Zobacz wÄ…tek - Stluczka z samochodem pytanie o odszkodowanie
NAS Analytics TAG

Stluczka z samochodem pytanie o odszkodowanie

Przepisy, prawo
_________

Stluczka z samochodem pytanie o odszkodowanie

Postprzez mily1906 » 23/4/2009, 01:20

Pare dni temu mialem stluczke na mojej r6-ce z winy kierowcy samochodu wylecial mi z podporzadkowanej naszczescie mialem mala predkosc i udalo mi sie troche schamowac i prubowalem go mijac niestety lewa strona motocykla zachaczylem o jego zderzak obrysowalem czasze urwalem kierunek z kawaliem owiewki skrzywilem tarcze i rysnolem boczek. Moje pytanie polega na tym czy uda mi sie podciagnac szlifa ktorego mialem wczesniej pod ten wypadek sprawa a tyle jest fajna ze poszla ta sama strona i kilka czesci ktore byly poszkodowane w tej stluczce braly tez czynny udzual w szlifie ale oprocz tego przy slizgu odrapalem bak zadupek urwalem podnozek zarysowalem dekiel silnika i skrzywilem manetke sprzegla. i teraz mam takie pytanie juz przechadzac do meritum czy jak powiem ze po uderzeniu w samochod upadlem to oni to jakos sprwadza bo przy tym wypadku stety albo z perspektywy czasu niestety motor sie nie przewrocil i nie mial styku z asfaltem czy ubezpieczyciel np nie skataktuje sie ze sprawca i nie zapyta go czy ja upadlem czy nie? napiszcie jak wyglada taka sprawa jak wiecie

acha i jeszcze jedna sprawa co ze strojem ktory ucierpial w zdarzeniu??

Z gory dzieki za odp pozdrawiam
mily1906
Świeżak

Postprzez Kurt » 23/4/2009, 02:25

Jak przyjdzie do ciebie rzeczoznawca na oględziny to pokaż mu wszystkie uszkodzenia nawet te, które nie powstały w wyniku tego zajścia. Zresztą oni zwykle są bardzo dociekliwi zrobi dużo zdjęć, warto opisać przebieg zdarzenia, możesz trochę naciągnąć;) później ubezpieczalnia decyduje które szkody mogły powstać w wyniku takiego zdarzenia i całkiem możliwe że dadzą się naciągnąć bo wiedza takich ludzi o motocyklach zwykle nie jest zbyt wielka. Co do drugiego pytania, to na ścigaczu był jakiś czas temu artykuł właśnie o odszkodowaniu za zniszczone ciuchy i wszystko to co miało się przy sobie podczas wypaku i jak najbardziej należy się odszkodowanie, więc podczas oględzin musisz pokazać też np zniszczony kask czy buty.
Kurt
Świeżak

Postprzez mily1906 » 23/4/2009, 03:41

Chyba juz akcje ze strojem sobie daruje bo jak zobacza te spodnie z mikro rozdarciem wielkosci 1cm to dostane 3zl na nitke i igle chyba ze udowodnie ze jestem lamaga to jeszcze 2zl na naparstek :D
mily1906
Świeżak

Postprzez MaximusPL » 23/4/2009, 07:41

nie do konca .... podaj wszystko co uleglo uszkodzeniu ... powiedz ze jeszcze psychika Tobie siadła i idz do psychologa heheheh
Suzuki GSR 600 A 2007/2008
MaximusPL
Świeżak

Postprzez A.GRYCZKA » 24/4/2009, 07:11

Jeśli na miejscu zdarzenia nie było policji to pewnie spisaliście oświadczenie, w którym powinny znaleźć się informacje o przebiegu zdarzenia i szkodach.
Jeśli takiej informacji nie ma to ubezpieczyciel na 100% wystąpi do sprawcy o podanie jak doszło do kolizji, co zostało uszkodzone itp. więc może wyjść że ściemniasz z upadkiem.

Jeśli na miejscu była policja to w notatce policji są wskazane uszkodzenia i też wyjdzie ściema.

Co do uszkodzeń odzieży, to zrób jej zdjęcia i wystąp o zwrot kosztów zakupu. Powinni wypłacić z uwzględnieniem ich "amortyzacji" :)
Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
A.GRYCZKA
Świeżak

Postprzez diego22 » 14/5/2009, 14:51

ze strojem to jest roznie - powienien zostac objety ubezpieczeniem, ale ubezpieczyciele moga sie wymigiwac od tego tlumaczac, ze musisz pokazac im faktury potwierdzajace, ze ubranie bylo Twoja wlasnoscia, albo uznac, ze w momencie wypadku stroj byl warty jakies grosze. zapytaj na portalu odszkodowan, albo na jakims forum prawnym moze cos wiecej wiedza
diego22
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê