Jazda bez urawnień.
• Strona 1 z 1
Jazda bez urawnień.
Wiem, że było kilka tematów, ale kilka kwestii nie było do końca wyjaśnionych.
Zapisałem się na kurs prawa jazdy i prawko będę miał jak dobrze pójdzie w połowie września. Co grozi za jazdę, gdy nie mam prawa jazdy i jestem niepełnoletni?
Jeżeli powiem, że nie wziąłem ze sobą prawa jazdy, to jak policjant sprawdzi to ? Jak uwierzy to będzie tylko 200zł mandat?
Jeżeli powiem, że nie mam wcale to dostanę równo 500zł czy od 0 zł do 500zł? Czy grożą za to inne konsekwencje jak opóźnienie egzaminu?
Zapisałem się na kurs prawa jazdy i prawko będę miał jak dobrze pójdzie w połowie września. Co grozi za jazdę, gdy nie mam prawa jazdy i jestem niepełnoletni?
Jeżeli powiem, że nie wziąłem ze sobą prawa jazdy, to jak policjant sprawdzi to ? Jak uwierzy to będzie tylko 200zł mandat?
Jeżeli powiem, że nie mam wcale to dostanę równo 500zł czy od 0 zł do 500zł? Czy grożą za to inne konsekwencje jak opóźnienie egzaminu?
- a_rtur7
- Świeżak
Re: Jazda bez urawnień.
a_rtur7 napisał(a):Co grozi za jazdę, gdy nie mam prawa jazdy i jestem niepełnoletni?
Było
a_rtur7 napisał(a):Jeżeli powiem, że nie wziąłem ze sobą prawa jazdy, to jak policjant sprawdzi to?
Daje cynka do bazy i oni sprawdzÄ… czy masz prawko
a_rtur7 napisał(a):Jak uwierzy to będzie tylko 200zł mandat?
J/w policjant nie ma nic do wierzenia... a jakby nietrzeźwy mówił, że nic nie pił, to też ma wierzyć na słowo? A za brak dokumentów 50 zł.
a_rtur7 napisał(a):Jeżeli powiem, że nie mam wcale to dostanę równo 500zł czy od 0 zł do 500zł?
Za brak innej jakiejkolwiek kategorii 500 zł i nic mniej.
a_rtur7 napisał(a):Czy grożą za to inne konsekwencje jak opóźnienie egzaminu?
Policjant może skierować sprawę do sądu o odroczenie prawa jazdy, jednak jest to rzadko spotykane.
Jak jesteś już na kursie to się opanuj i nie jeździj..
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
POLICJANT NIE MOŻE SKIEROWAĆ SPRAWY DO SĄDU
Wyjątkiem jest jakiś wypadek w którym byś zawinił
Wyjątkiem jest jakiś wypadek w którym byś zawinił
- Demotywatrrro
- Świeżak
ojjj chyba jednak moze skierowac sprawe do sadu grodzkiego,zadko jest to stosowane,ale oni rowniez maja swoj rejestr....jesli lapia kolesia,a z regoly nie jest to rutynowa kontrola,tylko jakies wykroczenie,chocby przekroczenie predkosci to staraja sie kolesiowi dowalic...i jada zagrozenie bezpieczenstwa 8pktow plus przekroczenie predkosci 2+... to samo w przypadku recydywy... jesli komus jedno zlapanie nie pomaga... i jest to powtazalne oni tez staraja sie cos takiego zwalczac... 

-
Ltcrx - Świeżak
- Demotywatrrro
- Świeżak
Jeżeli delikwent jest niepełnoletni to policjant może skierować wniosek do Sądu Rodzinnego, a ten z kolei może orzec zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na określony czas co skutkuje swoistym odroczeniem terminu możliwości zrobienia prawa jazdy.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
A mam pytanie bo dostałem informacje iż wystarczy Karta Rowerowa do poruszania się pojadem do 50cm3. Czy to prawda? Pytam bo mam 16 lat i nie mam gdzie zdać sobie Karty. Byłem na eLkach oraz Komendzie i nigdzie nie można ;/
- Snow1993
- Świeżak
na stronie komendy głównej policji widziałem kiedyś artykuł gdzie pisało, że do 13 roku życia na skuter obowiązuje karta rowerowa, a po 13 karta motorowerowa. To samo kiedyś mówił p.Policjant w TVN Turbo
-
matmax - Świeżak
matmax napisał(a):na stronie komendy głównej policji widziałem kiedyś artykuł gdzie pisało, że do 13 roku życia na skuter obowiązuje karta rowerowa, a po 13 karta motorowerowa. To samo kiedyś mówił p.Policjant w TVN Turbo
Bzdury piszesz
http://www.scigacz.pl/Uprawnienia,do,ki ... ,6696.html
- piotrpo
- Świeżak
jak znajdÄ™ to dam wam linka.
Mi też wierzyć się nie chciało.
Myślałem, że to błąd w wypowiedzi p.Policjanta w TVN Turbo, ale kiedyś przeczytałem to samo na stronie KGP.
Jest to raczej błąd Policji, ale...
Mi też wierzyć się nie chciało.
Myślałem, że to błąd w wypowiedzi p.Policjanta w TVN Turbo, ale kiedyś przeczytałem to samo na stronie KGP.
Jest to raczej błąd Policji, ale...
-
matmax - Świeżak
Za jazdę bez uprawnień grozi mandat ale tu ważne jest ile masz lat bo od tego uzależniony jest do kogo zostanie skierowany. Dla informacji wszystkich policjant może skierować sprawę do sądu jeżeli uzna to za konieczne i tu rodzi się pytanie skoro mam 13 lat to nic mi nie zrobią - TAK nic ci nie zrobią ale twoi prawni opiekunowie mogą mieć "ciepło" sprawa w sądzie rodzinnym i opiekuńczym nie należy do przyjemnych a niestety polska policja nie zawsze myśli a zależy im bardziej na statystykach więc miejcie się na baczności.
- SNAJPERSTWO
- Świeżak
a ja napisze coś z własnego doświadczenie, wczoraj jadąc z bratem, przepisowa swoja CBR 600 zostałem zatrzymany do zwykłej kontro, niestety nie miałem przy sobie żadnych dokumentów od moto ( prawa jazdy nie mam wcale) . Brat poszedł po dokumenty a ja zaczekałem z panami policjantami. Po spisaniu policjant powidział mi że będzie za to 900zł
( 500zł za brak uprawnieni, 300zł dla brata za to ze udostępnił mi moto + 100zł za brak dokumentów, po 50zł za każdy.), jednak po negocjacjach udało utargować się na 500zł. Za dwa miesiące miałem zaczynać juz kurs na moto, wiec jeśli ktoś jest tez w podobnej sytuacji to radze zaczekać , ponieważ jak widać jazda bez prawka nie jest zbytnio opłacalna.

Suzuki GSX-r 600 SRAD
| | Nieoficjalna mapa forumowiczów scigacz.pl -> MAPA | Temat o mapie na forum: viewtopic.php?t=22031

-
mateusz_654 - Świeżak
Odpowiedzialność karna swoją drogą, ale w przypadku spowodowania wypadku, czego nikomu nie życzę" osoba nie posiadająca uprawnień do prowadzenia moto będzie musiała zwrócić zakładowi ubezpieczeń cała kwotę wypłaconego przez niego odszkodowania.
W przypadku wyrządzenia szkody na osobie w grę wchodzą odszkodowania rzędu kilkuset tysięcy złotych i kilkutysięczne renty.
Warto się więc zastanowić zanim człowiek zechce polatać bez prawka.
W przypadku wyrządzenia szkody na osobie w grę wchodzą odszkodowania rzędu kilkuset tysięcy złotych i kilkutysięczne renty.
Warto się więc zastanowić zanim człowiek zechce polatać bez prawka.
Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
-
A.GRYCZKA - Świeżak
Mialem dzis odebrac prawko A (B juz mam 10 lat) a tu baba w WK mowi ze najpierw musze im wplacic ok. 70zl za PJ i dopiero potem wysla to do wawy do zrobienia i czekam ok. tygodnia. No masakra jakas, po egzaminie powiedzieli ze za 2 tyg. do odbioru PJ i przy odbiorze place, qr.a minelo od egz. juz 3 tyg i teraz jeszcze tydzien mam czekac, a jezdze Tenerka codziennie...
Yamaha XTZ 750 SuperTENERE
- trocin
- Świeżak
Standard tez tak miałem chociaż ja specjalnie nie płaciłem 80zł bo w październiku zdałem a moto i tak bym wtedy nie kupił.
Najgorsze to to, ze uprawnienia dają od momentu wpłacenia kasy za prawo jazdy a z data zaliczenie egzaminu
Więc ja zamiast mieć 10.2008 to mam z 04.09
Najgorsze to to, ze uprawnienia dają od momentu wpłacenia kasy za prawo jazdy a z data zaliczenie egzaminu

Więc ja zamiast mieć 10.2008 to mam z 04.09

-
patryk83 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości