Zobacz wÄ…tek - pare pytan :)
NAS Analytics TAG

pare pytan :)

Przepisy, prawo
_________

Postprzez -=Lee=- » 19/4/2008, 17:42

hehe... no ale tak powaznie jak to jest?
-=Lee=-
Świeżak

Postprzez Sorbinian » 19/4/2008, 17:51

-=Lee=- napisał(a):hehe... no ale tak powaznie jak to jest?

jeżeli w dowodzie moto ma wpisane ze ma więcej mocy niż dopuszczone na tych uprawnieniach, to teoretycznie powinno to zostać potraktowane jako brak uprawnień czyli 300 zł. bo w końcu kolega A1 ma, a moto mocą podchodzi pod A. Wiesz zależy co to za policjanci, jak jakieś mośki to patrzą tylko na to ile moto ma pojemności, bo nie każdy ma w głowie kalkulator do przeliczania kW na KM. Może też być tak ze są spoko ludzie i nie chcą człowiekowi życia utrudniać i kilka kucy więcej niż to dozwolone. Można tak sobie gdybać, najlepiej to by było spytać tych funkcjonariuszy. o ile ten kolega nie ściemnia z tymi dodatkowymi kucami bo też tak może być:p
Sorbinian
Świeżak

Postprzez -=Lee=- » 19/4/2008, 18:31

a jezeli mam to a1 i sie doczepia to ile mandatu? i wrazie stłuczki to płace z własnej kieszeni czy idzie mi z OC? i jak bym w dokumetach napisał ze jest tam 11 koni to tez by było potraktowane tak samo jak fałszowanie 125/50 ?

pozdro
-=Lee=-
Świeżak

Postprzez Sorbinian » 19/4/2008, 18:52

-=Lee=- napisał(a):a jezeli mam to a1 i sie doczepia to ile mandatu?

Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobÄ™ niemajÄ…cÄ…:
art. 87 ust. 1

art. 94 § 1
1) uprawnień do kierowania pojazdami
500zł
2) uprawnień wymaganych dla danego
rodzaju pojazdu
300zł

jako że lejce (kat A1) masz a nie masz kat A to raczej podchodzi pod pkt 2)

-=Lee=- napisał(a):i wrazie stłuczki to płace z własnej kieszeni czy idzie mi z OC?

jeżeli moto będzie ubezpieczone to idzie z OC. W wypadku gdy stłuczka z winny twojej to 300 zł mandatu + z twojego OC się naprawiacie. Jeżeli z winny innego użytkownika to ty bulisz 300 mandatu a naprawiacie się z OC sprawcy. Oczywiście zakładam ze takich przygód mieć nie będziesz bo będziesz rozważnie prowadził swoją maszynę, a 7 zmysł pozwoli ci przewidzieć każde niebezpieczeństwo.

Ponoć co do wypłaty odszkodowania, to w razie kolizji to żądaj oświadczenia od sprawcy, a jak będzie policja to jakiejś notki albo odpisu, bo ponoć są ubezpieczyciele co przez brak uprawnień odmawiają wypłacania odszkodowań.

-=Lee=- napisał(a): i jak bym w dokumetach napisał ze jest tam 11 koni to tez by było potraktowane tak samo jak fałszowanie 125/50 ?

pozdro

raczej tak i nie próbuj takich akcji robić.
Sorbinian
Świeżak

Postprzez -=Lee=- » 19/4/2008, 19:04

wielke dzieki za odpowiedzi :) mam nadzieje ze bede miał ten 7 zmysł hehe, pogadam jeszcze ze znajomym policjantem jak oni to traktuja a na moj rozum to wyglada tak ze bardzo duzo osob jezdzi bez zadnego prawka lub 125/50 a ja jezeli ma to a1 to jestem po jakis kursach itp i mam jakies pojecie to przymykaja na to oko :) chciałem kupic 50 ale tam sie tylko namacham noga jak bede biegi zmieniał a nie bedzie radosci z jazdy :P

pozdro
-=Lee=-
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê