Zobacz wątek - Niechcą uznać gwarancji !!!!
NAS Analytics TAG

Niechcą uznać gwarancji !!!!

Przepisy, prawo
_________

Niechcą uznać gwarancji !!!!

Postprzez Damianosek » 29/3/2009, 16:22

Witam.Mam taki problem,mam Rometa CRS 50 kturego dostałem w niechcianym prezencie :evil: .Romet cały czas sie psuje juz 3 raz zepsuła sie w nim SKRZYNIA BIEGÓW i za tym 3 razem kolesie z serwisu niechcą mi uznac gwarancji twierdząc,że to moja wina :?.Ja nim mało jeżdze i nie karam a ten szit tak sie psuje.Nie wiem co mam robic zeby chcieli uznac mi tą gwarancje.Pomużcie koledzy.POZDRO
Damianosek
Świeżak

Postprzez Spidey » 29/3/2009, 19:36

hm a brali go do serwisu zeby obadac czy od razu potym jak powiedziales ze sie rozwalila i to 3 raz to ze nadal to twoja wina?
Spidey
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 29/3/2009, 21:03

Poproś aby dali na piśmie, powód odmowy uznania gwarancji i przyczynę uszkodzenia.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez matmax » 29/3/2009, 22:05

Raczek_6 napisał(a):Poproś aby dali na piśmie, powód odmowy uznania gwarancji i przyczynę uszkodzenia.

A później w razie problemów do rzecznika praw konsumenta
matmax
Świeżak

Postprzez Damianosek » 30/3/2009, 16:12

Brali go do serwisu,rozebrali i twierdzą że to moja wina.Byłem u rzecznika praw konsumenta i ta pani muwiła że jest cos takiego że jak sie za 3 razem zepsuje ta sama cześć to mają prawo dać nowy silnik albo nowy motor.Ale muwiła też ze powinno pisać tak w książeczce gwarancyjnej a jak nie pisze to nic nie da sie zrobić i musze płacić :(
Damianosek
Świeżak

Postprzez matmax » 30/3/2009, 16:50

Jeśli ta sama rzecz psuje się 3x to można poprosić o nowy motor lub kasę za niego.
matmax
Świeżak

Postprzez michalw80 » 4/4/2009, 01:08

Kolego, witaj w klubie. Kupiłem podobny shit - skuter dla żony w zeszłym sezonie. Też się regularnie psuje i mam problemy z uznaniem gwarancji.

Ale zapoznałem się uważnie z ustawą o gwarancji konsumenckiej. Ustawa stanowi jasno, że w ramach gwarancji masz prawo do wymiany przedmiotu, jeśli nie jest możliwa jego naprawa. Musisz rejestrować w książce serwisowej każdej pojedynczej naprawy, a jeśli dostajesz odmowę to na piśmie. To jest podstawa do roszczenia.

Musisz mieć jeszcze świadomość jednej rzeczy - możesz żądać wymiany od gwaranta (Romet Motors Polska) i od sprzedawcy. Od Ciebie zależy od kogo zaczniesz, ale zgodnie z ustawą od sprzedawcy możesz nawet w ostateczności wyegzekwować zwrot pieniędzy za motocykl (od gwaranta nie ma tej możliwości).

Jak pisali koledzy - zbieraj kwity.
Michał
Kawasaki ER-5
michalw80
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości

na górê