Zobacz wątek - Sprzedaż nie przerejstrowanego pojazdu
NAS Analytics TAG

Sprzedaż nie przerejstrowanego pojazdu

Przepisy, prawo
_________

Sprzedaż nie przerejstrowanego pojazdu

Postprzez reorx » 30/11/2011, 20:34

Witam

Mam pytanie czy mogę sprzedać motor i skuter których nie przerejestrowałem na siebie czy innego członka rodziny? Od motoru posiadam dokumenty na starego właściciela, kartę pojazdu, ubezpieczenie i umowę kupna/sprzedaży. Natomiast od skutera umowę kupna/sprzedaży, dokumenty (na poprzedniego właściciela) i ubezpieczenie.
Szkoda mi pieniędzy na robienie przeglądów w celu rejestrowania pojazdów które i tak zamierzam sprzedać, więc czy jest taka możliwość, jeżeli tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam
reorx
Świeżak

Postprzez Czester » 1/12/2011, 00:47

Możliwość jest i w sposób normalny. Podstawa to opłacone PCC-3. Dalej nie ma problemu, zwyczajnie sprzedajesz pojazdy dalej. Spisujesz umowę pomiędzy sobą a kupującym, plus dodatkowo dajesz mu umowę pomiędzy Tobą a gościem, od którego kupiłeś wcześniej. Warto zachować sobie ksero tejże umowy w razie czego. Pamiętaj też, żeby nie wykazywać na umowie ewentualnego zysku, gdyż musiałbyś wówczas wykazać w zeznaniu rocznym dochód i odprowadzić od niego podatek w wysokości 18% od różnicy pomiędzy ceną zakupu a sprzedaży (w przypadku kiedy sprzedaż nastąpiła by w terminie krótszym niż 6 miesięcy od daty zakupu).
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê