Zobacz wÄ…tek - Jezda bez uprawnien i rejestracji po ulicy
NAS Analytics TAG

Jezda bez uprawnien i rejestracji po ulicy

Przepisy, prawo
_________

Jezda bez uprawnien i rejestracji po ulicy

Postprzez kamilo1409 » 30/5/2012, 21:24

Witam, jeżdżę Suzuki DR lecz niezarejestrowanym i chciałem sie dowiedzieć co mi grozi jak złapiała by mnie policja?? Dodam, że jestem jeszcze niepełnoletni i nie posiadam żadnych uprawnień na motor. Czy mogę dostać zakaz na robienie prawa jazdy na motor czy samochód? Bo w tym roku zaczynam i nie wiem czy opłaca się ryzykować.
kamilo1409
Świeżak

Postprzez Boshi » 30/5/2012, 23:06

500 Zł to najmniejszy wymiar kary. Na upartego sprawa poleci do sądu, a ten ma uprawnienia do wydawania owych zakazów.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez orangensaft » 30/5/2012, 23:37

po pierwsze: "Zanim coÅ› napiszesz w tym dziale" przeczytaj. potem zadawaj takie pytania..

art.94 kodeksu wykroczeń (prowadzenie bez uprawnienia) - kara grzywny od 20 do 500zł (ale zazwyczaj wystawiają maks)
art.96 kw (brak uprawnień dopuszczających do ruchu czyli twój brak zarejestrowania), za to grzywna do 300zł, i dodatkowo mogą też do 300zł wlepić właścicielowi pojazdu.

a co do zakazu prowadzenia pojazdu, to to jest środek karny (od 6 miesięcy do 3 lat) , który może być orzeczony jak spowodujesz zagrożenie na drodze albo będziesz uciekał przed kontrolą (tu fakultatywnie). A zawsze jest orzekany jak prowadzisz nietrzeźwy. to chyba tyle w temacie.

oczywiście zakładając samą tylko kontrolę, a nie sprawdzanie dokumentów po spowodowaniu czy nawet udziale w wypadku, bo wtedy to już podchodzi pod kodeks karny i jest dużo, dużo gorzej..

[dopisane chwile później] i jeszcze odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie opłaca się ryzykować. nawet jak nie z twojej winy cię ktoś puknie to nie masz co liczyć na odszkodowania a straty pewnie kilkakrotnie przewyższą cene kursu, rejestracji, ubezpieczeń i wszystkiego tam jeszcze po drodze
orangensaft
Świeżak

Postprzez ferro » 31/5/2012, 07:22

"po pierwsze: "Zanim coś napiszesz w tym dziale" przeczytaj." - mandat za brak uprawnień do kierowania pojazdami to jest 500zł, a uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu 300zł. Więc nie ma tu żadnych widełek.
ferro
Świeżak

Postprzez ASIA7 » 31/5/2012, 12:13

Wsiadanie na motocykl bez uprawnień i wymaganych dokumentów to dziecinada i głupota! Potem są same problemy. Osobiście jestem bardzo przeciwna takim praktykom i szczerze Ci to odradzam!
ASIA7
Świeżak

Postprzez orangensaft » 31/5/2012, 12:17

przeglądam sobie tak to rozporządzenie i rzeczywiście, nie ma już żadnych widełek- 500zł. (str. 15pkt.186), 300zł dla tego kto udostępnił pojazd, a tylko 50zł za brak rejestracji? (pkt.194)
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0032082023
orangensaft
Świeżak

Postprzez madcap » 1/6/2012, 09:59

orange
wałkowane wiele razy
sprawstwo to jedno a brak uprawnień to drugie
jeśli nie masz uprawnień a jesteś pokrzywdzonym to i tak kasa się należy

jeszcze raz wyskoczysz mi w prawie z niezweryfikowanymi przez siebie informacjami oraz przeczytanymi artykułami prawnymi bez zrozumienia to zaliczysz czerwony wpis pod awatarem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Corr » 9/6/2012, 10:56

Co jest złego w wyrobieniu prawa jazdy? Przecież obowiązuje w większości państw... więc wszędzie są niekompetentne rządy?
Jazda bez prawka jest dziecinadą bo nie zdajesz sobie sprawy z konsekwencji,np. w razie jakiegoś wypadku... Więc jeżeli uważasz, że prawo jazdy to zbędny "bajer" to proszę zrób wszystkim przysługę i nie zbliżaj się do motocykli.
Er 5 -> ZX6-R
Corr
Świeżak

Postprzez Boshi » 9/6/2012, 12:08

Oj każdy ma prawo do włsanego zdania, ale z twoim nie mogę się zgodzić w żadnej części. Jak dla mnie to osoby zatrzymane bez prawa jazdy powinny mieć zakaz poruszania się pojazdami na kilka lat. Co do twojego poprzedniego posta , to wnioskuje, że jesteś wielkim hojrakiem który w dupie ma przepisy. Wg ciebie które przepisy są tak dramatyczne? czerwone światła? stop? czy może ustępy pierwszeństwa? bo chyba nie mówisz o przeciskaniu się w korku gdzie w większości policja raczej nie zwraca na to uwagi. Jedynie jaki wg mnie błąd w infrastrukturze prawnej to nie raz pojawiające się dziwne ograniczenia prędkości. Np droga prosta, fajna a ograniczenie do 50. Tyle, że to też nie jest codziennym widokiem.

I ostatnie, przypominasz mi takiego typa jednego co pisał w komentarzach , że jak się nie myśli o czymś to nie można tej rzeczy doświadczyć ( tj. wypadku) Możesz jeździć ostrożnie, ktoś ciebie nie zauważy i wypadek gotowy.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Corr » 9/6/2012, 14:03

bananek27 pisz bardziej precyzyjnie to nie będzie niedomówień... Również nie podoba mi się "nowa" kategoria "a" ale z twojego postu wynika, że negujesz całokształt prawa jazdy.
Co do wypadków... może też o nich myślisz tylko o tym nie wiesz, za pewne jeździsz w ciuchach motocyklowych, do czego one służą? Żeby dobrze wyglądać na moto?... Więc daruj z takimi tekstami bo nie mamy wpływu na wypadki niezależnie od stylu jazdy.
No i Twój argument o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, postaraj się pisać jaśniej bo chyba nie tylko ja mam problem z odczytaniem twoich wypowiedzi.
Pozdrawiam
LwG
Er 5 -> ZX6-R
Corr
Świeżak

Postprzez mati22252 » 9/6/2012, 15:55

Ale jakoś na zachodzie się sprawdzają. A poza tym to nie nasi sobie to wymyślili tylko nasza kochana unia nam to narzuca. Było by to bardziej respektowane gdyby kary za jazdę bez były wyższe
mati22252
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości

na górê