd będzie mógł także orzec środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.
Ustawa o ktorej Ty mowisz byla zglaszana przez PSL, ale nigdzie nie jest napisane, ze to weszlo
Osoby, które pod rządami nowych przepisów, dopuszczą się kierowania pojazdem, dla którego stosowne uprawnienie zostało im wcześniej cofnięte w drodze decyzji administracyjnej wydanej przez właściwego starostę, wyczerpią znamiona przestępstwa (określonego w nowym art. 180a kk), za który to czyn przewidziano karę grzywny, karę ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Niezależnie od rodzaju zastosowanej kary, sąd będzie mógł także orzec środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.
Ustawa o ktorej Ty mowisz byla zglaszana przez PSL, ale nigdzie nie jest napisane, ze to weszlo
- Bartiquan
- Świeżak
Przecież problem braku prawka pojawia się przy zdarzeniu drogowym, a nie kontroli... kiedy wreszcie nasz ciemnogród to zrozumie...
Gdyby odpowiedzialność ubezpieczyciela działała, mimo iż nie mam uprawnień to sam bym prawka nie robił.
Gdyby odpowiedzialność ubezpieczyciela działała, mimo iż nie mam uprawnień to sam bym prawka nie robił.
-
Movi - Moderator
• Strona 1 z 1