Zobacz wątek - Wada wzorku a prawo jazdy kat. A
NAS Analytics TAG

Wada wzorku a prawo jazdy kat. A

Przepisy, prawo
_________

Wada wzorku a prawo jazdy kat. A

Postprzez AloYzy » 21/9/2008, 11:27

Witam
Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość. Przepraszam jeśli był już podobny temat ale chcę mieć 100% pewność.

Miesiąc temu zrobiłem prawko kat. B. Noszę okulary i mam dość dużą wadę wzroku na jedno oko 3,25 na drugie 3,5. I czy ta wada nie uniemożliwi mi zrobienia prawka kat. A?
AloYzy
Świeżak

Postprzez bleshar » 21/9/2008, 11:56

Wiesz....wszystko zależy od lekarza wystawiającego zaświadczenie do prawka... ja po prostu wpłaciłem 30 zł i dostałem zaświadczenie(też mam wadę wzroku). słyszałem że niektórzy ganiają ludzi po okulistach na dodatkowe badania itp... Wszystko zależy od lekarza...
bleshar
Świeżak

Postprzez emils » 21/9/2008, 13:04

widzialem wielu motocyklistow w okularach.
a tak na logike-skoro ktos ma wade, a nie nosi okularow to tak, ale skoro nosisz okulary to jest pewnie tak jak z puszka, czyli da rade ;)

p.s.
tez sie nad tym zastanawialem :P
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Postprzez DuneK » 21/9/2008, 14:25

Kiedyś zadawałem bardzo podobne pytanie, więc rozumiem i Ciebie.
Poszedłem do lekarza wydającego zaświadczenie, skierowano mnie do okulisty w szpitalu, gdzie głowę w ciemni wkładałem do takiej jakby anteny satelitarnej:D. Wyskakiwały tam światełka i trzeba było klikać jak się je widziało, oczywiście w różnych miejscach i różnym kontraście. W dłoni trzymałem jakby dżojstik do gier.
W ten sposób sprawdzane jest to czy nie masz jakiś poważnych uszkodzeń w oku, podam Ci że Twoja wada 3,25 - 3,5 wg nich jest bardzo małą. Dopiero pow. 6-7 zaczyna się większa wada ale wystarczają szkła korekcyjne i przecież wszystko widzisz.
Dano mi dokumenty z którymi wróciłem do lekarza wypisującego zaświadczenia, oczywiście pozytywnie. W ten piątek właśnie zdałem prawko:)
Suzuki RF900R
DuneK
Świeżak

Postprzez emils » 21/9/2008, 14:39

DuneK
szerokiej drogi ;)
i dzieki za info, bo ja bede mial podobny problem :P tyle ze ja mam wade 1,5 wiec jak mowisz to nic :P
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Postprzez andy7 » 21/9/2008, 17:32

W kazdym razie daj sobie przebadac wzrok przez okuliste. Lekarz ogolny nie wypisze przeciwskazan jezeli okulista stwierdzij, ze mozesz jezdzic motocyklem.
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez AloYzy » 21/9/2008, 20:01

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) ulżyło mi bo już myślałem, że z tego prawka będą nici...

Pozdro
AloYzy
Świeżak

Postprzez DuneK » 21/9/2008, 20:12

Też tak myślałem, ale jak widać można tylko trzeba iść na badania oczywiście są one BEZPŁATNE... płacisz tylko za wizytę tam u lekarza wcześniej. Nie masz się co martwić i do zobaczenia na drogach:)
Suzuki RF900R
DuneK
Świeżak

Powrót do Prawo