Zobacz wÄ…tek - Odlcizenia podatku Vat - z motocykla
NAS Analytics TAG

Odlcizenia podatku Vat - z motocykla

Przepisy, prawo
_________

Odlcizenia podatku Vat - z motocykla

Postprzez Lada » 16/4/2011, 20:10

Mam szanse kupić motocykl tylko ze jest z vatem 23% i nie wiem czy można odliczyć podatek vat jeżeli bym kupił go na firmę transportowa czy nie ma takiej możliwości ?
Lada
Świeżak

Postprzez madcap » 16/4/2011, 20:28

jest
jest również możliwość zamortyzowania (z tym, że musisz uwzględnić miesiące "zimowe" pomniejszając stosownie do tego odpis amotyzacyjny)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Lada » 16/4/2011, 20:32

A mógłbyś powiedzieć coś więcej jak to odliczyć , bo osobowe auto bez kratki tez idzie weź ?

Albo podać jakieś paragrafy czy coś ja z tego głupi jestem ale matka by wszystko się dowiedziała

p.s czytam i czytam i widze ze tylko 60% bedzie szlo odliczyc ta?
Lada
Świeżak

Postprzez MAis » 16/5/2011, 09:20

Hi!

Faktycznie po nowelizacji ustawy od 2011 roku (conamniej przez dwa lata) motocykl traktujemy w firmie jak samochód osobowy czyli można odliczyć 60 % VAT nie więcej niż 6 tys.

Oczywiście nie można też odliczać VAT od paliwa :-(.

Co do jednorazowej amortyzacji to też bym uważał ponieważ w zeszłym roku nie wolno było tego zrobić nawet dla osobówki z kratką (pseudo-ciężarówki). Jeśli chemy szybko wrzucić nowy motocykl w koszty to lepiej leasing (nawet 45 % wpłaty i min. 2 lata). Przy zakupie na kredyt czy za gotówkę amortyzacja to pięć lat (przy nowym) i 30 m-cy przy używnanym (powyżej półrocznym).

Więcej o leasingu i kredycie można poczytać na mojej stronie Leasing i kredyt na motocykl (otwórz link). Zapraszam

MAis

PS. Pierwszy raz słyszę o amortyzacji "sezonowej"??
MAis
Świeżak

Postprzez madcap » 16/5/2011, 09:28

1. mais zwróć uwagę na datę ostatniego zapisu w temacie - przed Tobą
2. spróbuj nie uwzględnić miesięcy zimowych w odpisie (nie pomniejszyć odpisu o nie), ciekawe jak szybko bedziesz się tłumaczył
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê