Motorem 125 na kat. B poza granicami.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motorem 125 na kat. B poza granicami.
Witam, chciałbym powołąć się na ten temat, który był już tutaj poruszany Klik (otwórz link). Planuje w najbliższym czasie zakup motocykla właśnie pod kategorię B, jednak nie chciałbym być uwięziony tylko i wyłącznie w naszym kraju.
Poczytałem parę artykułów z których wynika, że każde państwo(nawet należące do UE) ma swoje prawa i ograniczenia dotyczące tego przepisu. Lecz jak ma się to do Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym, czy mogę poruszać się jednośladem 125cc na kat. B w kraju, w którym wymagania są nieco inne powołując się na powyższą konwencje wiedeńską? Np. w Polsce jednoślad może mieć manualną skrzynię biegów, lecz w Czechach jest adnotacja, iż skrzynia biegów winna być jedynie automatyczna, zarówno Polska jak i Czechy podpisały konwencje o ruchu drogowym, czy w takim wypadku mogę poruszać się tam manualem na który pozwala mi mój kraj rodzimy?
Poczytałem parę artykułów z których wynika, że każde państwo(nawet należące do UE) ma swoje prawa i ograniczenia dotyczące tego przepisu. Lecz jak ma się to do Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym, czy mogę poruszać się jednośladem 125cc na kat. B w kraju, w którym wymagania są nieco inne powołując się na powyższą konwencje wiedeńską? Np. w Polsce jednoślad może mieć manualną skrzynię biegów, lecz w Czechach jest adnotacja, iż skrzynia biegów winna być jedynie automatyczna, zarówno Polska jak i Czechy podpisały konwencje o ruchu drogowym, czy w takim wypadku mogę poruszać się tam manualem na który pozwala mi mój kraj rodzimy?
- Mydoom
- Świeżak
Fugu,
mnie tam zawsze ciekawi skad Ty te wszystkie swoje mundrusci bierzesz ? Jezeli dany kraj wydaje Ci zezwolenie na cokolwiek, to inny kraj to homoruje, jest tak z kazda licencja, pozwoleniem, czy PJ.
Podstawa prawne ? ? ?
Przypomina mi sie tez Twoja wypowiedz na témat wymiany PJ n terenie EU,
Nie jestes zobowiazany do jakiejkolwiek wymiany - zaden 3 miesiace - takiego okresu niema. 186 dni ale z innego § dle nie EU. PJ z EU mozesz jezdzic na swoim do konca jego waznosci lub swoich dni
Zapytam wiec odwrotnie czy Niemiec z kat. PJ Kl. III moze wjechac do PL motocyklem i w jakim przypadku ?
U Niemcow masz w kazdym razie zielone swiatlo.

mnie tam zawsze ciekawi skad Ty te wszystkie swoje mundrusci bierzesz ? Jezeli dany kraj wydaje Ci zezwolenie na cokolwiek, to inny kraj to homoruje, jest tak z kazda licencja, pozwoleniem, czy PJ.
Podstawa prawne ? ? ?
Przypomina mi sie tez Twoja wypowiedz na témat wymiany PJ n terenie EU,
Nie jestes zobowiazany do jakiejkolwiek wymiany - zaden 3 miesiace - takiego okresu niema. 186 dni ale z innego § dle nie EU. PJ z EU mozesz jezdzic na swoim do konca jego waznosci lub swoich dni
Zapytam wiec odwrotnie czy Niemiec z kat. PJ Kl. III moze wjechac do PL motocyklem i w jakim przypadku ?
U Niemcow masz w kazdym razie zielone swiatlo.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Witam ponownie, pragnę się powołać w tym miejscu na szereg artykułów, które znalazłem(Klik (otwórz link)). Autor tutaj wyraźnie pisze, że powyższe prawo obowiązuje jedynie na terenie naszego kraju, a w pozostałych krajach należy przechodzić przez kursy itp, lecz czy jest to wiarygodne źródło? Skoro prawo jazdy kategorii B jest międzynarodowe, to czy w rzeczywiści muszę przechodzić przez kursy, by móc poruszać się w innym kraju (tj Niemcy, Austria), które nie są wymagane w Polsce?
Jeżeli poruszam się w danym kraju, to muszę dostosować się do jego przepisów drogowych, ale czy to samo obowiązuje prawo jazdy?
Jeżeli poruszam się w danym kraju, to muszę dostosować się do jego przepisów drogowych, ale czy to samo obowiązuje prawo jazdy?
- Mydoom
- Świeżak
a czy jak dostaniesz mandat określony w Ojro np w Austrii, to czy w Polsce też go Tobie zamienią na stawki obowiązujące w naszym kraju?
czy jak u nas obowiązuje ruch prawostronny, to oznacza to tez, że w UK też możesz jeździć prawostronnie nie łamiąc w ten sposób przepisów?
czy jak u nas obowiązuje ruch prawostronny, to oznacza to tez, że w UK też możesz jeździć prawostronnie nie łamiąc w ten sposób przepisów?
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
To może inaczej, podforum nazywa się Prawo, więc chciałbym poruszyć tą kwestię. Poszukałem trochę, jak sprawa ma się w ustawach, a więc:
wg Ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r.
Z tego co mi wiadomo, motorower jest jednośladem do pojemności 50cc, natomiast pojazd silnikowym nazywamy pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego. Z tego też mniemam, iż motocykl jest pojazdem silnikowym(mogę się mylić wikipedia mówi, że powinien mieć co najmniej 4 koła jezdne, lecz definicja z ustawy nic o tym nie wspomina).
Do ustawy weszła dnia 26 czerwca 2014 r. poprawka dodająca znaną nam część:
To co przedstawiłem powyżej jest moim rozumowaniem, z którego wynika, że mogę sobie jeździć w ruchu międzynarodowym na terytorium państw-stron Konwencji, lecz chciałem się tym z wami podzielić, ponieważ nie wiem czy jest ono poprawne, może coś źle rozumiem i liczę, że wyjaśnicie mi tą sprawę.
Pozdrawiam.
wg Ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r.
Art. 4.
1. Dokumentem stwierdzajÄ…cym posiadanie uprawnienia do kierowania motorowerem,
pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów składającym się z pojazdu
silnikowego i przyczepy lub naczepy jest:
1) wydane w kraju:
a) prawo jazdy
(...)
Art. 5.
1. Prawo jazdy, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 1 lit. a, stwierdza posiadanie
uprawnienia do kierowania odpowiednio motorowerem, pojazdem silnikowym
lub zespołem pojazdów:
1) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) w ruchu międzynarodowym na terytorium:
a) paÅ„stw-stron Konwencji, o której mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 lit. b – z
wyjÄ…tkiem kierowania motorowerem lub ciÄ…gnikiem rolniczym,
(...)
Z tego co mi wiadomo, motorower jest jednośladem do pojemności 50cc, natomiast pojazd silnikowym nazywamy pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego. Z tego też mniemam, iż motocykl jest pojazdem silnikowym(mogę się mylić wikipedia mówi, że powinien mieć co najmniej 4 koła jezdne, lecz definicja z ustawy nic o tym nie wspomina).
Do ustawy weszła dnia 26 czerwca 2014 r. poprawka dodająca znaną nam część:
1) w art. 6:
b) w ust. 3 w pkt 3 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
„4) kategorii B uprawnia do kierowania motocyklem o pojemnoÅ›ci skokowej silnika nieprzekraczajÄ…cej 125 cm3, mocy nieprzekraczajÄ…cej 11 kW i stosunku mocy do masy wÅ‚asnej nieprzekraczajÄ…cym 0,1 kW/kg pod warunkiem, że osoba posiada prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat.”;
To co przedstawiłem powyżej jest moim rozumowaniem, z którego wynika, że mogę sobie jeździć w ruchu międzynarodowym na terytorium państw-stron Konwencji, lecz chciałem się tym z wami podzielić, ponieważ nie wiem czy jest ono poprawne, może coś źle rozumiem i liczę, że wyjaśnicie mi tą sprawę.
Pozdrawiam.
- Mydoom
- Świeżak
Art. 4 i 5 i wszystko jasne.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
madcap napisał(a):a czy jak dostaniesz mandat określony w Ojro np w Austrii, to czy w Polsce też go Tobie zamienią na stawki obowiązujące w naszym kraju?
Hmm... ale to trochę inna sprawa. Skoro jakiś kraj honoruje polskie PJ, to mamy teraz B, które uprawnia do jazdy na 125, czyli tak jakby, kierowca z 3 latami B, posiadał umiejętności do jazdy na 125. Więc jest to, teoretycznie trochę inne B niż odpowiedniki w innych krajach, inna sprawa, że praktycznie trochę gorsze

Gdyby było inaczej, to 18-sto latek, z pełnym polskim B, nie mógłby jeździć 500KM samochodem w krajach, które na to nie pozwalają.
W innym wypadku, unifikacja kategorii prawa jazdy, musiałaby pójść tak daleko, że kategorie bezpośredni bo się pokrywały, ale trudno o to skoro są różnice.
Inna sprawa, że życzę powodzenia, w tłumaczeniu na przykład Węgrowi

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Życzę szczęścia, lecz nie po raz pierwszy nasi posłowie uchwalają bzdury (patrz np tramwaje i rowerzyści
)
Sam sprawdź jak określa to Konwencja Wiedeńska.
Zwłaszcza, ze nawet załączniki i aneksy są pełne ogólników.
Co do zasady Przepisy Konwencji Wiedeńskiej są nadrzędne w stosunku do przepisów krajowych.

Sam sprawdź jak określa to Konwencja Wiedeńska.
Zwłaszcza, ze nawet załączniki i aneksy są pełne ogólników.
Co do zasady Przepisy Konwencji Wiedeńskiej są nadrzędne w stosunku do przepisów krajowych.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
@Mydoom no więc tak: motocyklowy to pojazd silnikowy, zgadza się. 125 na kategorię B jest ważne TYLKO w krajach uznających taki przywilej koniec kropka, to nie islam ani rosja że jak oni możesz żądać czegoś od innego kraju. Taki przykład, to że trawka jest legalna w NL nie znaczy że w PL możesz legalnie przyćpać, albo jeśli możesz wziąć ślub z kozą w krajach arabskich nie znaczy że w Europie jest to legalne.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
SpeedyGonzales napisał(a):@Mydoom no więc tak: motocyklowy to pojazd silnikowy, zgadza się. 125 na kategorię B jest ważne TYLKO w krajach uznających taki przywilej koniec kropka,
Speedy, spoko, bo to nie tak do konca jak Ci sie wydaje. Hiszpania ma tak 0od wielu lat i jakos zaden kraj EU do ichniego PJ niema zastrzezen, poddaj wiec moze podstawe prawna dlaczego Hiszpanom wolno a Polsce nie ?

Ostatnio edytowano 5/10/2014, 19:06 przez andy7, łącznie edytowano 1 raz
- andy7
- Moderator
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
andy7 napisał(a):Podstawa prawne ? ? ?
FeV (Fahrerlaubnis-Verordnung) -> http://www.fahrerlaubnisrecht.de/FeV/Fe ... 1.2013.pdf
Klasse B:
Kraftfahrzeuge
- ausgenommen Kraftfahrzeuge der Klassen AM, A1, A2 und A
- mit einer zulässigen Gesamtmasse von nicht mehr als 3.500 kg, die zur Beförderung von nicht mehr als acht Personen außer dem Fahrzeugführer ausgelegt und gebaut sind (auch mit Anhänger mit einer zulässigen Gesamtmasse von nicht mehr als 750 kg oder mit Anhänger über 750 kg zulässiger Gesamtmasse, sofern 3.500 kg zulässige Gesamtmasse der Kombination nicht überschritten wird).
Obowiazuja Cie przepisy w kraju, w ktorym jedziesz - w wypadku DE StVO. A tam jest podlaczony FeV.
andy7 napisał(a):U Niemcow masz w kazdym razie zielone swiatlo.
Podstawa prawna?
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Fugu napisał(a):
FeV (Fahrerlaubnis-Verordnung) -> http://www.fahrerlaubnisrecht.de/FeV/Fe ... 1.2013.pdfKlasse B:
Kraftfahrzeuge
- ausgenommen Kraftfahrzeuge der Klassen AM, A1, A2 und A
- mit einer zulässigen Gesamtmasse von nicht mehr als 3.500 kg, die zur Beförderung von nicht mehr als acht Personen außer dem Fahrzeugführer ausgelegt und gebaut sind (auch mit Anhänger mit einer zulässigen Gesamtmasse von nicht mehr als 750 kg oder mit Anhänger über 750 kg zulässiger Gesamtmasse, sofern 3.500 kg zulässige Gesamtmasse der Kombination nicht überschritten wird).
Tyle, ze to tyczy sie rezydenta BRD a nie turysty ktorego kraj takie prawo ustanowil, wiec kolego strzel kula w plot.
Obowiazuja Cie przepisy w kraju, w ktorym jedziesz - w wypadku DE StVO. A tam jest podlaczony FeV.
Nie, kraj do ktorego wjezdzasz podpisal konwencje wiedenska ktora mu gwarantuje honorowanie jego uprawnien.andy7 napisał(a):U Niemcow masz w kazdym razie zielone swiatlo.
Podstawa prawna?
Arytykul 4 i 5, podalem wyzej.
Odniesiesz sie do przykladu Hiszpana ? Tyle, ze tam najprawdopodobniej data wydania kat. B bedzie identyczna z data wydania kat. A1 w PL trzeba bedzie niestety na to poczekac, do troche czasu w Wisle uplynie.

- andy7
- Moderator
Może to coś pomoże, poczytałem nieco ową Konwencję o ruchu drogowym, tą z Wiednia, znalazłem tam zapis:
Oczywiście internet nie jest wiarygodnym źródłem informacji, wiecie może gdzie mogę uzyskać(może być płatna nawet) oficjalną odpowiedź na pytanie w tej sprawie, tak, bym znał ograniczenia tego przepisu lub jak obowiązuje on w innych krajach? Jakieś porady prawne, czy coś?
1. UmawiajÄ…ce siÄ™ Strony uznajÄ…:
a) każde krajowe prawo jazdy, sporządzone w ich języku narodowym lub w jednym z ich języków
narodowych, a jeżeli nie jest sporządzone w takim języku, to, do którego jest dołączony
uwierzytelniony przekład;
b) każde krajowe prawo jazdy zgodne z postanowieniami załącznika 6 do niniejszej konwencji oraz
c) każde międzynarodowe prawo jazdy zgodne z postanowieniami załącznika 7 do niniejszej konwencji,
jako uprawniające na ich terytoriach do kierowania pojazdem, który należy do kategorii wymienionych w
prawie jazdy, pod warunkiem że prawo jazdy jest nadal ważne (...)
Oczywiście internet nie jest wiarygodnym źródłem informacji, wiecie może gdzie mogę uzyskać(może być płatna nawet) oficjalną odpowiedź na pytanie w tej sprawie, tak, bym znał ograniczenia tego przepisu lub jak obowiązuje on w innych krajach? Jakieś porady prawne, czy coś?
- Mydoom
- Świeżak
Nie zapomnijcie, że posłowie nie przyznali nam gratis kategorii A1 dla każdego kto ma B od 3 lat, ale możliwość prowadzenia określonych motocykli na ową kategorię.
Ja rozumiem to tak, że więc jadąc za granicę wyjeżdżamy z kategorią B, a jeśli na terenie danego Państwa mają podobne przepisy, to dopiero owe przepisy mogą nam umożliwić prowadzenie motocykla w danym kraju (np.: tylko w automacie). Nie przebadałam tematu dokładnie, czekam aż zrobi to ktoś za mnie ;-P więc tuż przed granicą zawracam.
Zasada jest taka, że na każdego się znajdzie haka, więc lepiej nie wykłócać się z policjantami na terenie ich kraju :-)
Ja rozumiem to tak, że więc jadąc za granicę wyjeżdżamy z kategorią B, a jeśli na terenie danego Państwa mają podobne przepisy, to dopiero owe przepisy mogą nam umożliwić prowadzenie motocykla w danym kraju (np.: tylko w automacie). Nie przebadałam tematu dokładnie, czekam aż zrobi to ktoś za mnie ;-P więc tuż przed granicą zawracam.
Zasada jest taka, że na każdego się znajdzie haka, więc lepiej nie wykłócać się z policjantami na terenie ich kraju :-)
- imnariel
- Świeżak
andy7 napisał(a):Arytykul 4 i 5, podalem wyzej.
I jak to twoim zdaniem wyglada w praktyce?
Powiedziec Ci?
Jedziesz do DE, zatrzymuje sie policjant, dajesz mu prawko z “B” on sprawdza w obowiazujacych go przepisach (FeV) – cytat wyzej, wyraznie napisane ze “B” nie uprawnia do prowadzenia kategori A1 – i kieruje sprawe do sadu - jazda bez uprawnien w DE jest przestepstwem za ktore grozi 180 albo i 360 dniowek. Idziesz do sadu, sedzia wyciaga obowiazujace prawo (w dalszym ciagu FeV + StVG, §21), dostajesz grzywne lub odsiadke, placisz adwokata i koszty procesu. Odwolujesz, niemiecki sad, to samo (tej chwili wydales juz ilosc kasy wystarczajaca na zrobienie prawka i zakup drugiego pierdziopeda). Chcesz sie sadzic az trafisz przed trybunal europejski? Bo sad niemiecki bedzie sadzil na podstawie prawa obowiazujacego w DE - FeV §6, StVG §21.
http://dejure.org/gesetze/StVG/21.html
http://www.buzer.de/gesetz/9545/a169147.htm
andy7 napisał(a):Odniesiesz sie do przykladu Hiszpana ?
Nie wiem o co Ci chodzi. Moge odniesc sie do Austryjaka lub Szwajcara – oni po spelnieniu paru formalnosci moga dopisac kat A1 do istniejacej B (bez egzaminow) i z takim PJ poruszac sie na A1 po terenie calego swiata. Natomiast nie moga jezdzic A1 nawet u siebie, jesli nie dopisza tej kategorii - mimo ze teoretycznie spelniaja wszystkie kryteria.
Jesli chcesz jezdzic A1 w DE i masz do tego uprawnienia, kaz sobie dopisac kat A1 do aktualnego PJ. Easy & save.
Invi napisał(a):Skąd pomysł że Klasse B, to to samo co kategoria B, skoro gdyby było to to samo, to nie byłoby tego tematu?
Dokladnie. "B" na terenie DE nie upowaznia do jazdy pojazdami kat A1. Punkt. Niezaleznie czy jest to B z PL, DE, czy z Urugwaju.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Obowiązująca od stycznia 2013 r. dyrektywa nr 2006/126/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy, w art. 6 ust. 3 wyraźnie stanowi, jak daleko mogą sięgać uprawnienia kategorii B na motocykle:
„W odniesieniu do kierowania pojazdami na wÅ‚asnym terytorium paÅ„stwa czÅ‚onkowskie mogÄ… przyznać nastÄ™pujÄ…cÄ… równoważność kategorii:
a) prawo jazdy kategorii B uprawniające do kierowania motocyklami trzykołowymi uprawnia do kierowania motocyklami trzykołowymi o mocy ponad 15 kW, o ile posiadacz prawa jazdy kategorii B ma co najmniej 21 lat;
b) prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania motocyklami kategorii A1.
W zwiÄ…zku z tym, że niniejszy ustÄ™p zachowuje ważność tylko na terytoriach paÅ„stw czÅ‚onkowskich, nie zamieszczajÄ… one na prawie jazdy adnotacji o uprawnieniach do kierowania tymi pojazdami.”
Źródło: http://motormania.com.pl/newsy/swiat/mo ... nica-cz-1/
Jasno z tego wynika, że dodatkowe uprawnienia dotyczą tylko państw które to uchwaliły, dla pozostałych jest to zwykła kat. B.
- tr0j4nq
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości