Co z kartÄ… motrowerowÄ…?
• Strona 1 z 1
Co z kartÄ… motrowerowÄ…?
On zeszłego roku słyszę plotki o zlikwidowaniu karty motorowerowej... co o tym myślicie czy zostanie ona rzeczywiście wycofana i jak tak to kiedy można się tego spodziewać?
Ja mam już kartę od około 2 lat i chciałbym sobie wreszcie kupić jakiegoś fajnego skuterka na spółkę z młodszym bratem(na razie jeżdżę na starej jawie 50
).
I tu pojawia się problem, mianowicie on kartę będzie wyrabiał za jakieś 3 lata i obawia się czy w ogóle prawo mu pozwoli za te 3 lata pośmigać na skuterze... :/
Ja mam już kartę od około 2 lat i chciałbym sobie wreszcie kupić jakiegoś fajnego skuterka na spółkę z młodszym bratem(na razie jeżdżę na starej jawie 50

I tu pojawia się problem, mianowicie on kartę będzie wyrabiał za jakieś 3 lata i obawia się czy w ogóle prawo mu pozwoli za te 3 lata pośmigać na skuterze... :/
- Greg1904
- Świeżak
U nas w szkole, jest egzaminator, on jest nauczycielem techniki, mowil cos o przepisie, ze na karte trzeba bedzie miec 18 lat, zeby ja miec. Ale to ma wejsc chyba od stycznia, jesli mnie pamiec nie myli, dlatego ci co w tamtym roku nie zdali, zdajÄ… teraz, wiec taki przepis chyba bedzie ;]

-
Evul - Świeżak
poczytaj temat troche nizej "Projekt ustawy zmian w ruchu drogowym AM, A2 i spółka..." Kategoria AM na motorower od 14 lat....
http://www.bikepics.com/members/tugok (otwórz link)
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Tak jak kolega wyzej napisal. bedzie to osobna kategoria prawa jazdy.
A od siebie dodam tyle ze jak bylem sie dowiadywac kiedy bedzie moje prawko w wydziale komunikacji i zapytalem o karty to powiedzieli mi ze iles tam czasu na poczatku po wprowadzeniu ustawy, karte motorowerowa bedzie mozna wymienic na prawo jazdy Kategorii AM za 30 zł. ale oni sami tego jeszcze nie sa pewni...
A od siebie dodam tyle ze jak bylem sie dowiadywac kiedy bedzie moje prawko w wydziale komunikacji i zapytalem o karty to powiedzieli mi ze iles tam czasu na poczatku po wprowadzeniu ustawy, karte motorowerowa bedzie mozna wymienic na prawo jazdy Kategorii AM za 30 zł. ale oni sami tego jeszcze nie sa pewni...
Memento Mori
Carpe Diem
Simson S51 -> Suzuki DR 125
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to zmieni się tylko:
-wiek od którego można będzie można jeździć na motorowerze (z 13 lat na 14)
- i nazwa (z karty motorowerowej na prawo jazdy kategorii AM)
A ile będzie kosztowało wyrobienie takiego prawa jazdy kategorii AM?
-wiek od którego można będzie można jeździć na motorowerze (z 13 lat na 14)
- i nazwa (z karty motorowerowej na prawo jazdy kategorii AM)
A ile będzie kosztowało wyrobienie takiego prawa jazdy kategorii AM?
- Greg1904
- Świeżak
No i to o czym wspomniales na koncu czyli cena.
nie są jeszcze okreslone stawki... zreszta zalezy to zawsze od szkoly w ktorej masz kurs... ale na 100% nie bedzie to kosztowac tak jak teraz bodaj 10 zł. Poniewaz sam papier parwa jazdy kosztuje 73 zł
nie są jeszcze okreslone stawki... zreszta zalezy to zawsze od szkoly w ktorej masz kurs... ale na 100% nie bedzie to kosztowac tak jak teraz bodaj 10 zł. Poniewaz sam papier parwa jazdy kosztuje 73 zł

Memento Mori
Carpe Diem
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
U mnie jest to za darmo...
A wprowadzenie prawa jazdy to trochę jakby chęć jednorazowego zysku, jeśli wymiana karty motorowerowej na AM miałaby kosztować 30 zł.
A wprowadzenie prawa jazdy to trochę jakby chęć jednorazowego zysku, jeśli wymiana karty motorowerowej na AM miałaby kosztować 30 zł.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
@leff
Wymiana w sensie ze musisz to zdawac ale wszystko jest za darmo i poprostu pieczatke przybijaja
http://www.prawojazdy.com.pl/files/przepisy/kie0412/kie0412-4.F.jpg (otwórz link)
Jak widzimy na zdjeciu na kasrcie jest miesce i na rowery i na motorowery:)
@C-bool
Malo zarobia na tych ktorzy karte motorowerowa maja. ale pamietaj ze duzo osob jezdzi na dowodzie (+18) ...
Wymiana w sensie ze musisz to zdawac ale wszystko jest za darmo i poprostu pieczatke przybijaja
http://www.prawojazdy.com.pl/files/przepisy/kie0412/kie0412-4.F.jpg (otwórz link)
Jak widzimy na zdjeciu na kasrcie jest miesce i na rowery i na motorowery:)
@C-bool
Malo zarobia na tych ktorzy karte motorowerowa maja. ale pamietaj ze duzo osob jezdzi na dowodzie (+18) ...

Memento Mori
Carpe Diem
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości