Jazda 600 cm3 bez uprawnień.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jazda 600 cm3 bez uprawnień.
Witam serdecznie wszystkich. Wiem ze może kilka takich tematów już było ale dokładnie sprecyzowanych chyba nie. Wiec mam 17 lat posiadam prawko A1. Chciałbym kupić coś większego np. jakąś 600. Co się mi grozi jeśli pierwszy raz złapie mnie policja?
- kozbica
- Świeżak
nie 200, tylko 300 - za brak właściwej kategorii prawa jazdy
jaka odpowiedzialność?
jak nie spowodujesz wypadku, to masz w przypadku kontroli tylko mandat - z racji wieku już podlegasz pod postępowanie mandatowe
jeśli spowodujesz wypadek, to koszta naprawy są pokrywane z OC
inna rzecz, że wówczas TU może wystąpić o zwrot kasy od Ciebie - za jazdę pojazdem bez wymaganych dla niego uprawnień
jakiejkolwiek odroczki z tego powodu nie ma
(skÄ…d ten mit?
)
jaka odpowiedzialność?
jak nie spowodujesz wypadku, to masz w przypadku kontroli tylko mandat - z racji wieku już podlegasz pod postępowanie mandatowe
jeśli spowodujesz wypadek, to koszta naprawy są pokrywane z OC
inna rzecz, że wówczas TU może wystąpić o zwrot kasy od Ciebie - za jazdę pojazdem bez wymaganych dla niego uprawnień
jakiejkolwiek odroczki z tego powodu nie ma
(skÄ…d ten mit?

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
ferro przeczytaj pierwszy post autora raz jeszcze.
jaka odpowiedzialność, skoro autor pyta jakie konsekwencje mu grożą?
sprzedający nie ponosi jakichkolwiek kosekwencji za kupującego, jeśli kupujący w momencie nazwijmy to jazdy próbnej zostanie złapany i okaże się, że nie ma właściwych uprawnień.
sprzedajacy nie ma obowiązku sprawdzenia, czy kupujacy posiada prawo jazdy i do tego jeszcze właściwej kategorii.
to tak jakbym chciał kupić nóż do krojenia chleba, a sprzedawca miałby obowiązek sprawdzić, czy potrafię kroić, bo jak się zatnę to pozwię go do sądu za to, że nie sprawdził.
@ autor - po co powtarzasz pytanie?
czy jak koledzy powiedzą, że murzyn ma wielki mięsień pośladkowy koloru białego to też uwierzysz?
rozwijając to co napisałem
środek karny postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym może orzec tylko sąd
jeśli coś odwinąłbyś co wymagałoby skierowania sprawy do sądu, to brak właściwej kategorii, byłby najmniejszym wówczas problemem
jaka odpowiedzialność, skoro autor pyta jakie konsekwencje mu grożą?
sprzedający nie ponosi jakichkolwiek kosekwencji za kupującego, jeśli kupujący w momencie nazwijmy to jazdy próbnej zostanie złapany i okaże się, że nie ma właściwych uprawnień.
sprzedajacy nie ma obowiązku sprawdzenia, czy kupujacy posiada prawo jazdy i do tego jeszcze właściwej kategorii.
to tak jakbym chciał kupić nóż do krojenia chleba, a sprzedawca miałby obowiązek sprawdzić, czy potrafię kroić, bo jak się zatnę to pozwię go do sądu za to, że nie sprawdził.
@ autor - po co powtarzasz pytanie?
czy jak koledzy powiedzą, że murzyn ma wielki mięsień pośladkowy koloru białego to też uwierzysz?
rozwijając to co napisałem
środek karny postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym może orzec tylko sąd
jeśli coś odwinąłbyś co wymagałoby skierowania sprawy do sądu, to brak właściwej kategorii, byłby najmniejszym wówczas problemem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap napisał(a):sprzedający nie ponosi jakichkolwiek kosekwencji za kupującego, jeśli kupujący w momencie nazwijmy to jazdy próbnej zostanie złapany i okaże się, że nie ma właściwych uprawnień.
Jaki przepis w w/w przypadku znosi odpowiedzialność:
KW napisał(a):Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu dopuszcza:
(...)
2) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień,
(...)
podlega karze grzywny.

- cman
- Świeżak
cman jeśli wyrywasz zdania z kontekstu, to wskaż zatem jeszcze prawny nakaz, że sprzedający ma obowiązek sprawdzić uprawnienia
-
madcap - Administrator
madcap napisał(a):cman jeśli wyrywasz zdania z kontekstu, to wskaż zatem jeszcze prawny nakaz, że sprzedający ma obowiązek sprawdzić uprawnienia
Nie wyrywam zdań z kontekstu, tylko odnoszę się do dwuakapitowego fragmentu Twojej wypowiedzi i cytuję cały artykuł ustawy, wycinając z niego jedynie fragmenty całkowicie niezwiązane z tematem.
Artykuł 96 Kodeksu wykroczeń stanowi m.in., że właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu dopuszcza do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień, podlega karze grzywny.
Ty stwierdziłeś, że:
- sprzedający, czyli właściciel lub posiadacz pojazdu, nie ponosi żadnych konsekwencji pomimo, iż kupujący w momencie jazdy próbnej, czyli osoba dopuszczona do prowadzenia pojazdu, nie ma wymaganych uprawnień.madcap napisał(a):sprzedający nie ponosi jakichkolwiek kosekwencji za kupującego, jeśli kupujący w momencie nazwijmy to jazdy próbnej zostanie złapany i okaże się, że nie ma właściwych uprawnień.
Powtarzam więc pytanie - na podstawie jakiego przepisu takie stwierdzenie?
- cman
- Świeżak
by odpowiedzieć na twoje pytanie cman należy wpierw odpowiedzieć na moje
-
madcap - Administrator
Panowie dajcie już spokój z tą jazdą próbną. Chodzi mi dokładniej o taki przypadek: Motocykl jest zarejestrowany na moją mamę. Wyjechałem nim na drogę publiczną. Nie mam prawa jazdy kat. A. Złapała mnie policja, jest to zwykła rutynowa kontrola ponieważ nie złamałem żadnego przepisu. O to mi mniej więcej chodzi.
- kozbica
- Świeżak
Masz inna kategorie prawka to dostajesz 300zł, nie masz żadnej to 500zł. I wiem że jest też mandat dla właściciela pojazdu. Jeżeli mama powie: tak wiedziałam że syn wziął motocykl to ona też dostanie mandat ale nie pamiętam ile, lepiej się ugadać z mamą że sam se zabrałeś kluczyki i pojechałes;p
Niektórzy ludzie podążają według zasad, dlaczego???
Ponieważ ich się boją.
Ponieważ ich się boją.

-
GersioZX10R - Świeżak
jeśli przyjmnie mandat, to nie ma dalszej procedury
jeśli policja odstąpiłaby od wniosku mandatowego i skierowała sprawę do sądu, to wówczas mamy inną sytuację
jeśli policja odstąpiłaby od wniosku mandatowego i skierowała sprawę do sądu, to wówczas mamy inną sytuację
-
madcap - Administrator
Czasami policjant może nie dać mandatu tylko skierować wniosek do sądu - jeśli jazda bez uprawnień powtarza się jak to mówią notorycznie.
Wtedy sędzia orzeka co następuje.
Temat rzeka, wg. naszego prawa nie można zostać 2-krotnie ukaranym za to samo wykroczenie, czyli albo mandat albo sąd i wyrok.
Wtedy sędzia orzeka co następuje.
Temat rzeka, wg. naszego prawa nie można zostać 2-krotnie ukaranym za to samo wykroczenie, czyli albo mandat albo sąd i wyrok.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
-
GersioZX10R - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości