Zobacz wątek - MZ ojca darowizna czy sprzedaż ?
NAS Analytics TAG

MZ ojca darowizna czy sprzedaż ?

Przepisy, prawo
_________

MZ ojca darowizna czy sprzedaż ?

Postprzez maniek96 » 7/6/2012, 20:55

Witam! Mam dostać od taty MZ etz 251 na białych blachach, chce ją przerejestrować na siebie, aby zaczęły mi lecieć zniżki. Nie wchodzi w grę darowizna połowy motocykla, tylko cały. Mam dwa pytania:
1. Lepiej spisać umowę kupna/sprzedaży z ojcem czy darowizny, jak wygląda sprawa podatków, z którym papierkiem łatwiej przerejestruję MZ na siebie?
2. Czy mogę na siebie zarejestrować motocykl o pojemności 250ccm(nie chodzi mi o jeżdżenie, lecz o samą rejestrację). Mam 16 lat i nie mam prawo jazdy, lecz wkrótce zrobię A1(za 5 dni egzamin)
maniek96
Świeżak

Re: MZ ojca darowizna czy sprzedaż ?

Postprzez Paweł_zx6r » 7/6/2012, 21:13

maniek96 napisał(a):Witam! Mam dostać od taty MZ etz 251 na białych blachach, chce ją przerejestrować na siebie, aby zaczęły mi lecieć zniżki. Nie wchodzi w grę darowizna połowy motocykla, tylko cały. Mam dwa pytania:
1. Lepiej spisać umowę kupna/sprzedaży z ojcem czy darowizny, jak wygląda sprawa podatków, z którym papierkiem łatwiej przerejestruję MZ na siebie?
2. Czy mogę na siebie zarejestrować motocykl o pojemności 250ccm(nie chodzi mi o jeżdżenie, lecz o samą rejestrację). Mam 16 lat i nie mam prawo jazdy, lecz wkrótce zrobię A1(za 5 dni egzamin)

Kierując się prawem nie możesz zarejestrować motocykla na siebie nie posiadasz prawa jazdy , więc nie możesz go ubezpieczyć.

Kategoria A1
motocykl o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW. Wymagany wiek - 16 lat.

Tak więc tutaj masz odpowiedź na zadane przez siebie pytanie .
Nie rozumiem po co chcesz spisywać jakieś umowy kupna sprzedaży , czemu ma to służyć .
Jesli ma być to darowizna , musisz odprowadzić od niej stosowny podatek .
zx6r 2004r - CBR F4i =)
Paweł_zx6r
Świeżak

Postprzez mati22252 » 7/6/2012, 21:17

Ja jakoś mam zarejestrowany motocykl na ojca i siębie. Ja mam proako on nie. I nikt nie pytał się o prawko przy rejstracji tylko przy ubezpieczeniu ale można też opłacić tylko wtedy jest więcej jak bez prawka. Bo nie musisz być uzytkowniekiem by być właścicielem
mati22252
VIP Ścigacz.pl

Postprzez maniek96 » 7/6/2012, 21:19

W umowie kupna lub darowizny chodzi o to aby zaczęły mi się naliczać zniżki w ubezpieczalni. Czyli nie mając uprawnień na motocykl, nie mogę go zarejestrować i ubezpieczyć, szkoda. Chciałem, też tą MZ jakby była moja zacząć remontować. Za 2 lata będzie jak znalazł.
maniek96
Świeżak

Postprzez Paweł_zx6r » 7/6/2012, 21:32

mati22252 napisał(a):Ja jakoś mam zarejestrowany motocykl na ojca i siębie. Ja mam proako on nie. I nikt nie pytał się o prawko przy rejstracji tylko przy ubezpieczeniu ale można też opłacić tylko wtedy jest więcej jak bez prawka. Bo nie musisz być uzytkowniekiem by być właścicielem

Jeżeli masz ubezpieczony dokładnie tak jak piszesz, to znaczy że nie masz ubezpieczonego. W razie gdy pojazd wraz z twoim Ojcem będzie uczestniczył w wypadku , mało tego , że nie dostaniesz żadnych pieniędzy z ubezpieczenia , to jeszcze Wy będziecie płacić. Oby mniej osób z takim podejściem.

wielokroć było wyjaśniane, że ubezpieczenie to jedno a sprawstwo to drugie
jeśli nie mając prawo jazdy jesteś pokrzywdzonym ubezpieczenie jest wypłacane
udowodnione
za pisanie bredni właśnie otrzymałeś ostrzeżenie
m.
zx6r 2004r - CBR F4i =)
Paweł_zx6r
Świeżak

Postprzez Paweł_zx6r » 7/6/2012, 21:35

maniek96 napisał(a):W umowie kupna lub darowizny chodzi o to aby zaczęły mi się naliczać zniżki w ubezpieczalni. Czyli nie mając uprawnień na motocykl, nie mogę go zarejestrować i ubezpieczyć, szkoda. Chciałem, też tą MZ jakby była moja zacząć remontować. Za 2 lata będzie jak znalazł.

Zarejestrować możesz , tak samo jak i ubezpieczyć, tylko bądźmy szczerzy nie będziesz przyglądał się 2 lata jak motocykl stoi :) W przypadku wypadku , kolizji itp , ubezpieczyciel nie pokryje żadnych kosztów , a wszelkie koszta leczenia , napraw pokryjesz z własnej kieszeni. Natomiast jeżeli faktycznie nie wsiądziesz na niego , nie będziesz się nim przemieszczał to możesz to zrobić i zacząc zbierac zniżki :)

Pozdrawiam.
zx6r 2004r - CBR F4i =)
Paweł_zx6r
Świeżak

Postprzez domin1995 » 7/6/2012, 22:01

Paweł_zx6r Co ty za glupoty piszesz? Moze ubezpieczyc i zarejestrowac na siebie lecz, gdy on nie posiada prawa jazdy i bedzie uczestniczyl w wypadku nie moze wymagac wyplaty odszkodowania. W przypadku gdy motocykl bedzie prowadzila osoba ktora posiada prawo jazdy nie maja sie o co przyczepic.
domin1995
Świeżak

Re: MZ ojca darowizna czy sprzedaż ?

Postprzez Czester » 8/6/2012, 01:32

Paweł_zx6r napisał(a):
maniek96 napisał(a):Witam! Mam dostać od taty MZ etz 251 na białych blachach, chce ją przerejestrować na siebie, aby zaczęły mi lecieć zniżki. Nie wchodzi w grę darowizna połowy motocykla, tylko cały. Mam dwa pytania:

Kierując się prawem nie możesz zarejestrować motocykla na siebie nie posiadasz prawa jazdy , więc nie możesz go ubezpieczyć.

Wyjdź, zamilcz i nie wchodź tu więcej!

Paweł_zx6r napisał(a):Tak więc tutaj masz odpowiedź na zadane przez siebie pytanie .
Nie rozumiem po co chcesz spisywać jakieś umowy kupna sprzedaży , czemu ma to służyć .

Hmm... Może w celu zmiany danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym?

Paweł_zx6r napisał(a):Jesli ma być to darowizna , musisz odprowadzić od niej stosowny podatek .

Przepraszam bardzo, z jakiego tytułu należny jest podatek? Słyszałeś kiedykolwiek o grupach podatkowych i zwolnieniach?
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez maniek96 » 8/6/2012, 05:36

Dzięki za porady. Motocyklem nie będę jeździć, ponieważ rodzice by mnie zabili :D , a pozatym MZ-tak najpierw potrzebuje małego remontu. Tak więc przerejestruję go na siebie. Dzięki jeszcze raz.
maniek96
Świeżak

Postprzez Invi » 8/6/2012, 10:08

A na pewno opłaca ci się przez kilka lat płacić pewnie ze 300zł na moto które stoi w garażu żeby złapać zniżek?

domin1995 napisał(a):Paweł_zx6r Co ty za glupoty piszesz? Moze ubezpieczyc i zarejestrowac na siebie lecz, gdy on nie posiada prawa jazdy i bedzie uczestniczyl w wypadku nie moze wymagac wyplaty odszkodowania.

Następny... ****, ****, **** :P Szanowny pan moderator już napisał ale widzę że nie dociera.

Więc może w punktach:
Jeśli nie posiadasz prawa jazdy:
-możesz zarejestrować na siebie motocykl.
-możesz wykupić OC.
-Jeśli spowodujesz wypadek poszkodowany dostanie odszkodowanie.
-Jeśli będziesz poszkodowanym w wypadku dostaniesz odszkodowanie.
-Jeśli spowodujesz wypadek i poszkodowany dostanie odszkodowanie to ubezpieczalnia wystawi ci regres.
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez domin1995 » 8/6/2012, 19:01

Invinciblee przepraszam za blad ale tez mi mniej wiecej o to chodzilo. :)
domin1995
Świeżak

Powrót do Prawo