Kupno skutera, podstawowe informacje
• Strona 1 z 1
Kupno skutera, podstawowe informacje
Witam,
Kupuje swój pierwszy skuter (używany), czy jeśli kupuje skuter to muszę go przerejestrować ? (Skuter jest w tym samym województwie, mieszkam w tym samym powiecie ale jestem zameldowany w innym.)
Oraz czy jak jest taka potrzeba mogę iść do urzędu sam ? Mam 15lat
Oraz z ubezpieczenie co zrobić, aby przeszło na mnie ?
Jak taki temat był to przepraszam - proszę wysłać mi na PW link do niego i usunąć temat.
Pozdrawiam
Kupuje swój pierwszy skuter (używany), czy jeśli kupuje skuter to muszę go przerejestrować ? (Skuter jest w tym samym województwie, mieszkam w tym samym powiecie ale jestem zameldowany w innym.)
Oraz czy jak jest taka potrzeba mogę iść do urzędu sam ? Mam 15lat
Oraz z ubezpieczenie co zrobić, aby przeszło na mnie ?
Jak taki temat był to przepraszam - proszę wysłać mi na PW link do niego i usunąć temat.
Pozdrawiam
- MaRith
- Świeżak
Tak, zawsze jeżeli się zmienia właściciel trzeba pojazd przerejestrować. Do urzdeu oczywiście możesz iść z którymś z rodziców/opiekunów. Niewiem po co Ci te ubezpieczenie ale jeżeli skuter ma ubezpieczenie to jak najbardziej przechodzi na nowego własciciela.
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
-
driver92 - Świeżak
Zgłaszasz się do ubezpieczyciela po przerejestrowaniu skutera na siebie/rodzica i polisa zostaje przepisana na nowego właściciela (ewentualnie dopłata z Twojej strony jeśli poprzedni właściciel miał zniżki a Ty ich nie posiadasz). Możesz też wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową w dowolnej wybranej przez Ciebie firmie. Co do rejestracji to jeśli chcesz go rejestrować na siebie to będziesz musiał pojechać z którymś z rodziców do Urzędu Skarbowego i złożyć wniosek o nadanie numeru NIP w celu późniejszego uiszczenia opłaty od czynności cywilno - prawnych. To tyle.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Dobra dzięki wielkie CzesterTx.
A czy przez 30dni bodajże mogę jeździć na jego tablicach i dowodzie tak ?
I Chyba ostatnie pytanie :
Co przy zakupie muszę dostać od sprzedającego (żeby w bambuko mnie nie zrobił).
- 2x Kluczyki ;D
- Tablice rejestracyjne ?
- Dowód rejestracyjny ?
- Dowód ubezpieczenia ?
TO wszystko ?
A czy przez 30dni bodajże mogę jeździć na jego tablicach i dowodzie tak ?
I Chyba ostatnie pytanie :
Co przy zakupie muszę dostać od sprzedającego (żeby w bambuko mnie nie zrobił).
- 2x Kluczyki ;D
- Tablice rejestracyjne ?
- Dowód rejestracyjny ?
- Dowód ubezpieczenia ?
TO wszystko ?
- MaRith
- Świeżak
Teoretycznie masz 30 dni na przerejestrowanie pojazdu ale jeśli nie zrobisz tego w terminie to nie ma za to przewidzianych żadnych sankcji prawnych. Najważniejsze, żebyś w terminie 14-tu dni uiścił opłatę w Urzędzie Skarbowym bo tam mogą Ci naliczać odsetki za zwłokę.
Ogólnie to co powinieneś posiadać do rejwstracji pojazdu to:
- umowa kupna - sprzedaży (opłacona przez Ciebie w U.S.)
- dowód rejestracyjny
- karta pojazdu (jeżeli pojazd jej nie posiada jest adnotacja w dowodzie rejestracyjnym)
- polisę OC (jeśli jej nie ma musisz wykupić sam)
- tablica rejestracyjna (jeśli jej nie posiada to dodatkowo oświadczenie sprzedającego o zagubieniu tablicy)
Co do kluczyków to nie musisz ich mieć wcale, lecz wiąże się to z dodatkowym kosztem wymiany stacyjki
Powodzenia!
Ogólnie to co powinieneś posiadać do rejwstracji pojazdu to:
- umowa kupna - sprzedaży (opłacona przez Ciebie w U.S.)
- dowód rejestracyjny
- karta pojazdu (jeżeli pojazd jej nie posiada jest adnotacja w dowodzie rejestracyjnym)
- polisę OC (jeśli jej nie ma musisz wykupić sam)
- tablica rejestracyjna (jeśli jej nie posiada to dodatkowo oświadczenie sprzedającego o zagubieniu tablicy)
Co do kluczyków to nie musisz ich mieć wcale, lecz wiąże się to z dodatkowym kosztem wymiany stacyjki

Powodzenia!
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości