Hamulec tarczowy.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Hamulec tarczowy.
Witam mam problem z zaciskiem hamulca z przodu
Wymieniłem klocki hamulcowe bo ich nie było... wszystko przeczyściłem i nasmarowałem tłoczki też i hamulec dalej lekko blokuje oponę da się jechać ale szarpie i nie wiem co robić może klocki sa za grube i trzeba je troche zetrzeć? Uszczelki pod tłoczkami z nie są rozcięte są w dobrym stanie, wyczyściłem ich miejsce gdzie siedzą było troche brudu i tłoczki fajnie luźno wchodziły. Odpowietrzyłem hamulec i dalej blokują koło już mi ręce opadają siedziałem cały dzień i nic się nie poprawiło ;/
s

- MathewPL
- Świeżak
blokuje ciagle(równo na całym obwodzie tarczy)? Może tarcza krzywa
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
jakie moto ? ja do chinskiego pojazdu dobrałem idealnie pasujące klocki, ale były za grube - i ja ich w ogóle nie mogłem na z tarczą wsadzić, wiec spiłowałem troche. ciezko powiedziec co jest u ciebie. moze przy pompie klamka źle wyregulowana i naciska?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ale po 1 metrze zaczyna zaciskać ?
To objawy krzywej tarczy, skoro samoczynnie zaciska tarcze, bez ruszania tarczy.
Skoro klocki dobrałeś dobre, to nic nie piłuj, nie po to się klocki kupuje, aby je zaraz spiłować.
Zdemontuj tarcze i spróbuj ewentualnie położyć na prosty stół, jeden pies na co, bynajmniej przekonasz się o stanie swojej tarczy.
To objawy krzywej tarczy, skoro samoczynnie zaciska tarcze, bez ruszania tarczy.
Skoro klocki dobrałeś dobre, to nic nie piłuj, nie po to się klocki kupuje, aby je zaraz spiłować.
Zdemontuj tarcze i spróbuj ewentualnie położyć na prosty stół, jeden pies na co, bynajmniej przekonasz się o stanie swojej tarczy.
-
Street4Fun - Bywalec
Niby da się wyprostować (próbowałem) ale jak długo będzie dobrze? i czy nie szczeli podczas jazdy?
-
Próbowałem na tyle i to krótko jeździłem na niej bo już się za bardzo starła (i trzeba było ją wymienić)
-
jakiś prowizoryczny uchwyt na koło (bo w motorze trochę ciężko) wysięgnik z kredą i kręciłem kołem. Po wyłapaniu krzywizny złapałem to miejsce morsem i przeginałem
-
to oddaj do mechanika, skoro sie nie znasz to szkoda żebys sobie krzywde zrobił nieumiejętnym serwisem
podnies koło w góre na podnosniku i zakręc, zobacz czy tarcza jest prosta czy krzywa. do tych moto tarcza pewnie psie pieniądze kosztuje, wiec lepiej wymienic. jak nagle zaczynaja ci klocki sciskać to musi byc gdzies za duze cisnienie. moze byc tak jak np sie sciska tłoczki, bez odkręcenia pokrywki na pompie.
podnies koło w góre na podnosniku i zakręc, zobacz czy tarcza jest prosta czy krzywa. do tych moto tarcza pewnie psie pieniądze kosztuje, wiec lepiej wymienic. jak nagle zaczynaja ci klocki sciskać to musi byc gdzies za duze cisnienie. moze byc tak jak np sie sciska tłoczki, bez odkręcenia pokrywki na pompie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no odkręc pokrywke jak wciskałeś na zamknietej. jak na otwartej to kwestia jest gdzie indziej, i raczej nie w cisnieniu. ale mozesz jeszcze poluzowac regulacje klamki zeby tłoczek wyszedł.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A regulacja klamki gdzie jest?
Jeżeli chodzi o ciśnienie to odpada bo na odkreconym też blokuje i właśnie jeden z tłoczków nie wraca a jest porządnie oczyszczony i nasmarowany ;/ jak patrze na zacisk to luz między klockami a tarcza jest więc na 100% krzywa tarcza..
Jaką tarcze kupić żeby pasowała?
Jeżeli chodzi o ciśnienie to odpada bo na odkreconym też blokuje i właśnie jeden z tłoczków nie wraca a jest porządnie oczyszczony i nasmarowany ;/ jak patrze na zacisk to luz między klockami a tarcza jest więc na 100% krzywa tarcza..
Jaką tarcze kupić żeby pasowała?
- MathewPL
- Świeżak
zapomniałem dodac - o ile w ogóle jest. tam gdzie klamka wciska tłoczek w pompie, moze jest srubka jakas. jak nie ma to nie ma regulacji i ma byc dobrze bez regulowania.
tarcze kup identycznÄ… jak masz - proste
tarcze kup identycznÄ… jak masz - proste

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak dobrze kojarzę to na 10 klucz jest szpilka trzymająca cała klamkę(śruba pionowa) a regulacja jak jest to jest poziomo
-
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość