Zobacz wątek - MANDAT - płacić czy nie ??
NAS Analytics TAG

MANDAT - płacić czy nie ??

Przepisy, prawo
_________

Postprzez miczaw22 » 5/7/2010, 00:13

Ostatnio miałem okazję podwozić kierowcę zawodowego i z jego opowieści dowiedziałem się że:
-z osoby niepracującej, nie posiadającej żadnego mienia, lub zarabiającej płacę minimalną (która ma wystarczyć na przeżycie) komornik nie ma prawa ściągnąć żadnego mandatu
-kiedy mamy tak dużo punktów, że możemy stracić prawo jazdy, najlepiej nie przyjąć mandatu i iść do sądu. Sąd nie ma podobno prawa nadawania kary w punktach i zazwyczaj nakłada kary pieniężne (mandat + około 200zł kosztów sądowych).

Nie wiem w jakim stopniu i czy w ogóle jest to prawda, ale zainteresowani mogą poszukać szczegółów na ten temat.
miczaw22
Świeżak

Postprzez patryk83 » 5/7/2010, 07:34

No ja jak dostałem mandat za przejście na czerwonym świetle(tak przejście nie przejechanie;p) w czasach liceum to komornik 3 lata do mnie przychodził na kawę bo kasy nie dostał a to było jakieś 45zł :).
Później ojciec zapomniał i zapłacił mandacik.
Honda CBR 600 F4i user
Obrazek (otwórz link)
patryk83
Bywalec

Postprzez navi » 5/7/2010, 07:57

miczaw22 napisał(a): Sąd nie ma podobno prawa nadawania kary w punktach i zazwyczaj nakłada kary pieniężne (mandat + około 200zł kosztów sądowych).

Nie wiem w jakim stopniu i czy w ogóle jest to prawda, ale zainteresowani mogą poszukać szczegółów na ten temat.

Prawda, sąd nie ma prawa nakładania kary, ale robi to policja na wniosek sądu :) a więc pkt karnych w ten sposób nie unikniesz. Możesz je tylko przesunąć w czasie :)
VFR 02'
navi
Świeżak

Postprzez madcap » 5/7/2010, 08:05

też nie przesunie, bo punkty tak czy siak trafiają do systemu, tylko są w zawieszeniu, po wyroku automatyczni8e zostają odwieszone
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

na górê