Latanie po urzędach po zakupie motocykla
• Strona 1 z 1
Latanie po urzędach po zakupie motocykla
Witam, mam do was parę pytań dotyczących naszych cudownych urzędów i ukochanych druczków mianowicie:
1. Czy żeby przerejestrować moto muszę mieć coś poza dowodem rejestr., umową kupna/sprzedaży, tablicami, kartą pojazdu?
2. Jaki papier muszę wypełnić do urzędu skarbowego i czym różni się PCC3 od PCC3A?
3. Co oprócz druczku z pkt.2 potrzebuję w urzędzie skarbowym?
4. Ile czasu mam na przerejestrowanie i załatwienie urzędu skarbowego?
Zaznaczam że umowa została spisana na dwóch nabywców tzn. moto ma teraz dwóch właścicieli.
Z góry dzięki za pomoc.
1. Czy żeby przerejestrować moto muszę mieć coś poza dowodem rejestr., umową kupna/sprzedaży, tablicami, kartą pojazdu?
2. Jaki papier muszę wypełnić do urzędu skarbowego i czym różni się PCC3 od PCC3A?
3. Co oprócz druczku z pkt.2 potrzebuję w urzędzie skarbowym?
Zaznaczam że umowa została spisana na dwóch nabywców tzn. moto ma teraz dwóch właścicieli.
Z góry dzięki za pomoc.
Yamaha TDR125 --> Suzuki GS500F --> Suzuki SV650S
- holender1912
- Świeżak
- Dowód osobisty właściciela (i współwłaściciela jeśli jest)
PCC-3 to formularz który trzeba wypełnić i zanieść do urzędu, PCC-3/A to formularz ktory wypełnia się dodatkowo jeśli pojazd będzie mieć współwłaściciela i określa się w nim informację o pozostałych podatnikach
14 dni od daty kupna pojazdu.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
w uzupełnieniu do wypowiedzi Skokq-a w pkt1: niektóre WK wymagają by mieć przy sobie dodatkowo polisę OC (tą którą otrzymałeś od poprzedniego właściciela lub nową swoją)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Dzieki wielkie za odpowiedź. Z tym US to chyba trochę przyspałem. Jest jakaś kara za zwłokę powyżej tych 14 dni?
Yamaha TDR125 --> Suzuki GS500F --> Suzuki SV650S
- holender1912
- Świeżak
holender1912 napisał(a):Dzieki wielkie za odpowiedź. Z tym US to chyba trochę przyspałem. Jest jakaś kara za zwłokę powyżej tych 14 dni?
Grzywna za popełnienie wykroczenia skarbowego jest wymierzana w granicach od 1/10 do 20krotności wysokości minimalnego wynagrodzenia. W 2012r. będzie to zatem od 150 do 30.000,00 zł.
Ale nie ma strachu, złóż deklarację, zapłać jak najszybciej i dołącz pismo wyrażające tzw. "czynny żal", tzn że jesteś świadomy tego, że termin minął. Napisz, że nie było to Twoim zamiarem, nie zrobiłeś celowo, żałujesz, itp. Powinno być ok i grzywna nie musi być nałożona. Nie jest to jakaś wielka kwota podatku, więc urzędnicy pewnie nie będą chcieli sobie dodatkowo pracy przysparzać.
-
surround - Świeżak
mialem kiedys przypadek nie zaplacilem skarbowki w terminie bo nie wiedzialem i tylko pani z urzedu zapytala dlaczego tak pozno a ja ze kupilem ten motocykl w czesciach i nie wiedzialem o tym ze musze zaplacic w ciagu 14 dni i dopiero teraz po remoncie rejestruje i wszystko przeszlo bez problemu nic nie musialem pisac no ale to bylo kupe lat temu
-
sonycbr77 - Bywalec
Ja się spóźniłem, kupiłem samochód 15 października, i dopiero po tym poście sobie przypomniałem że mam zapłacić
dzisiaj idę do urzędu więc wam powiem na bierząco co i jak
Mam nadzieję, że nie dostanę ostrzeżenia, wiem że piszę post pod postem, ale jeśli edytuje post autor może nie zauważyć zmian, jeśli drogi administratorze/moderatorze będziesz chciał wlepić mi ostrzeżenie, z góry proszę o usunięcie postu i nie przyznawanie ostrzeżenia Smile
Byłem w urzędzie, i miła pani powiedziała że termin rzeczywiście minoł, ale z racji że jest to pierwszy raz powinienem napisać do nich pismo, jako proźbę o nie przyznawanie kary za zwłokę i prawdopodonie nie zostanie przyznana. Jako, że chciał bym żeby post ten był użyteczny, nie napiszę takiego pisma do urzędu skarbowego, i przekonam się na własnej skórze czy rzeczywiście dostanę karę, a jeśli tak to jaką Smile
nie
regulamin jest regulaminem
robiÄ™ za Ciebie edycjÄ™
teraz bez konsekwencji ale następny raz już bez taryfy ulgowej
senekkorzenna

Mam nadzieję, że nie dostanę ostrzeżenia, wiem że piszę post pod postem, ale jeśli edytuje post autor może nie zauważyć zmian, jeśli drogi administratorze/moderatorze będziesz chciał wlepić mi ostrzeżenie, z góry proszę o usunięcie postu i nie przyznawanie ostrzeżenia Smile
Byłem w urzędzie, i miła pani powiedziała że termin rzeczywiście minoł, ale z racji że jest to pierwszy raz powinienem napisać do nich pismo, jako proźbę o nie przyznawanie kary za zwłokę i prawdopodonie nie zostanie przyznana. Jako, że chciał bym żeby post ten był użyteczny, nie napiszę takiego pisma do urzędu skarbowego, i przekonam się na własnej skórze czy rzeczywiście dostanę karę, a jeśli tak to jaką Smile
nie

robiÄ™ za Ciebie edycjÄ™

teraz bez konsekwencji ale następny raz już bez taryfy ulgowej
senekkorzenna
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości