A1- profity i bonusy do pe lnego A
• Strona 1 z 1
A1- profity i bonusy do pe lnego A
Witam, posiadam prawo jazdy A1, jestem zainteresowany "duza" kategoria, czy Kategoria A1 daje mi jakies bonusy, np. zwolnienie z egzaminu teoretycznego, albo kursu i dopuszczenie do samego egzaminu praktycznego ? jak to wyglada ?
Kiedys slyszalem takie historie, ale niestety nie moge tego odszukac nigdzie w internecie. Pomocy.
Opcja "szukaj' nie dala wymiernych efektow, dlatego zalozylem nowy temat.
Pozdrawiam.
znalazlem takie informacje, o zmniejszeniu ilosci godzin do wyjezdzenia. czy to prawda i czy to wszystko ?
W przypadku teorii liczba godzin dla jednej kategorii prawa jazdy nie może być mniejsza niż:
* 30 godzin (szkolnych - 45 min.) dla kategorii A, A1, B, B1, T;
* 20 godzin dla kategorii C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E
Dla zajęć praktycznych liczba godzin nie może być mniejsza niż:
* 15 godzin przy kategorii B+E,
* 20 godzin przy kategorii A, A1, C1, C1+E, D1+E, T,
* 25 godzin przy kategorii C+E lub D+E,
* 30 godzin przy kategorii B, B1, C, D1,
* 60 godzin przy kategorii D.
powyższe wymogi nie dotyczą osób ubiegających się o prawo jazdy kat. A, B, C lub D jeżeli posiadają prawo jazdy odpowiednio kat. A1, B1, C1 lub D1 albo zaświadczenie o uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu w zakresie prawa jazdy odpowiednio kat. A1, B1, C1 lub D1
W przypadku gdy osoba rozpoczyna szkolenie: 1) jednocześnie w zakresie więcej niż jednej kategorii, to: a) liczba godzin zajęć teoretycznych dla kategorii prawa jazdy A, A1, B, B1, T ulega zmniejszeniu o 10 godzin dla każdej kategorii b) liczba godzin zajęć teoretycznych dla kategorii prawa jazdy C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E ulega zmniejszeniu o 5 godzin dla każdej kategorii 2) w zakresie kat. C, C1, D lub D1 to liczba godzin zajęć praktycznych ulega: a) zmniejszeniu o 10 godzin przy kat. C lub C1, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kat. D lub D1 b) zmniejszeniu o 20 godzin przy kat. D lub D1, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kat. C lub C1 3) w zakresie kat. A lub B, to liczba godzin zajęć praktycznych ulega zmniejszeniu o 10 jeżeli osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kat. A1 lub B1
Kiedys slyszalem takie historie, ale niestety nie moge tego odszukac nigdzie w internecie. Pomocy.
Opcja "szukaj' nie dala wymiernych efektow, dlatego zalozylem nowy temat.
Pozdrawiam.
znalazlem takie informacje, o zmniejszeniu ilosci godzin do wyjezdzenia. czy to prawda i czy to wszystko ?
W przypadku teorii liczba godzin dla jednej kategorii prawa jazdy nie może być mniejsza niż:
* 30 godzin (szkolnych - 45 min.) dla kategorii A, A1, B, B1, T;
* 20 godzin dla kategorii C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E
Dla zajęć praktycznych liczba godzin nie może być mniejsza niż:
* 15 godzin przy kategorii B+E,
* 20 godzin przy kategorii A, A1, C1, C1+E, D1+E, T,
* 25 godzin przy kategorii C+E lub D+E,
* 30 godzin przy kategorii B, B1, C, D1,
* 60 godzin przy kategorii D.
powyższe wymogi nie dotyczą osób ubiegających się o prawo jazdy kat. A, B, C lub D jeżeli posiadają prawo jazdy odpowiednio kat. A1, B1, C1 lub D1 albo zaświadczenie o uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu w zakresie prawa jazdy odpowiednio kat. A1, B1, C1 lub D1
W przypadku gdy osoba rozpoczyna szkolenie: 1) jednocześnie w zakresie więcej niż jednej kategorii, to: a) liczba godzin zajęć teoretycznych dla kategorii prawa jazdy A, A1, B, B1, T ulega zmniejszeniu o 10 godzin dla każdej kategorii b) liczba godzin zajęć teoretycznych dla kategorii prawa jazdy C, C+E, D, D+E, C1, C1+E, D1, D1+E, B+E ulega zmniejszeniu o 5 godzin dla każdej kategorii 2) w zakresie kat. C, C1, D lub D1 to liczba godzin zajęć praktycznych ulega: a) zmniejszeniu o 10 godzin przy kat. C lub C1, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kat. D lub D1 b) zmniejszeniu o 20 godzin przy kat. D lub D1, jeżeli posiada odpowiednio prawo jazdy kat. C lub C1 3) w zakresie kat. A lub B, to liczba godzin zajęć praktycznych ulega zmniejszeniu o 10 jeżeli osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kat. A1 lub B1
Ostatnio edytowano 18/4/2010, 14:09 przez deamian_pl, łącznie edytowano 2 razy
- deamian_pl
- Świeżak
majÄ…c kat A1:
jesteś zwolniony z szkolenia teoretycznego podczas kursu na kat. A, oraz połowy godzin zajęć praktycznych (czyli 10 godz. do wyjeżdźenia)
jesteś zwolniony z części teoretycznej ogzaminu na prawo jazdy - zdajesz tylko egzamin praktyczny
podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szkolenia i egzaminowania... nr 217 z 2005 r. z późn. zmianami
jesteś zwolniony z szkolenia teoretycznego podczas kursu na kat. A, oraz połowy godzin zajęć praktycznych (czyli 10 godz. do wyjeżdźenia)
jesteś zwolniony z części teoretycznej ogzaminu na prawo jazdy - zdajesz tylko egzamin praktyczny
podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szkolenia i egzaminowania... nr 217 z 2005 r. z późn. zmianami
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap_72 napisał(a):mając kat A1:
Ok, wybacz moja niewiedze, ale jak mam to zalatwic ? zaplace za caly kurs, czy moze mam wykupic poporstu te kilka godzin i udac sie z kwitkiem do wordu ?
- deamian_pl
- Świeżak
w teorii:
1. zgłaszasz się do dowolnego Ośrodka Szkolenia Kierowców szkolącego w zakresie kategorii A i mówisz, że chcesz poszerzyć swoje uprawnienia z kat. A1 do kat. A.
2. załatwiasz badania lekarskie - za każdym razem trzeba (orzeczenie lekarskie musi być dołączone do dokumentacji), oraz opłacasz egzamin praktyczny sam w WORD-zie, lub za pośrednictwem ośrodka,
3. kierownik OSK wyznacza instruktora prowadzącego dla ciebie - szkolisz się pod jego nadzorem i on przeprowadza dla ciebie egzamin wewnętrzny zgodnie z zasadami obowiązującymi podczas przeprowadzenia egzaminu państwowego
4. instruktor prowadzący jeśli podpiszesz mu pełnomocnictwo zapisz cię na egzamin, jeśli nie chcesz udzielić mu pełnomoctnictwa, wówczas musisz samemu zgłosić się do WORD celem ustalenia terminu
w praktyce bywają odstępstwa od teorii w zakresie pk-tu 3
Uwaga - generalnie OSK nie palą się do tego, bo to średnio kosztuje około 30% ceny kursu dla kogoś kto zaczyna swoją przygodę z prawem jazdy - per analogia również z B1 do B lub z kat. B z ograniczeniem do automatycznej skrzyni biegów
O ceny nie pytaj, w różnych miastach są różne ceny kursów
Stała jest opłata za badanie lekarskie i za egzamin państwowy
ps przedytuj to co wkleiłeś z mojej wypowiedzi na mniejszą czcionkę - mam na myśli twoją pierwszą wypowiedź
1. zgłaszasz się do dowolnego Ośrodka Szkolenia Kierowców szkolącego w zakresie kategorii A i mówisz, że chcesz poszerzyć swoje uprawnienia z kat. A1 do kat. A.
2. załatwiasz badania lekarskie - za każdym razem trzeba (orzeczenie lekarskie musi być dołączone do dokumentacji), oraz opłacasz egzamin praktyczny sam w WORD-zie, lub za pośrednictwem ośrodka,
3. kierownik OSK wyznacza instruktora prowadzącego dla ciebie - szkolisz się pod jego nadzorem i on przeprowadza dla ciebie egzamin wewnętrzny zgodnie z zasadami obowiązującymi podczas przeprowadzenia egzaminu państwowego
4. instruktor prowadzący jeśli podpiszesz mu pełnomocnictwo zapisz cię na egzamin, jeśli nie chcesz udzielić mu pełnomoctnictwa, wówczas musisz samemu zgłosić się do WORD celem ustalenia terminu
w praktyce bywają odstępstwa od teorii w zakresie pk-tu 3
Uwaga - generalnie OSK nie palą się do tego, bo to średnio kosztuje około 30% ceny kursu dla kogoś kto zaczyna swoją przygodę z prawem jazdy - per analogia również z B1 do B lub z kat. B z ograniczeniem do automatycznej skrzyni biegów
O ceny nie pytaj, w różnych miastach są różne ceny kursów
Stała jest opłata za badanie lekarskie i za egzamin państwowy
ps przedytuj to co wkleiłeś z mojej wypowiedzi na mniejszą czcionkę - mam na myśli twoją pierwszą wypowiedź
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap_72 napisał(a):mając kat A1:
jesteś zwolniony z [...] połowy godzin zajęć praktycznych (czyli 10 godz. do wyjeżdźenia)
jestes pewien z tej mniejszej ilosci godzin i zajec teoretycznych ? nie znalazlem tego w rozporzadzeniu o ktorym mowiles, wybacz nadgorliwosc, jestem dociekliwy

- deamian_pl
- Świeżak
tak,
jestem pewien
odnośnie egzaminu patrz paragraf 25 ust.2 pkt 2
wymogi szkoleniowe w zakresie rodzajowym i godzinowym są zdefiniowane w załączniku nr 3 paragraf 3
jestem pewien
odnośnie egzaminu patrz paragraf 25 ust.2 pkt 2
wymogi szkoleniowe w zakresie rodzajowym i godzinowym są zdefiniowane w załączniku nr 3 paragraf 3
-
madcap - Administrator
Siemka
Ja jestem w trakcie "doszkalania" siÄ™ do A.
Jednocześnie robiłem też B, więc teorię w OSK miałem zaliczoną tak czy siak.
Godziny do wyjeżdżenia jakie mam to 10.
W WORD tak jak wspomniał madcap_72 jesteś zwolniony z egzaminu teoretycznego.
Za egzamin w tym wypadku płacisz 140zł (tylko praktyka)
I w moim przypadku płaciłem 50% ceny normalnego kursu

Ja jestem w trakcie "doszkalania" siÄ™ do A.
Jednocześnie robiłem też B, więc teorię w OSK miałem zaliczoną tak czy siak.
Godziny do wyjeżdżenia jakie mam to 10.
W WORD tak jak wspomniał madcap_72 jesteś zwolniony z egzaminu teoretycznego.
Za egzamin w tym wypadku płacisz 140zł (tylko praktyka)
I w moim przypadku płaciłem 50% ceny normalnego kursu
- Shakin
- Świeżak
ok, jeszcze jedno pytanko, jak mam to zalatwic z osrodkiem szkolenia kierowcow ? Mam sie zapisac na normalny kurs ? musze miec zaliczone wyklady, egzamin wewnetrzny, itp, czy moge miec poprostu wyjezdzone godziny ? jak to dziala dokladnie ?
- deamian_pl
- Świeżak
czy umiesz czytać ze zrozumieniem?
napisałem co powinieneś zrobić oraz co kierownik OSK i instruktor prowadzący w stosunku do ciebie zrobić musi
czy napisałem, że uczestniczysz w zajęciach z teorii?
poza tym odpowiedz sobie na pytanie, czy jeżeli nie zdajesz egzaminu teoretycznego, to czy masz chodzić na zajęcia z teorii ruchu drogowego?
choć wiedzy nigdy dość
napisałem co powinieneś zrobić oraz co kierownik OSK i instruktor prowadzący w stosunku do ciebie zrobić musi
czy napisałem, że uczestniczysz w zajęciach z teorii?
poza tym odpowiedz sobie na pytanie, czy jeżeli nie zdajesz egzaminu teoretycznego, to czy masz chodzić na zajęcia z teorii ruchu drogowego?
choć wiedzy nigdy dość
-
madcap - Administrator
A tak w ogóle , to nie jest wymagane prawko A1 żeby zdawać na A ? Czy od razu można na A ? Takie wątpliwości stąd , iż przeczytałem na WORD`zie Radomskim , że żeby mieć A1 trzeba im dać kserokopię A1 ... Wie ktoś coś na ten temat ?
- Johnnyy
- Świeżak
Też mi się tak zdawało , na stronie WORD`a jest podana taka informacja :
Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie składa w ośrodku egzaminowania następujące dokumenty:
7. kserokopiÄ™ posiadanego prawa jazdy kategorii:
a) kat B, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie kategorii C, C1, D, D1 lub trolejbusowej prawa jazdy,
b) kat B, C, C1, D lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
c) kat A1, B1, C1 lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii A, B, C lub D.
Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie składa w ośrodku egzaminowania następujące dokumenty:
7. kserokopiÄ™ posiadanego prawa jazdy kategorii:
a) kat B, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie kategorii C, C1, D, D1 lub trolejbusowej prawa jazdy,
b) kat B, C, C1, D lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
c) kat A1, B1, C1 lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii A, B, C lub D.
- Johnnyy
- Świeżak
wszystko się zgadza, gdybyś poczytał ze zrozumieniem, to zauważyłbyś, że mając kat. A1 i zdając (poszerzając) do kat. A zdajesz tylko egzamin praktczny.
jeżeli taki dokument (kserokopia prawa jazdy kat. A1) nie zostanie okazany podczas składania w WORD dokumentów jest to interpretowane tak jak gdybyś takiej kategorii prawa jazdy nie posiadał.
wówczas zostajesz zapisany na część teoretyczną i praktyczną egzaminu.
czy jest to teraz zrozumiałe?
wynika to z tego, że WORD-y nie przechowywują wniosków o wydanie prawa jazdy, ponieważ te na róznych sytauacyjnych przepisach odsyłane są do Wydziałów Komunikacji.
w Wordach przechowywane są tylko protokoły i listy egzaminacyjne, które też na dodatek po roku są archiwizowane.
jeżeli taki dokument (kserokopia prawa jazdy kat. A1) nie zostanie okazany podczas składania w WORD dokumentów jest to interpretowane tak jak gdybyś takiej kategorii prawa jazdy nie posiadał.
wówczas zostajesz zapisany na część teoretyczną i praktyczną egzaminu.
czy jest to teraz zrozumiałe?
wynika to z tego, że WORD-y nie przechowywują wniosków o wydanie prawa jazdy, ponieważ te na róznych sytauacyjnych przepisach odsyłane są do Wydziałów Komunikacji.
w Wordach przechowywane są tylko protokoły i listy egzaminacyjne, które też na dodatek po roku są archiwizowane.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości