Stłuczka
• Strona 2 z 2 • 1, 2
W sumie to według twojego schematu, sytuacja wygląda na wymuszenie pierszeństwa przez kierującą samochodem. Bardzo nietypowa sytuacja jest u ciebie. Zyczę powodzenia przy rozwiązywaniu sporu. Mam nadzieję, że sąd stanie po twojej stronie.
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
- radziorek15
- Świeżak
trzymając się twojego schematu, to wskazuje on na winę obopólną
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
matiq121 napisał(a):Dodałem szkic, chyba będzie wiadomo co i jak. Pojedyncza linia ja, podwójna auto. Ja rozumiem, że zmieniając pas muszę ustąpić temu kto na nim jest, ale ja nie zjechałem ze swojego pasa tylko pucha wjechała na mój pas. Jak sami mówiliście jak nie ma lini to trzeba je sobie wyobrazić, a puszka pojechała po środku jadąc 2 pasami jednocześnie.
Szkic w linku bo wyskakuje, że za duży rozmiar : http://imageshack.us/photo/my-images/849/22062011633.jpg/ (otwórz link)
Hej
Może po prostu podaj które to rondo a znajdzie się na mapie satelitarnej.
Ważne - NIE było żadnych znaków typu ustąp pierwszeństwa na jezdniach dolotowych? Wydaje się, że wszyscy pominęli - przy ustalaniu winy - że do zderzenia doszłoby także wtedy, gdybyś jechał wokół ronda (a nie opuszczał).
- Wojciech_Moto
- Świeżak
Przed wjazdami na rondo są znaki ustąp pierwszeństwa i są linie. tylko na samym rondzie linie nie zostały rozrysowane. A które to rondo miasto Radom ulice : Grzecznarowskiego, Kwiatkowskiego i Jana Pawła II.
Link to ronda : http://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=51. ... 1&t=h&z=19
Link to ronda : http://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=51. ... 1&t=h&z=19
- matiq121
- Świeżak
madcap napisał(a):linia czy jest czy jej nie ma, to nie ma znaczenia
jeśli jest dostatecznie szeroko, by mogły się zmieścić 2 pasy ruchu, to masz taką linię rozgraniczającą sobie wyobrazić (patrz pord)
a tu mamy potwierzenie http://www.motofakty.pl/artykul/rondo_i_co_dalej.html
-
pawulon03 - Świeżak
matiq121 napisał(a):Przed wjazdami na rondo są znaki ustąp pierwszeństwa i są linie. tylko na samym rondzie linie nie zostały rozrysowane. A które to rondo miasto Radom ulice : Grzecznarowskiego, Kwiatkowskiego i Jana Pawła II.
Ok, to bym w sądzie podniósł, że po pierwsze do zderzenia doszłoby nawet wtedy, gdybyś jechał wokół ronda, bo druga osoba wjechała na twój pas (tak zrozumiałem twój opis i schemat) i to była główna przyczyna wypadku.
Słabością twoją jest to, że na zewnętrzny pas zjeżdżałeś dość późno. Wydaje się, że obaj jesteście po trosze winni. Rozważ - zamiast samego sądu - mediację przedsądową albo zapytaj na rozprawie o taką możliwość. Aha, nie jestem prawnikiem, ale sporo jeżdżę i mam zdrowy rozsądek i tak bym się bronił.
- Wojciech_Moto
- Świeżak
dziś dostałem pisemko od policji, że po rozpatrzeniu sprawy kierowca puchy został uznany za winnego. Mandat 300zł. Nie byłem na żadnym przesłuchaniu, ani sprawy w sądzie nie było. Mam jeszcze jedno pytanko bo dostałem nr polisy ubezpieczeniowej i nazwę firmy to po wycenę strat mam zgłosić się do firmy czy sami przysyłają rzeczoznawcę?
- matiq121
- Świeżak
Najlepiej przejdź się do najbliższej placówki TU sprawcy kolizji. Całe szczęście, że przyznali tobie rację. Lewa w górę.
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
- radziorek15
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości