Problem z papierami-rejstracja !!! Kawa z anglii!!!
• Strona 1 z 1
Problem z papierami-rejstracja !!! Kawa z anglii!!!
Witam!
Zakupilem motorek w maju zrobilem przeglad i oc przetlumaczylem papiery (dowod i umowe). Polatalo sie w sezonie i teraz przyszedl czas na dokonczenie rejstracji w Polsce. Vat 25 nie zaplacilem bo mialem zaleglosci co do skarbu panstwa :/
I teraz moje pytanie: jak to zrobic zeby jak najmniej zaplacic i zeby sie nie przyczepili ze tyle moto byl w kraju bez rejstracji ?
Jakies kary sa nie zaplacenie VAT?
Zakupilem motorek w maju zrobilem przeglad i oc przetlumaczylem papiery (dowod i umowe). Polatalo sie w sezonie i teraz przyszedl czas na dokonczenie rejstracji w Polsce. Vat 25 nie zaplacilem bo mialem zaleglosci co do skarbu panstwa :/
I teraz moje pytanie: jak to zrobic zeby jak najmniej zaplacic i zeby sie nie przyczepili ze tyle moto byl w kraju bez rejstracji ?
Jakies kary sa nie zaplacenie VAT?
- Sokal1989
- Świeżak
normalnie płacisz 160 zł w skarbówce (zwolnienie z watu) i wszysko, nie ma takiego czegoś jak naj mniej,wypełniasz VAT24. dostajesz VAT25 i po zawodach a .że data na umowie z przed pół roku to nie ma nic do rzeczy. to jest pierwsza rej i guzik kogo obchodzi kiedy to zrobisz, Inaczej by było z moto zakupionym w kraju na przerejestrowanie masz 2 tyg inaczej kara min150 zł, lub za sprowadzony samochod osobowy musisz w ciągu 5 dni akcyze zaplacić w UC
Ostatnio edytowano 26/10/2010, 06:38 przez marek760i, łącznie edytowano 1 raz
s1000rr
-
marek760i - Świeżak
tez nie wiedziałem, do puki nie poszedłem odprowadzic podatku od wzbogacenia po miesiącu od zakupu, ( mojego Gixxa )pani spojrzała na umowe (data z przed miesiaca) i z uśmiechem na twarzy do mnie mówi, Bedzie kara, a zaczynają sie od 150 w góre
s1000rr
-
marek760i - Świeżak
No fakt napisałem na przerejestrowanie, a chodzi oczywiscie o opłate skarbową, jakos tak mi sie napisało, Mówimy cały czas o skarbówce ma sie rozumieć. Nie mam pojecia o podstawie naliczania kar za opuźnienia ale moge sie zaraz dowiedzieć zadzwonie do kolegi który tam pracuje i defakto wtedy wyratowal mnie z zaistniałej sytuacji
s1000rr
-
marek760i - Świeżak
niestety istnieje coÅ› takiego, co nazywa siÄ™ mandatem karno-skarbowym
ale na wszystko jest sposób - pisemne samopokajanie z małą bajeczką - wówczas naliczony mandat może być duuuuużo mniejszy
ale na wszystko jest sposób - pisemne samopokajanie z małą bajeczką - wówczas naliczony mandat może być duuuuużo mniejszy
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
eneasz napisał(a):Gdyby ryzyko bylo kilka tys kary ktorej sie nie da uniknac nikt by tak nie kombinowal.
Gdyby wypłata przeciętnego Polaka była o kilka tyś. większa to też nikt by nie kombinował jak tu zaoszczędzić 160 zł. Najpierw niech zrównają zarobki z zarobkami w UK a potem niech się biorą za kary. Jak będę w PL zarabiał tyle co Ty w Anglii to będę uczciwie płacił podatki. Póki co nie mam takiego zamiaru. Póki państwo nas dyma, nie będziemy pozostawali dłużni.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Nie chodzi mi o to ze nie chce zaplacic tych 160zl bo to normalne. Papiery chcialem zalatwic od razu ale w urzedzie skarbowym nie chcieli mi dac tego vat 25 poniewaz mialem nie zaplacone mandaty (mialem najpierw wszystko zaplacic) a byla to kwota okolo 2000zl (troche sie nazbieralo:/ taka praca).
Czyli mam rozumiec ze moge smialo isc i nie dowala mi zadnej kary za to ze pol roku moto byl w kraju? ani w skarbowce ani u. komunikacji?
Gdybym wiedzial wtedy ze mi nie wydadza zwolnienia vat25 to zostawilbym papiery i ich nie tlumaczyl a tak daty na umowie, przegladzie , oc i papierach od tlumacza sa z maja:/
a swoja droga w pzu jak ubezpieczalem ninje to babka powiedziala mi ze jezeli nie przyjde w ciagu miesiaca z dowodem ( bo w oc nie mialem nr rej wpisanych:) )to nie ubezpiecze go juz w kraju! Mozna tak?
Czyli mam rozumiec ze moge smialo isc i nie dowala mi zadnej kary za to ze pol roku moto byl w kraju? ani w skarbowce ani u. komunikacji?
Gdybym wiedzial wtedy ze mi nie wydadza zwolnienia vat25 to zostawilbym papiery i ich nie tlumaczyl a tak daty na umowie, przegladzie , oc i papierach od tlumacza sa z maja:/
a swoja droga w pzu jak ubezpieczalem ninje to babka powiedziala mi ze jezeli nie przyjde w ciagu miesiaca z dowodem ( bo w oc nie mialem nr rej wpisanych:) )to nie ubezpiecze go juz w kraju! Mozna tak?
- Sokal1989
- Świeżak
@eneasz
zapomniałeś już jak mieszkałeś w tym kraju?
sorry za OT
masz prawny obowiązek (w teorii) na pozałatwianie wszystkich dokumentów w ciągu 30 dni
zapomniałeś już jak mieszkałeś w tym kraju?
sorry za OT
masz prawny obowiązek (w teorii) na pozałatwianie wszystkich dokumentów w ciągu 30 dni
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Jeśli nie wpisałeś daty kupna w angielskim dowodzie rej. w rubryce nowy właściciel to możesz ewentualnie napisać sobie nową umowę z data kupna sprzed tygodnia i ją przetłumaczyć ( ja akurat miałem umowę po polsku)
-tylko wtedy musisz zrobić nowy przegląd bo masz ze starą datą a koszt to chyba tylko 60zł, na tłumaczeniu dow.rej. daty nie ma i po bólu. Sprowadziłeś moto tydzień temu.
Nie namawiam Cię żebyś tak zrobił jak napisałem
- tylko informuje - to jest jedna z możliwości.
A wysokość kary zależy też od humoru urzędasa...
-tylko wtedy musisz zrobić nowy przegląd bo masz ze starą datą a koszt to chyba tylko 60zł, na tłumaczeniu dow.rej. daty nie ma i po bólu. Sprowadziłeś moto tydzień temu.
Nie namawiam Cię żebyś tak zrobił jak napisałem
- tylko informuje - to jest jedna z możliwości.
A wysokość kary zależy też od humoru urzędasa...
- BMW_Zbyszek
- Świeżak
Jeśli chodzi o karę za brak opłacenia PCC3 to oprócz odsetek ustawowych obecnie ()zależnie od urzędu i urzędnika) można dostać mandat karno-skarbowy za nie dopełnienie obowiązku - jedni dostają mniej inni więcej (znajomemu chcieli dać 600PLN).
Jeśli chodzi o dokumenty VAT24 to masz na to 7 a nie 14 dni, czas liczy się od sprowadzenia pojazdu do PL, a nie od daty w umowie, czyli w zasadzie od daty przeglądu technicznego (xero tego dokumentu musi być dołączone do pozostałych dokumentów), nie dotyczy to pojazdów na które była wystawiona faktura VAT marża i rejestruje go inna osoba niż wystawiająca fakturę.
Kara za brak terminowego zgłoszenia dokumentów VAT24 to mandat karno-skarbowy.
Jeśli chodzi o dokumenty VAT24 to masz na to 7 a nie 14 dni, czas liczy się od sprowadzenia pojazdu do PL, a nie od daty w umowie, czyli w zasadzie od daty przeglądu technicznego (xero tego dokumentu musi być dołączone do pozostałych dokumentów), nie dotyczy to pojazdów na które była wystawiona faktura VAT marża i rejestruje go inna osoba niż wystawiająca fakturę.
Kara za brak terminowego zgłoszenia dokumentów VAT24 to mandat karno-skarbowy.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość