soczewki i pomiar prędkości
• Strona 1 z 2 • 1, 2
soczewki i pomiar prędkości
Podczas dzisiejszej kontroli pogadałem z policjantem i dowiedziałem się że weszło coś takiego że jeśli ktoś ma w prawku że musi jeździć w okularach, a używa soczewek to musi mieć ze sobą zaświadczenie od okulisty
Ogólnie to policjant sam się z tego śmiał, ale wiadomo - jakiś służbista się chętnie do tego przy********. Wiem że sporo osób jeździ na moto w soczewkach, więc informuje.
Druga sprawa:
Czy zwykły radiowóz jadąc za kimś może zmierzyć jego prędkość? Jadę sobie, za mną radiowóz którego jakimś cudem nie zauważyłem, przyciskam do tych 140kmh. Zostają z tyłu, jakoś mnie doganiają, mogą mi coś zrobić?

Ogólnie to policjant sam się z tego śmiał, ale wiadomo - jakiś służbista się chętnie do tego przy********. Wiem że sporo osób jeździ na moto w soczewkach, więc informuje.
Druga sprawa:
Czy zwykły radiowóz jadąc za kimś może zmierzyć jego prędkość? Jadę sobie, za mną radiowóz którego jakimś cudem nie zauważyłem, przyciskam do tych 140kmh. Zostają z tyłu, jakoś mnie doganiają, mogą mi coś zrobić?
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
co do pierwszego, to nie nowina
wszak masz kod w prawo jazdy
0101 - wymagana korekcja okularowa
0102 - wymagana korekcja soczewkami
0106 - wymagana korekcja okularami lub soczewkami (warto powiedzieć okuliście o ten wpis w wystawianym zaświadczeniu lekarskim przez lekarza orzecznika)
choć jeszcze nie spotkałem się z jakimkolwiek przypadkiem by polismajster miał jakiekolwiek coś, do jazdy w soczewkach, jesli masz kod dotyczacy zobligowania do jazdy w okularach
oczywiście
sa jeszcze inne kody
zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
czy mogą coś zrobić? najwyżej udzielić pouczenia - nie ma dowodu, nie ma winy, chyba, ze sam się przyznasz (co jest złotym dowodem prawnym)
wszak masz kod w prawo jazdy
0101 - wymagana korekcja okularowa
0102 - wymagana korekcja soczewkami
0106 - wymagana korekcja okularami lub soczewkami (warto powiedzieć okuliście o ten wpis w wystawianym zaświadczeniu lekarskim przez lekarza orzecznika)
choć jeszcze nie spotkałem się z jakimkolwiek przypadkiem by polismajster miał jakiekolwiek coś, do jazdy w soczewkach, jesli masz kod dotyczacy zobligowania do jazdy w okularach
oczywiście

zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
czy mogą coś zrobić? najwyżej udzielić pouczenia - nie ma dowodu, nie ma winy, chyba, ze sam się przyznasz (co jest złotym dowodem prawnym)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
w 2004 r. ukazała się aktualna wersja rozporządzenia
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap napisał(a):zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
Zwykły radiowóz jak najbardziej. Prędkościomierz to co pokazuje?
Zeznania świadków są dowodem, a czy to wystarczy to już Sąd decyduje.
- dasio
- Świeżak
dasio napisał(a):...Zwykły radiowóz jak najbardziej. Prędkościomierz to co pokazuje?
dasio z całym szacunkiem, kto ma być świadkiem?
drugi funkcjonariusz z radiowozu, który nawet nie widzi dokładnie wskazań spidometru?
czy znana jest tobie paremia: Testis unus, testis nullus?
-
madcap - Administrator
Do puki siÄ™ nie przyznasz nie jest to w 100% dowodem.
"Prędkościomierz pojazdu nie jest homologowanym urządzeniem służącym do pomiaru prędkości innego pojazdu"
Ponieważ każdy samochód ma inne przekłamanie owego wskaźnika (wynoszące max. 10%). Czyli jadąc licznikowe 100km/h predkość rzeczywista może wynosić 90km/h. (przekłamanie zależy tez od rozmiaru opon i felg zamontowanych w pojeździe )
Za to ma homologację do pomiaru prędkości pojazdu którym się poruszmy.
"Prędkościomierz pojazdu nie jest homologowanym urządzeniem służącym do pomiaru prędkości innego pojazdu"
Ponieważ każdy samochód ma inne przekłamanie owego wskaźnika (wynoszące max. 10%). Czyli jadąc licznikowe 100km/h predkość rzeczywista może wynosić 90km/h. (przekłamanie zależy tez od rozmiaru opon i felg zamontowanych w pojeździe )
Za to ma homologację do pomiaru prędkości pojazdu którym się poruszmy.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
dasio napisał(a):madcap napisał(a):zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
Nie kompromituj się człowieku...
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
CzesterTX napisał(a):dasio napisał(a):madcap napisał(a):zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
No i po *** taka wypowiedz, moze podasz chociasz jakies uzasadnienie i argumenty, a nie jakas ironia bez sensu
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Domokun napisał(a):Nie mamą dowodów do ukarania Ciebie mandatem za prędkość.
Ale mandat za stwarzanie zagrożenia już dać mogą.
a na czym miałoby polegać stworzenie zagrożenia?
sam fakt bycia uczestnikiem ruchu drogowego jest już stworzeniem zagrożenia? czy za to też mam otrzymać mandat?
-
madcap - Administrator
Teoretycznie tak, ale z drugiej strony, drogówka jest od takich spraw, radiowóz nie jest R to nie przyjmujemy i po klopocie, w wielu sytuacjach policjant odpusci i upomni, bo co wiecej moze zrobic?
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
madcap napisał(a):Domokun napisał(a):Nie mamą dowodów do ukarania Ciebie mandatem za prędkość.
Ale mandat za stwarzanie zagrożenia już dać mogą.
a na czym miałoby polegać stworzenie zagrożenia?
sam fakt bycia uczestnikiem ruchu drogowego jest już stworzeniem zagrożenia? czy za to też mam otrzymać mandat?
Stwarzanie zagrożenia miałoby polegać na tym, co wg Policjanta jest stwarzaniem zagrożenia. Taka furtka na wypadek jak nie ma za co dać mandatu. Tak samo nieudzielenie danych osobowych. Ale to wszystko zależy od funkcjonariusza/
- Domokun
- Świeżak
Domokun napisał(a):...Stwarzanie zagrożenia miałoby polegać na tym, co wg Policjanta jest stwarzaniem zagrożenia. Taka furtka na wypadek jak nie ma za co dać mandatu. Tak samo nieudzielenie danych osobowych. Ale to wszystko zależy od funkcjonariusza/
widzę, że reprezentujesz podejście pewnego radzieckiego prawnika, który powiedział: pokażcie mi twarz, to znajdę paragraf
-
madcap - Administrator
CzesterTX napisał(a):dasio napisał(a):madcap napisał(a):zwykły radiowóz nie, musi być wyposażony w wideorejestrator prędkości (wykroczenie musi zostać udokumentowane)
Ty kompromitujesz sam siebie poziomem swoich wypowiedzi. Ale patrząc na twój avatar nie dziwię się.
Zanim ktoś napisze takie pierdy polecam kontakt z Sądem Rejonowym i zadanie pytanie w tej kwestii. Zazwyczaj nie podnoszę tematów mi nieznanych i nie tworzę sensacji.
Poza tym ukarać mandatem może, ma prawo, każdy policjant. To, że nie ma "R" o niczym nie świadczy. Zresztą te oznakowanie już nie istnieje.
madcap napisał(a):widzę, że reprezentujesz podejście pewnego radzieckiego prawnika, który powiedział: pokażcie mi twarz, to znajdę paragraf
Widzę, że słyszysz, że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele.
Od takich mądrości był Tow. Feliks Dzierżyński i jest autorem jednej z lepszych maksym:
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani"
- dasio
- Świeżak
dasio napisał(a):Ty kompromitujesz sam siebie poziomem swoich wypowiedzi. Ale patrząc na twój avatar nie dziwię się.
Być może w dziale "Hydepark" moje wypowiedzi mają nieco inny, wg. Ciebie kompromitujący mnie charakter ale póki co w dziale "Prawo" staram się wypowiadać rzeczowo i w sposób kulturalny. Twoje przytyki odnośnie mojego avatara uważam za żenujące i tym samym odzwierciedlające Twój poziom. Równie dobrze ja mógłbym stwierdzić po Twoim nicku, że jesteś 14-to letnim onanistą. Swoją drogą czyżby wszyscy czepiający się mojego avatara mieli jakieś kompleksy?
dasio napisał(a):Zanim ktoś napisze takie pierdy polecam kontakt z Sądem Rejonowym i zadanie pytanie w tej kwestii. Zazwyczaj nie podnoszę tematów mi nieznanych i nie tworzę sensacji.
Cieszymy się bardzo z Twoich kontaktów ale kto poza Tobą robi tu jakąkolwiek sensację?
dasio napisał(a):Poza tym ukarać mandatem może, ma prawo, każdy policjant.
Owszem, ma do tego prawo ale ja nie mam obowiązku przyjmowania mandatu za rzekome wykroczenie nie poparte dowodem. Prędkościomierz radiowozu nie jest skalibrowanym urządzeniem przeznaczonym do pomiaru prędkości innych pojazdów. Pokazuje jedynie w przybliżeniu z jaką prędkością porusza się radiowóz.
dasio napisał(a):madcap napisał(a):widzę, że reprezentujesz podejście pewnego radzieckiego prawnika, który powiedział: pokażcie mi twarz, to znajdę paragraf
Widzę, że słyszysz, że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele.
Od takich mądrości był Tow. Feliks Dzierżyński i jest autorem jednej z lepszych maksym:
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani"
Wpadasz tu nie wiadomo skąd i od razu kozaczysz do wszystkich po kolei. Chciałeś zabłysnąć? Kiepsko Ci wyszło...
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Naturalną reakcją na atak jest obrona. Dla Ciebie mogę być 12 letnią wielbicielką Czarodziejek z Księżyca, nie przejmuję się tym.
Powstał temat więc wypowiadam się na kategoryczne zaprzeczenie faktów.
Jeżeli masz coś do powiedzenia to napisz to na poziomie na jakim chciałbyś być postrzegany.
Nie jestem po to by tu błyskać ale jak będę w błędzie i ktoś mnie z niego wyprowadzi, będę wdzięczny.
Nikt nie czepiał by się twojego awatara jakbyś poziomem swoich wypowiedzi nie podpierał mitu gości o podobnym wyglądzie.
Powstał temat więc wypowiadam się na kategoryczne zaprzeczenie faktów.
Jeżeli masz coś do powiedzenia to napisz to na poziomie na jakim chciałbyś być postrzegany.
Nie jestem po to by tu błyskać ale jak będę w błędzie i ktoś mnie z niego wyprowadzi, będę wdzięczny.
Nikt nie czepiał by się twojego awatara jakbyś poziomem swoich wypowiedzi nie podpierał mitu gości o podobnym wyglądzie.
- dasio
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):Domokun napisał(a):Stwarzanie zagrożenia miałoby polegać na tym, co wg Policjanta jest stwarzaniem zagrożenia. Taka furtka na wypadek jak nie ma za co dać mandatu. Tak samo nieudzielenie danych osobowych. Ale to wszystko zależy od funkcjonariusza/
No nie ma tak leTko. Stwarzanie zagrożenia musi być realne. Jak będę latał na gumie pustą ulicą, misiek mnie zatrzyma i wlepi mandat (bo wg niego stwarzam zagrożenie), to najzwyczajniej w świecie mandatu nie przyjmę.
zawsze istniej szansa, że potrącisz kota lub psa...
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości