Brak karty pojazdu
• Strona 1 z 1
Brak karty pojazdu
Witam,
Zdecydowałem się na zakup wybranego motocykla (jest to ogólnie mój pierwszy zakup pojazdu, stąd może pytanie dla wielu okazać się oczywiste) i pojawiła się pewna wątpliwość.
Przeczytałem, że pojazdy zarejestrowane po 1999 roku muszą posiadać kartę pojazdu.
Właściciel twierdzi, że nie ma takiej karty, kupował motocykl zarejestrowany już w Polsce i nie dostał jej od poprzedniego właściciela i nie było problemów z przerejestrowaniem.
Jednak w dowodzie rejestracyjnym motocykla jest jak byk wpisany numer karty pojazdu (nie ma żadnej adnotacji, że nie wydano).
Sprzedający nie sprawia wrażenia oszusta, ale ciężko mi uwierzyć w to że udało mu się zarejestrować moto bez tej karty, skoro wszędzie napisane jest że to konieczne aby ją przedłożyć.
Proszę o pomoc, bo motocykl bardzo mi się podoba, cena jest atrakcyjna - ale nie chcę wdepnąć w minę.
Zdecydowałem się na zakup wybranego motocykla (jest to ogólnie mój pierwszy zakup pojazdu, stąd może pytanie dla wielu okazać się oczywiste) i pojawiła się pewna wątpliwość.
Przeczytałem, że pojazdy zarejestrowane po 1999 roku muszą posiadać kartę pojazdu.
Właściciel twierdzi, że nie ma takiej karty, kupował motocykl zarejestrowany już w Polsce i nie dostał jej od poprzedniego właściciela i nie było problemów z przerejestrowaniem.
Jednak w dowodzie rejestracyjnym motocykla jest jak byk wpisany numer karty pojazdu (nie ma żadnej adnotacji, że nie wydano).
Sprzedający nie sprawia wrażenia oszusta, ale ciężko mi uwierzyć w to że udało mu się zarejestrować moto bez tej karty, skoro wszędzie napisane jest że to konieczne aby ją przedłożyć.
Proszę o pomoc, bo motocykl bardzo mi się podoba, cena jest atrakcyjna - ale nie chcę wdepnąć w minę.
- pablosz
- Świeżak
jest napisane, że masz mieć.
nie ma, nie kupuj.
potem Ty będziesz miał problem z odsprzedażą.
nie ma, nie kupuj.
potem Ty będziesz miał problem z odsprzedażą.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Problem nie tylko ze sprzedażą ale i przerejestrowaniem na siebie.
Dziwne... Skoro masz nr Karty Pojazdu to znaczy, że istniała.
Tylko, że w dowodzie chyba nie ma nr Karty Pojazdu
(albo ja kiepsko widzÄ™
)
Najlepiej upewnij się w Urzędzie Miasta/Gminy.
I to upewnij się przed kupnem a nie w momencie gdy będziesz chciał zarejestrować
Skoro cena jest taka atrakcyjna i nikt nie kupił to daje do myślenia...
Zajrzyj tez tutaj - może coś ciekawego znajdziesz. Zmiany właścicieli itp
https://historiapojazdu.gov.pl/
Dziwne... Skoro masz nr Karty Pojazdu to znaczy, że istniała.
Tylko, że w dowodzie chyba nie ma nr Karty Pojazdu

Najlepiej upewnij się w Urzędzie Miasta/Gminy.
I to upewnij się przed kupnem a nie w momencie gdy będziesz chciał zarejestrować

Skoro cena jest taka atrakcyjna i nikt nie kupił to daje do myślenia...
Zajrzyj tez tutaj - może coś ciekawego znajdziesz. Zmiany właścicieli itp
https://historiapojazdu.gov.pl/
-
qubus333 - Świeżak
W dowodzie rejestracyjnym jest numer Karty Pojazdu.Musisz mieć zaświadczenie,że Karta została wydana.Załatwiasz je sobie w miejscu gdzie moto było ostatnio zarejestrowane.Do kosztów rejestracji dolicz sobie 70-80 pln za wydanie wtórnika karty.A najlepiej spytaj u siebie w Wydziale Komunikacji.Nie bój się 

- severian
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości