Zobacz wątek - Latanie po urzędach po zakupie motocykla
NAS Analytics TAG

Latanie po urzędach po zakupie motocykla

Przepisy, prawo
_________

Latanie po urzędach po zakupie motocykla

Postprzez holender1912 » 5/11/2012, 22:05

Witam, mam do was parę pytań dotyczących naszych cudownych urzędów i ukochanych druczków mianowicie:

1. Czy żeby przerejestrować moto muszę mieć coś poza dowodem rejestr., umową kupna/sprzedaży, tablicami, kartą pojazdu?
2. Jaki papier muszę wypełnić do urzędu skarbowego i czym różni się PCC3 od PCC3A?
3. Co oprócz druczku z pkt.2 potrzebuję w urzędzie skarbowym?
4. Ile czasu mam na przerejestrowanie i załatwienie urzędu skarbowego?

Zaznaczam że umowa została spisana na dwóch nabywców tzn. moto ma teraz dwóch właścicieli.

Z góry dzięki za pomoc.
Yamaha TDR125 --> Suzuki GS500F --> Suzuki SV650S
holender1912
Świeżak

Postprzez SkoQ » 6/11/2012, 07:31

1. Czy żeby przerejestrować moto muszę mieć coś poza dowodem rejestr., umową kupna/sprzedaży, tablicami, kartą pojazdu?

- Dowód osobisty właściciela (i współwłaściciela jeśli jest)

2. Jaki papier muszę wypełnić do urzędu skarbowego i czym różni się PCC3 od PCC3A?

PCC-3 to formularz który trzeba wypełnić i zanieść do urzędu, PCC-3/A to formularz ktory wypełnia się dodatkowo jeśli pojazd będzie mieć współwłaściciela i określa się w nim informację o pozostałych podatnikach

4. Ile czasu mam na przerejestrowanie i załatwienie urzędu skarbowego?

14 dni od daty kupna pojazdu.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez drug0n » 6/11/2012, 16:37

Ale jak się spóźnisz z samą rejestracją to nic Ci nie zrobią. Swoją drogą jak mam tablicę z wawy, a mieszkam w innej dzielnicy to zostają te co są aktualnie, czy muszę brać nowe?
drug0n
Bywalec

Postprzez madcap » 6/11/2012, 20:19

w uzupełnieniu do wypowiedzi Skokq-a w pkt1: niektóre WK wymagają by mieć przy sobie dodatkowo polisę OC (tą którą otrzymałeś od poprzedniego właściciela lub nową swoją)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez drug0n » 6/11/2012, 21:13

I jeszcze jedno- mogę zrobić cesję na OC bez przerejestrowania moto? I jak z tym co pisałem wyżej?
drug0n
Bywalec

Postprzez holender1912 » 6/11/2012, 23:36

Dzieki wielkie za odpowiedź. Z tym US to chyba trochę przyspałem. Jest jakaś kara za zwłokę powyżej tych 14 dni?
Yamaha TDR125 --> Suzuki GS500F --> Suzuki SV650S
holender1912
Świeżak

Postprzez surround » 7/11/2012, 11:52

holender1912 napisał(a):Dzieki wielkie za odpowiedź. Z tym US to chyba trochę przyspałem. Jest jakaś kara za zwłokę powyżej tych 14 dni?

Grzywna za popełnienie wykroczenia skarbowego jest wymierzana w granicach od 1/10 do 20krotności wysokości minimalnego wynagrodzenia. W 2012r. będzie to zatem od 150 do 30.000,00 zł.
Ale nie ma strachu, złóż deklarację, zapłać jak najszybciej i dołącz pismo wyrażające tzw. "czynny żal", tzn że jesteś świadomy tego, że termin minął. Napisz, że nie było to Twoim zamiarem, nie zrobiłeś celowo, żałujesz, itp. Powinno być ok i grzywna nie musi być nałożona. Nie jest to jakaś wielka kwota podatku, więc urzędnicy pewnie nie będą chcieli sobie dodatkowo pracy przysparzać.
surround
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 7/11/2012, 16:11

mialem kiedys przypadek nie zaplacilem skarbowki w terminie bo nie wiedzialem i tylko pani z urzedu zapytala dlaczego tak pozno a ja ze kupilem ten motocykl w czesciach i nie wiedzialem o tym ze musze zaplacic w ciagu 14 dni i dopiero teraz po remoncie rejestruje i wszystko przeszlo bez problemu nic nie musialem pisac no ale to bylo kupe lat temu
sonycbr77
Bywalec

Postprzez SkoQ » 8/11/2012, 09:21

Ja się spóźniłem, kupiłem samochód 15 października, i dopiero po tym poście sobie przypomniałem że mam zapłacić :) dzisiaj idę do urzędu więc wam powiem na bierząco co i jak :P

Mam nadzieję, że nie dostanę ostrzeżenia, wiem że piszę post pod postem, ale jeśli edytuje post autor może nie zauważyć zmian, jeśli drogi administratorze/moderatorze będziesz chciał wlepić mi ostrzeżenie, z góry proszę o usunięcie postu i nie przyznawanie ostrzeżenia Smile

Byłem w urzędzie, i miła pani powiedziała że termin rzeczywiście minoł, ale z racji że jest to pierwszy raz powinienem napisać do nich pismo, jako proźbę o nie przyznawanie kary za zwłokę i prawdopodonie nie zostanie przyznana. Jako, że chciał bym żeby post ten był użyteczny, nie napiszę takiego pisma do urzędu skarbowego, i przekonam się na własnej skórze czy rzeczywiście dostanę karę, a jeśli tak to jaką Smile

nie :evil: regulamin jest regulaminem :?

robiÄ™ za Ciebie edycjÄ™ :?
teraz bez konsekwencji ale następny raz już bez taryfy ulgowej

senekkorzenna
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê