Podrapane plastiki i nowa okleina .
• Strona 1 z 1
Podrapane plastiki i nowa okleina .
Cześć wszystkim , jak w temacie moja yz ma troszkę uszkodzone plastiki głownie podrapane nie mogę się nigdzie doczytać czy warto na to naklejać nową okleinę , czy po prostu nie zrobią się pęcherze powietrza pod spodem i po pierwszym myciu nie zejdą te naklejki . I przy okazji mam pytanie w sprawie jakiegoś lakieru do plastików , i czym ściągnąć skutecznie klej po starej okleinie. Dzięki z góry o pomoc i pozdrawiam 

- jarekkuki
- Świeżak
Pokaż foty w jakim stopniu są podrapane.
Zawsze możesz je troszkę przeszlifować papierami wodnistymi zaczynając od 600 i kończąc na najdrobniejszym, na koniec lekko opalarką to podlecieć żeby białe rysy zniknęły i można obklejać. Też miałem podrapane niektóre, po zastosowaniu tego zabiegu kilkakrotnie zrobiły się gładsze, potem przystąpiłem do obklejania i się trzyma(jak na razie).
Generalnie lepiej się będą trzymać na nowych plastikach, ale jest sens kupowania nowych plastików za 5stów, do YZ'tki pewnie ze 2 stówy, ale to nadal szkoda kasy.
Zawsze możesz je troszkę przeszlifować papierami wodnistymi zaczynając od 600 i kończąc na najdrobniejszym, na koniec lekko opalarką to podlecieć żeby białe rysy zniknęły i można obklejać. Też miałem podrapane niektóre, po zastosowaniu tego zabiegu kilkakrotnie zrobiły się gładsze, potem przystąpiłem do obklejania i się trzyma(jak na razie).
Generalnie lepiej się będą trzymać na nowych plastikach, ale jest sens kupowania nowych plastików za 5stów, do YZ'tki pewnie ze 2 stówy, ale to nadal szkoda kasy.
-
Street4Fun - Bywalec
jak sterczą frędzle to nawet nozykiem mozna zeskrobac troche, potem mozna papierem sciernym przeleciec, wodne najlepiej chyba sobie radzą, i na koniec opalarka czyli jak kolega wyzej napisał i na to spoko mozna kleic, aby bardzo dobrze odtłuscic
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Katuje plastiki opalarką no już nawet nie jest tragedii ale parę rys jest naprawdę głębokich tak 1mm w głąb i raczej , już tego nie dopalę , a opalarką jaką temperaturą grzejecie ?
Nie wiem czego nie mogę dodać zdj ;/ rozmiar 75KB i format .jpg
Nie wiem czego nie mogę dodać zdj ;/ rozmiar 75KB i format .jpg
- jarekkuki
- Świeżak
Też miałem rysy, w sumie to nie rysy tylko już wgłębienia, z tym nic nie zrobiłem, zostało po prostu.
Ja na opalarce mam dwa stopnie, I i II, drugi jest chyba na 750C* i właśnie na tym drugim biegu lecę, nie można przesadzić, ale jak już zaczniesz to najlepiej lecieć cały plastik, bo w przypadku niebieskich, kolor się zmienia po opaleniu, więc jedno punktowo nie da rady.
Ja na opalarce mam dwa stopnie, I i II, drugi jest chyba na 750C* i właśnie na tym drugim biegu lecę, nie można przesadzić, ale jak już zaczniesz to najlepiej lecieć cały plastik, bo w przypadku niebieskich, kolor się zmienia po opaleniu, więc jedno punktowo nie da rady.
-
Street4Fun - Bywalec
zalezy jeszcze wszystko od plastiku i techniki, ja zawsze sobie pod swiatło patrze i widze gdzie się przytapia a gdzie nie, ( nie że sie rozpływa przytapia, tylko widze zmiane koloru ) i wtedy po kolei kawałek za kawałkiem robie, i też trzeba sobie technike opracowac, bo jak sie to źle robi to straszne placki wychodza, jak są podłuzne elementy to najlepiej od przetłoczenia do przetłoczenia jako jeden odcinek traktować,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a to wy macie mocne opalarki moja tylko 550 stopni i już ją skopciłem ;p i też patrzyłem pod światło , ale jeszcze muszę się douczyć i dobrą opalarkę kupić a na moje plastiki szkoda mi okleiny zakładać kupie jakieś tanie naklejki typu Fox , Redbull itp i ponaklejam. Dzięki za pomoc i szerokiej drogi życzę 

- jarekkuki
- Świeżak
ja też mam z 550 stopni, 700 to musi dobra opalara juz byc
ja teraz kupiłem sobie z allegro jakas najtansza za 25 zł chyba i juz z pół roku uzywam i działa
wczesniej miałem boscha to mi zwój gdzies poszedł i nie działa ;/
a co do oklein - nie kupował bym tych tanich naklejek bo to szajs, raz że słabo wyglądają to raz dwa odpadaja, lepiej sobie na jakiejs stronce na zamówienie okleine walnąć. i tutaj 2 opcje, albo wydajesz więcej i kupujez typową okleine motocyklową gruba, bardzo dobry klej i masz okleine na kilka sezonów
albo w firmach gdzie robią oklejanie aut, banery naklejki i zrobią ci też fajny wzór na zamówienie ale na cienkiej folii i średnim kleju. kumpel do supermoto takie sobie na zamówienie zrobił to niektóre sie w miare trzymają, on troche po terenie lata też wiec zdaje egzamin, zapłacił chyba 1/3 - 1/4 ceny okleiny grubej ale kto wie ile to pozyje
chyba ze zamiast tego kupic od razu 2-3 komplety i ewentualnie przeklejac nowe elementy 

a co do oklein - nie kupował bym tych tanich naklejek bo to szajs, raz że słabo wyglądają to raz dwa odpadaja, lepiej sobie na jakiejs stronce na zamówienie okleine walnąć. i tutaj 2 opcje, albo wydajesz więcej i kupujez typową okleine motocyklową gruba, bardzo dobry klej i masz okleine na kilka sezonów
albo w firmach gdzie robią oklejanie aut, banery naklejki i zrobią ci też fajny wzór na zamówienie ale na cienkiej folii i średnim kleju. kumpel do supermoto takie sobie na zamówienie zrobił to niektóre sie w miare trzymają, on troche po terenie lata też wiec zdaje egzamin, zapłacił chyba 1/3 - 1/4 ceny okleiny grubej ale kto wie ile to pozyje

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja już drugi raz będę kupował te tanie naklejki nie są tragiczne a chociaż te rysy pozakrywają , a dobra okleinę kupie jak te plastiki załatwię, bo mi szkoda na nie naklejać porządnej okleiny a też nie mam pieniędzy na nowe plastiki . a na tylnim kole będę się uczył więc tylni pewnie szybko strzeli 

- jarekkuki
- Świeżak
Jak się uczysz na kole jeździć to ja bym w ogóle oklein nie zakładał, a szczególnie nowych plastików.
To nie jedna gleba będzie, hehe.
Zależy jaki ogon, jakiej firmy, ufo bodajże wygniesz o 90stopni i nic się nie dzieje, a jakiś inny to ci strzeli pod kątem około 20 stopni.
To nie jedna gleba będzie, hehe.

Zależy jaki ogon, jakiej firmy, ufo bodajże wygniesz o 90stopni i nic się nie dzieje, a jakiś inny to ci strzeli pod kątem około 20 stopni.

-
Street4Fun - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości