jakie pkt za brak prawka kat A
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
januszrosa napisał(a):chopie nic nie wspominaj o egzaminach czy kursie w toku bo to i tak ci w niczym nie pomoze
BEZ KITU !!!
...a jak bede jechac ciezarowka, ale bede miec A i wszystko zarejestrowane i oplacone, to czy mnie zatrzymaja i pojazd itd? ja p... ale pytania wez sie puknij w glowe..
powinienes z miejsca dostac mandat za glupote
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Witam:)
Co do poruszania sie motorkiem drogą leśną, to ustawa o drogach reguluje, że:
Art. 29. ust. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach,
Ust. 2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych.
Dodatkowo kodeks wykroczeń mówi:
Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nie należącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nie przeznaczonym, podlega karze grzywny.
A więc jeśli rzeczywiście droga o której piszesz wiedzie przez las, myślę że warto się zastawnowić, czy nie wybrać innej
Pozdrawiam
Co do poruszania sie motorkiem drogą leśną, to ustawa o drogach reguluje, że:
Art. 29. ust. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach,
Ust. 2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych.
Dodatkowo kodeks wykroczeń mówi:
Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nie należącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nie przeznaczonym, podlega karze grzywny.
A więc jeśli rzeczywiście droga o której piszesz wiedzie przez las, myślę że warto się zastawnowić, czy nie wybrać innej

Pozdrawiam
Dont worry be happy:)
- Vendetta
- Świeżak
sprecyzuje Twoja wypowiedz ubezpieczyciel czyt. PZU zapłaci za szkody wyządzone przez osobe nie posiadającą uprawnien poszkodowanemu ale bedzie regres do sprawcy o zwrocenie kosztów poniesionych przez ubezpieczyciela........
nx 650
-
kamell - Świeżak
Jazda bez prawa jazdy jest niedozwolona. To, że ktoś jest w toku wyrabiania prawka a jeździ może zaowocowac tylko tym, że będzie miał potem trudności z uzyskaniem tego dokumentu. Radzę więc nie próbowac....
Dont worry be happy:)
- Vendetta
- Świeżak
Daro CBR napisał(a):mowicie kasie za kary.
Wiadome juz ze za brak prawka schodzi z Ciebie 300-500zl ale czy przy pierwszym takim wykroczeniu zawieszaja Ci prawko lub jego zdawanie na jakis czas, czy nastapi to po drugim takim wystepku
Dobre pytanie! Niech ktoÅ› kompetentny odpowie.
-
zephyr47 - Bywalec
KW tego nie reguluje jednoznacznie. Wiadomo, że należy się mandat, a co do wspomnianego "zawieszenia" to jest to raczej zakaz prowadzenia pojazdu wydawany na okres od 6 m-cy do 3 lat.
Może on zostać wydany za spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym lub za próbę uniknięcia kontroli oraz musi zostać wydany za % lub nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku.
Oczywiście szansa na to że Policja skieruje wniosek o wydanie takiego zakazu znacznie wzrastają jeśli prowadzący pojazd, który popełnił jedno z powyższych (2 pierwszych) wykroczeń nie ma wymaganych uprawnień.
Jeśli będziesz jechał przepisowo, a kontrola będzie rutynowa i się grzecznie zatrzymasz i będziesz trzeźwy to można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że dostaniesz tylko mandat.
Jeśli zostaniesz zatrzymany za latanie na kole, przejazd na czerwonym, wymuszenie pierwszeństwa, ominięcie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, a zatrzymał się aby piesi mogli przejść przez przejście, nie mówiąc już o próbie ucieczki (nawet tej udanej), wtedy, jeśli dodatkowo nie posiadasz uprawnień istnieje bardzo duża szansa, że taki wniosek o wydanie zakazu zostanie przez Policję złożony.
Pomijam tu kwestie KK, który za przestÄ™pstwa „drogowe”, przewiduje jeszcze dÅ‚uższe zakazy z dożywotnim włącznie.
Może on zostać wydany za spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym lub za próbę uniknięcia kontroli oraz musi zostać wydany za % lub nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku.
Oczywiście szansa na to że Policja skieruje wniosek o wydanie takiego zakazu znacznie wzrastają jeśli prowadzący pojazd, który popełnił jedno z powyższych (2 pierwszych) wykroczeń nie ma wymaganych uprawnień.
Jeśli będziesz jechał przepisowo, a kontrola będzie rutynowa i się grzecznie zatrzymasz i będziesz trzeźwy to można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że dostaniesz tylko mandat.
Jeśli zostaniesz zatrzymany za latanie na kole, przejazd na czerwonym, wymuszenie pierwszeństwa, ominięcie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, a zatrzymał się aby piesi mogli przejść przez przejście, nie mówiąc już o próbie ucieczki (nawet tej udanej), wtedy, jeśli dodatkowo nie posiadasz uprawnień istnieje bardzo duża szansa, że taki wniosek o wydanie zakazu zostanie przez Policję złożony.
Pomijam tu kwestie KK, który za przestÄ™pstwa „drogowe”, przewiduje jeszcze dÅ‚uższe zakazy z dożywotnim włącznie.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
Mam jeszcze jedno pytanie: Chcę kupić Yamahę TZR która ma 25km, a mam prawko A1, które pozwala jeżdzić motocyklami o poj. 125 i mocy nie przekraczającej 15km. Czy jak mnie zatrzymają to będą sprawdzali moc?
-
zephyr47 - Bywalec
Tak, podręcznym watomierzem
A poważniej to wątpię, żeby przy zwykłej kontroli aż tak ktoś w to wnikał. Chyba, że ich strasznie podqurwisz to wtedy mogą się już postarać aby to sprawdzić.
Inna sprawa jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane więcej niż 11kW ale wtedy to chyba sprawa już jest jasna.

A poważniej to wątpię, żeby przy zwykłej kontroli aż tak ktoś w to wnikał. Chyba, że ich strasznie podqurwisz to wtedy mogą się już postarać aby to sprawdzić.
Inna sprawa jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane więcej niż 11kW ale wtedy to chyba sprawa już jest jasna.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
a to nie jest tak ze jak nie masz prawka zlapia cie dostajaesz mandat i odchlowuja moto??
czy puszczaja Cie dalej bez prawka? hih
czy puszczaja Cie dalej bez prawka? hih
-
pioterjawa - Świeżak
witam wszystkich
przekonałem się na własnej skórze co to wypadek bez prawka ( ani A ani B ani żadnego innego) nie z mojej winy. Konsekwencje - żadnych na szcęście
dostałem całą kasę z ubezpieczalni
a tak na poważnie to z tego co wiem jazda bez prawka 500zł jazda z prawkiem ale na inną kategorię 300zł no i w zależności od sytuacji dodatkowe mandaty i ograniczenia (najważniejsze mieć OC i przegląd ważny)... problemy z ubezpieczalnią jeżeli jesteś poszkodowany to należy Ci się kasa ale nie namawiam nikogo do jazdy bez prawka przyjemność z jazdy dużo mniejsza i można sobie narobić niepotrzebnych problemów.
pozdrawiam
przekonałem się na własnej skórze co to wypadek bez prawka ( ani A ani B ani żadnego innego) nie z mojej winy. Konsekwencje - żadnych na szcęście

pozdrawiam
- krzychu84
- Świeżak
Witam
Mam zamiar kupić sobie motor ale na razie nie mam prawa jazdy kategorii A. Mam prawo jazdy ale tylko kategorii B.
Rozumiem że jeśli kupię motor, zrobię w nim przegląd, zarejestruję go na siebie i opłacę ubezpieczenie OC również na siebie to jeśli mnie złapie policja to otrzymam mandat w wysokości 300 zł i nic więcej?
Mam zamiar kupić sobie motor ale na razie nie mam prawa jazdy kategorii A. Mam prawo jazdy ale tylko kategorii B.
Rozumiem że jeśli kupię motor, zrobię w nim przegląd, zarejestruję go na siebie i opłacę ubezpieczenie OC również na siebie to jeśli mnie złapie policja to otrzymam mandat w wysokości 300 zł i nic więcej?
- boniuboss
- Świeżak
Witam wszystkich. po przeczytaniu tych wszystkich odpowiedzi cały czas się zastanawiam czy w razie wypadku nie z mojej winy ja poniosę konsekwencje finansowe za spowodowane szkody czy tylko mandat ( mam kat.B nie mam A)????????? jedna osoba napisała że miała taką przygodę i dostała tylko mandat 300zł. a może to zależy od tego na jakiego policjanta się trafi jaki ma humor ???????
- jajogsxf600
- Świeżak
Załóżmy,że jadę sobie grzecznie,zgodnie z przepisami.Zatrzymuje się do kontroli i...nie mam prawka.Dostaje mandat w odpowiedniej wysokości i...co dalej???
Czy mogę kontynułować jazdę???
Czy moto zostanie odcholowane???
Czy poprostu ktoś uprawniony do prowadzenia tego sprzętu bedzie musiał go odebrać,albo będe musiał bo do domu zapchać:)???
pozdrawiam
Czy mogę kontynułować jazdę???
Czy moto zostanie odcholowane???
Czy poprostu ktoś uprawniony do prowadzenia tego sprzętu bedzie musiał go odebrać,albo będe musiał bo do domu zapchać:)???
pozdrawiam
www.kiteclub.pl | transalp xl650v | | ALOHA
-
kargul - Świeżak
Dzis dowiedzialem sie wszystkiego na ten temat jako ze egzamin za troszkÄ™ czasu, ja mam motocykl i korci poganiac...
W moim wypadku:
6lat prawa jazdy kategorii B
Motocykl sprawny, OC, badanie techniczne
kara:
300zl mandat plus skierowanie wniosku do sÄ…du
albo dostarczam osobe z prawem jazdy kategorii A albo mi odholowujÄ… na parking policyjny
w razie kolizji nie działa zadne ubezpieczenie
oczywiscie zalezy na jakiego policjanta i w jakim humorze trafimy - pozdrawiam
W moim wypadku:
6lat prawa jazdy kategorii B
Motocykl sprawny, OC, badanie techniczne
kara:
300zl mandat plus skierowanie wniosku do sÄ…du
albo dostarczam osobe z prawem jazdy kategorii A albo mi odholowujÄ… na parking policyjny
w razie kolizji nie działa zadne ubezpieczenie
oczywiscie zalezy na jakiego policjanta i w jakim humorze trafimy - pozdrawiam
05 Yamaha YZF R6 Raven Edition
- Owi
- Świeżak
mam pytanie, czekam az mi wydadza prawo jazdy(egzamin mam za soba), czy moge sobie spokojnie smigac? czy jesli zatrzyma mnie policja lub cos sie stanie (kolizja, wypadek itd.) czy bede traktowany tak samo jak za jazde bez uprawnien?
- radek.88
- Świeżak
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości