Zobacz wątek - wyrobienie kategorii A i egzamin przed ukończeniem 24 lat
NAS Analytics TAG

wyrobienie kategorii A i egzamin przed ukończeniem 24 lat

Przepisy, prawo
_________

wyrobienie kategorii A i egzamin przed ukończeniem 24 lat

Postprzez DarQ_ » 17/7/2014, 16:02

Siemanko wszystkim

Wiem że pytanie może wydać się banalne i niewątpliwie przewijało się przez forum kilkadziesiąt a może i kilkaset razy, jednak w moim przypadku problem nieco się różni.

Więc tak wymagane 24 lata do kategorii A ukończę dokładnie 19 listopada 2014 (rocznik 1990), wiem że do rozpoczęcia kursu mogę przystąpić 3 miesiące przed - tj. 19 sierpnia i dokładnie tego dnia lecę się zapisać to już pewne. Martwi mnie niestety jedno, w przypadku egzaminu kategorii B wyczytałem że kursant może przystąpić 30 dni przed ukończeniem wymaganego wieku, z tym że nawet po zdaniu egzaminu dokument wydadzą dopiero po osiągnięciu wieku. Czy sprawa wygląda identycznie w przypadku kat. A ? Wyszłoby wtedy że 19 października mogę już miec egzaminy teoretyczne i praktyczne? W moim przypadku taka opcja i tak by mnie bardzo zadowoliła.

Jest jeszcze jedna kwestia, wiem że w okresie zimowym wordy zaprzestają egzaminów, co się dzieje w takim wypadku gdy nie zdążę zdać we wspomnianym terminie? będę mógł kontynuować dopiero po wznowieniu np. kwietniu jak mniemam? porażka....

Dzwoniłem dzisiaj do WORDu jednak babka odbierająca telefon chyba tuż przed rozmową ze mną się obudziła i była wręcz oburzona że nie chcę poczekać do przyszłego roku i nie umiała odpowiedzieć na moje pytania. Tymczasem ja już nie mogę wytrzymać, grzeję się w środku z zazdrości jak widzę Was na drogach i aż mnie trzęsie by kupić swoje własne moto( xj600n lub cb500) pieniądze na prawko odłożone i czekają już z rok :PP Dokładnie w zeszłym roku udałem się do szkoły jazdy z mojej miejscowości z zamiarem rozpoczęcia kursu na A2 oraz C jednak właściciel szkoły uczciwie mi przyznał i wytłumaczył żebym wstrzymał się ten roczek i zrobił zwykłe A, bo tak to wydam niepotrzebne kase 2 razy a i tak oblatam aby sezon więcej. No i posłuchałem, zrobiłem C (egzamin zdałem dokładnie 23.11.2013 więc i badania mi wyszły (lekarza robiłem od razu na A).

Eh... szkoda że nie zrobiłem kat. A w wieku 18 lat jak jeszcze była inna ustawa:/ niestety ale szkoła studia i sytuacja finansowa pozwoliła mi na spełnienie marzeń dopiero teraz:P

PONDRO i of kors LWG !
nie sztuka zabić muchę przednią szybą... ale boczną
DarQ_
Świeżak

Postprzez qwegrzyn » 17/7/2014, 18:07

Tak, 30 dni przed ukończeniem wymaganego wieku można zapisać się na egzamin, jednak w przypadku zdania egzaminu nie dostajesz prezentu w postaci prawka na urodziny ale dopiero rusza postępowanie administracyjne. Zawsze coś. A co do późnej pory to teoria jest ważna pół roku więc czekasz na wiosnę.
qwegrzyn
Świeżak

Postprzez miki1406 » 18/7/2014, 12:52

Mnie interesuje podobna kwestia :
28) w art. 50:

a) w ust. 2 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

„5) nieposiadajÄ…ca zaÅ›wiadczenia o ukoÅ„czeniu wymaganego szkolenia lub w stosunku do której nie zamieszczono w systemie teleinformatycznym, o którym mowa w art. 51 ust. 2a pkt 1, informacji o ukoÅ„czeniu takiego szkolenia – nie dotyczy części teoretycznej egzaminu paÅ„stwowego;”,

b) dodaje siÄ™ ust. 4 w brzmieniu:

„4. Osoba, która ukoÅ„czyÅ‚a wymagane szkolenie w zakresie prawa jazdy kategorii:

1) A1 – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii AM;

2) A2 – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii A1 lub AM;

3) A – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii A2, A1 lub AM;

4) B, B+E, C, C+E, D lub D+E – jest odpowiednio uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii B1, C1, C1+E, D1 lub D1+E oraz do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii AM.”;

Osobiście mam pełne A, ale dla znajomych chciałbym dopytać...

Czy mam to rozumieć tak, że ktoś mając 16 lat idzie na kurs A, a potem tylko po uzyskaniu wieku robi kolejne egzaminy?? To byłaby wielka oszczędność!!!
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez andy7 » 20/7/2014, 09:12

miki1406 napisał(a):Czy mam to rozumieć tak, że ktoś mając 16 lat idzie na kurs A, a potem tylko po uzyskaniu wieku robi kolejne egzaminy?? To byłaby wielka oszczędność!!!

Kurs niema nic do rzeczy ze zlozeniem podania o PJ.

Majac skonczony kurs w wieku lat 16 - tu mozesz otrzymac kat. A1.

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez lagiboy » 20/7/2014, 13:01

ok ale z tego co czytam to mając 16 lat możesz otrzymać A1, pytanie jest czy można w wieku 16 lat zrobić kurs na kat A. i jak długo jest taki kurs ważny? bo jeśli jest ważny przez 8 lat to z tego co napisane można tylko zdawać egzaminy.
druga sprawa jaka się sama na logikę narzuca to czy ktoś 16 latkowi umożliwi zrobienie kursu na A? teoretycznego pewnie tak, a praktycznego? chyba nie... kto posadzi 16 latka na 650cc? bo ja tak rozumiem ukończenie kursu na A. Obawiam się że kurs jest dopasowany do wieku kursunta i do specyfikacji maszyny.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez andy7 » 20/7/2014, 17:22

Teoria jest w kazdym przypadku taka sama. Problem w tym, co wykladowca bedzie wykladal na tej teori. OSK w ktorych wogole kladzie sie jakikolwiek nacisk na motocyklowa teorie, mozna w PL na palcach dwoch rak policzyc.

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez piotras29 » 20/7/2014, 22:04

2Cool w art. 50:

a) w ust. 2 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

„5) nieposiadajÄ…ca zaÅ›wiadczenia o ukoÅ„czeniu wymaganego szkolenia lub w stosunku do której nie zamieszczono w systemie teleinformatycznym, o którym mowa w art. 51 ust. 2a pkt 1, informacji o ukoÅ„czeniu takiego szkolenia – nie dotyczy części teoretycznej egzaminu paÅ„stwowego;”,

b) dodaje siÄ™ ust. 4 w brzmieniu:

„4. Osoba, która ukoÅ„czyÅ‚a wymagane szkolenie w zakresie prawa jazdy kategorii:

1) A1 – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii AM;

2) A2 – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii A1 lub AM;

3) A – jest uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii A2, A1 lub AM;

4) B, B+E, C, C+E, D lub D+E – jest odpowiednio uprawniona do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii B1, C1, C1+E, D1 lub D1+E oraz do przystÄ…pienia do egzaminu paÅ„stwowego w zakresie prawa jazdy kategorii AM.”;

Przepis ten nie daje nam możliwości robienia kursu jak ktoś wyżej pisał np. A w wieku 16 lat a pożniej czekasz do uzyskania 24 lat i zdajesz egzamin itp.

Przepis ten pozwala nam po prostu zdawac na tak zwane podkategorie robiąc kurs na pełne kategorie czego wcześniej nie było i pewnie wiekszośc sobie zadaje pytanie, ale po co jak przeciez np. A2 uprawnia nas do jazdy AM i A1 wiec tak naprawde jest to "martwy przepis" i wiele jest takich w naszym prawie, ale daje jekies możliwości których wczesniej nie było. jest to przepis z dnia 26 czerwca 2014 ustawa wchodzi w zycie po upływie 30 dni od ogłoszenia prezydent podpisał ja 17 lipca wiec w połowie sierpnia może wejdzie w zycie
piotras29
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê