Jezda bez uprawnien i rejestracji po ulicy
• Strona 1 z 1
Jezda bez uprawnien i rejestracji po ulicy
Witam, jeżdżę Suzuki DR lecz niezarejestrowanym i chciałem sie dowiedzieć co mi grozi jak złapiała by mnie policja?? Dodam, że jestem jeszcze niepełnoletni i nie posiadam żadnych uprawnień na motor. Czy mogę dostać zakaz na robienie prawa jazdy na motor czy samochód? Bo w tym roku zaczynam i nie wiem czy opłaca się ryzykować.
- kamilo1409
- Świeżak
po pierwsze: "Zanim coÅ› napiszesz w tym dziale" przeczytaj. potem zadawaj takie pytania..
art.94 kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez uprawnienia) - kara grzywny od 20 do 500zł (ale zazwyczaj wystawiają maks)
art.96 kw (brak uprawnień dopuszczających do ruchu czyli twój brak zarejestrowania), za to grzywna do 300zł, i dodatkowo mogą też do 300zł wlepić właścicielowi pojazdu.
a co do zakazu prowadzenia pojazdu, to to jest środek karny (od 6 miesięcy do 3 lat) , który może być orzeczony jak spowodujesz zagrożenie na drodze albo będziesz uciekał przed kontrolą (tu fakultatywnie). A zawsze jest orzekany jak prowadzisz nietrzeźwy. to chyba tyle w temacie.
oczywiście zakładając samą tylko kontrolę, a nie sprawdzanie dokumentów po spowodowaniu czy nawet udziale w wypadku, bo wtedy to już podchodzi pod kodeks karny i jest dużo, dużo gorzej..
[dopisane chwile później] i jeszcze odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie opłaca się ryzykować. nawet jak nie z twojej winy cię ktoś puknie to nie masz co liczyć na odszkodowania a straty pewnie kilkakrotnie przewyższą cene kursu, rejestracji, ubezpieczeń i wszystkiego tam jeszcze po drodze
art.94 kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez uprawnienia) - kara grzywny od 20 do 500zł (ale zazwyczaj wystawiają maks)
art.96 kw (brak uprawnień dopuszczających do ruchu czyli twój brak zarejestrowania), za to grzywna do 300zł, i dodatkowo mogą też do 300zł wlepić właścicielowi pojazdu.
a co do zakazu prowadzenia pojazdu, to to jest środek karny (od 6 miesięcy do 3 lat) , który może być orzeczony jak spowodujesz zagrożenie na drodze albo będziesz uciekał przed kontrolą (tu fakultatywnie). A zawsze jest orzekany jak prowadzisz nietrzeźwy. to chyba tyle w temacie.
oczywiście zakładając samą tylko kontrolę, a nie sprawdzanie dokumentów po spowodowaniu czy nawet udziale w wypadku, bo wtedy to już podchodzi pod kodeks karny i jest dużo, dużo gorzej..
[dopisane chwile później] i jeszcze odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie opłaca się ryzykować. nawet jak nie z twojej winy cię ktoś puknie to nie masz co liczyć na odszkodowania a straty pewnie kilkakrotnie przewyższą cene kursu, rejestracji, ubezpieczeń i wszystkiego tam jeszcze po drodze
- orangensaft
- Świeżak
"po pierwsze: "Zanim coś napiszesz w tym dziale" przeczytaj." - mandat za brak uprawnień do kierowania pojazdami to jest 500zł, a uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu 300zł. Więc nie ma tu żadnych widełek.
-
ferro - Świeżak
przeglądam sobie tak to rozporządzenie i rzeczywiście, nie ma już żadnych widełek- 500zł. (str. 15pkt.186), 300zł dla tego kto udostępnił pojazd, a tylko 50zł za brak rejestracji? (pkt.194)
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0032082023
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0032082023
- orangensaft
- Świeżak
orange
wałkowane wiele razy
sprawstwo to jedno a brak uprawnień to drugie
jeśli nie masz uprawnień a jesteś pokrzywdzonym to i tak kasa się należy
jeszcze raz wyskoczysz mi w prawie z niezweryfikowanymi przez siebie informacjami oraz przeczytanymi artykułami prawnymi bez zrozumienia to zaliczysz czerwony wpis pod awatarem
wałkowane wiele razy
sprawstwo to jedno a brak uprawnień to drugie
jeśli nie masz uprawnień a jesteś pokrzywdzonym to i tak kasa się należy
jeszcze raz wyskoczysz mi w prawie z niezweryfikowanymi przez siebie informacjami oraz przeczytanymi artykułami prawnymi bez zrozumienia to zaliczysz czerwony wpis pod awatarem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Co jest złego w wyrobieniu prawa jazdy? Przecież obowiązuje w większości państw... więc wszędzie są niekompetentne rządy?
Jazda bez prawka jest dziecinadą bo nie zdajesz sobie sprawy z konsekwencji,np. w razie jakiegoś wypadku... Więc jeżeli uważasz, że prawo jazdy to zbędny "bajer" to proszę zrób wszystkim przysługę i nie zbliżaj się do motocykli.
Jazda bez prawka jest dziecinadą bo nie zdajesz sobie sprawy z konsekwencji,np. w razie jakiegoś wypadku... Więc jeżeli uważasz, że prawo jazdy to zbędny "bajer" to proszę zrób wszystkim przysługę i nie zbliżaj się do motocykli.
Er 5 -> ZX6-R
- Corr
- Świeżak
Oj każdy ma prawo do włsanego zdania, ale z twoim nie mogę się zgodzić w żadnej części. Jak dla mnie to osoby zatrzymane bez prawa jazdy powinny mieć zakaz poruszania się pojazdami na kilka lat. Co do twojego poprzedniego posta , to wnioskuje, że jesteś wielkim hojrakiem który w dupie ma przepisy. Wg ciebie które przepisy są tak dramatyczne? czerwone światła? stop? czy może ustępy pierwszeństwa? bo chyba nie mówisz o przeciskaniu się w korku gdzie w większości policja raczej nie zwraca na to uwagi. Jedynie jaki wg mnie błąd w infrastrukturze prawnej to nie raz pojawiające się dziwne ograniczenia prędkości. Np droga prosta, fajna a ograniczenie do 50. Tyle, że to też nie jest codziennym widokiem.
I ostatnie, przypominasz mi takiego typa jednego co pisał w komentarzach , że jak się nie myśli o czymś to nie można tej rzeczy doświadczyć ( tj. wypadku) Możesz jeździć ostrożnie, ktoś ciebie nie zauważy i wypadek gotowy.
I ostatnie, przypominasz mi takiego typa jednego co pisał w komentarzach , że jak się nie myśli o czymś to nie można tej rzeczy doświadczyć ( tj. wypadku) Możesz jeździć ostrożnie, ktoś ciebie nie zauważy i wypadek gotowy.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
bananek27 pisz bardziej precyzyjnie to nie będzie niedomówień... Również nie podoba mi się "nowa" kategoria "a" ale z twojego postu wynika, że negujesz całokształt prawa jazdy.
Co do wypadków... może też o nich myślisz tylko o tym nie wiesz, za pewne jeździsz w ciuchach motocyklowych, do czego one służą? Żeby dobrze wyglądać na moto?... Więc daruj z takimi tekstami bo nie mamy wpływu na wypadki niezależnie od stylu jazdy.
No i Twój argument o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, postaraj się pisać jaśniej bo chyba nie tylko ja mam problem z odczytaniem twoich wypowiedzi.
Pozdrawiam
LwG
Co do wypadków... może też o nich myślisz tylko o tym nie wiesz, za pewne jeździsz w ciuchach motocyklowych, do czego one służą? Żeby dobrze wyglądać na moto?... Więc daruj z takimi tekstami bo nie mamy wpływu na wypadki niezależnie od stylu jazdy.
No i Twój argument o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, postaraj się pisać jaśniej bo chyba nie tylko ja mam problem z odczytaniem twoich wypowiedzi.
Pozdrawiam
LwG
Er 5 -> ZX6-R
- Corr
- Świeżak
Ale jakoś na zachodzie się sprawdzają. A poza tym to nie nasi sobie to wymyślili tylko nasza kochana unia nam to narzuca. Było by to bardziej respektowane gdyby kary za jazdę bez były wyższe
-
mati22252 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości