Zobacz wÄ…tek - Karta motorowerowa
NAS Analytics TAG

Karta motorowerowa

Przepisy, prawo
_________

Karta motorowerowa

Postprzez polisa » 25/3/2009, 18:28

Witam, wiem że było już kilka takich tematów ale nadal nie wiem co grozi mi za jazdę po mieście bez kary motorowerowej. Niektórzy piszą że spuszczają powietrze ale wydaje mi się że to dotyczy tylko małych miejscowości.. Dodam że mam pieczątkę przy polu na rower i mam 15 lat.
polisa
Świeżak

Postprzez C-bool » 25/3/2009, 18:35

Mogą Cię po prostu puścić z upomnieniem (oczywiście nie na moto), wezwać kogoś uprawnionego do jazdy na motorowerze, mogą też nałożyć mandat na ojca, że dopuścił Cię do ruchu ;] Z doświadczenia jednak wiem, że jeżeli jeździsz 45 km/h w kasku, z włączonymi światłami, etc. to nie łapią... jak masz skuter to już w ogóle. Niemniej jednak proponuję zrobić kartę motorowerową, przecież to nie jest ani wydatek, jeśli szkoła to przeprowadza, ani zdać to specjalnie trudne nie jest...
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez s_extrem* » 25/3/2009, 22:44

Ja jak jeszcze bylem mlody do lotna drogowka z miasta skontrolowala dokladnie moja dokumenty (sprawdzali nawet nr ramy w skutrze) i stan techniczny. Czepiali sie kazdego detalu (np. zbite lusterko) Natomiast tzw. "miejscowi" spytali tylko jak sie tym jezdzi. Pogadali sobie i pojechali w dluga... Dodam ze mialem wtedy karte tak zniszczona ze to wlasciwie byla biala kartka (ach to pranie) Tak wiec ile policjantow tyle metod isposobow na kontrole ;)
s_extrem*
Świeżak

Postprzez rico63 » 1/4/2009, 14:46

Mój kumpel miał wypadek a nie posiadał JESZCZE tego dokumentu :x Niebiescy przyjechali i pojechali :lol: Jego ojciec powiedział tylko ze jego syn wyjechał bez jego zgody i nic mu nie zrobili nawet mandatu nie było :shock: Ale polecałbym jednak zrobić tą karte motorowerową i mieć spokój :)
rico63
Świeżak

Postprzez dymek0075 » 1/4/2009, 20:22

Jak ja bym chciał mieć takie problemy ;] Przepraszam , ze bede moze troszke uszczypliwy i niedyskretny ale sie zapytam. Gdzie byłes jak robili karte w szkole? ;]
dymek0075
Świeżak

Postprzez driver92 » 2/4/2009, 07:29

Słuchaj ale kartę motorowerową można zdawać nie tylko w szkole :) są specjalne ośrodki do tego, a kartę robi się ok tygodnia . Wiem bo kolega z klasy robił gdzieś na mieście, a więc lepiej sobie wyrób. Co do ośrodków które się tym zajmują to szukaj w google.pl w swojej miejscowości lub w najbliższym większym mieście.
Pozdrawiam
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
driver92
Świeżak

Postprzez masel » 2/4/2009, 15:57

Ja osobiście znalazłem na jakims forum, numer do osoby która ma prawo wydania świstka o tym że zdałem egzamin praktyczny jak i teoretyczny. Pojechałem do niego w niedzielę, przejechałem się na elektrycznej hulajnodze (hahaha) potem dał mi do napisania egzamin, powiedział że zdałem, dał mi jakąs kartkę z podpisem pieczątkami itd którą zaniosłem do szkoły i w ciągu jednego dnia dostałem kartę. więc zajęło mi to dwa dni. Pozdrawiam i zachęcam do wyrobienia takiej karty, mało zamieszania a potem same problemy :)

Jeśli jesteś z Białegostoku mogę podać ci numer
masel
Świeżak

Postprzez bejgra » 2/4/2009, 19:40

A tak teoretycznie już, bo mam już karte, czy można zdawać na każdym posterunku policji? Bo nie każdy ośrodek ma uprawnienia do wystawienia karty motorowerowej.
bejgra
Świeżak

Postprzez masel » 2/4/2009, 22:07

Jak ja robiłem kartę motorowerową to czytałem na wielu forach że jesli pójdziesz sam na posterunek to najprawdopodobniej nic Ci to nie da. może jesli zorganizujesz jakąs grupę to organizują zapewne jakieś kursy lecz tak jak mówie to tylko z tego co czytałem.

Sam tez mam pytanie, czy ktos wie jak jest z tą kart motorowerową za granicą? Upoważnia do jeżdżenia motorowerem czy nie?
masel
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 3/4/2009, 13:04

To zależy od przepisów jakie są w danym kraju.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê