Olej Dr125 .Wlewać czy nie ?
• Strona 1 z 1
Olej Dr125 .Wlewać czy nie ?
Witam wszystkich
Posiadam Suzuki Dr 125 rocznik 97 i nie wiem czy leje się olej do skrzyni czy smarowanie jest olejem silnikowym . Dodam że jak nie wleje tam oleju to dziwnie "wyje" przy ruszaniu później już okej . Pytam dlatego że jedni mówią że się wlewa inni że nie i już nie wiem szczerze mówiąc.
Jeśli ktoś wie to proszę od odpowiedź
z góry dziękuję .

Posiadam Suzuki Dr 125 rocznik 97 i nie wiem czy leje się olej do skrzyni czy smarowanie jest olejem silnikowym . Dodam że jak nie wleje tam oleju to dziwnie "wyje" przy ruszaniu później już okej . Pytam dlatego że jedni mówią że się wlewa inni że nie i już nie wiem szczerze mówiąc.
Jeśli ktoś wie to proszę od odpowiedź

z góry dziękuję .
- TomekJ
- Świeżak
Co to za pytanie? Musisz mieć ZAWSZE !!! odpowiedni stan oleju w skrzyni.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
hahah wyje bez oleju
dziwne by było jakby wyło z olejem ;P
olej do silnika lejesz jeden, on smaruje sprzegło, skrzynie biegów, rozrząd, wał, tłok, itp itd. także olej musi byc

olej do silnika lejesz jeden, on smaruje sprzegło, skrzynie biegów, rozrząd, wał, tłok, itp itd. także olej musi byc

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ej no to nie jest zabawne Panowie
Wiem że olej się leje ale są tacy mądrzy którzy twierdzą że skrzynia smaruje się olejem z silnika , nie chciało mi się w to wierzyć no bo dziwne mi się to wydawało .
Ale dzięki za odpowiedzi
Sorry za temat ale skoro ludzie po szkole mechanicznej mówią mi coś takiego to sam już zgłupiałem .

Wiem że olej się leje ale są tacy mądrzy którzy twierdzą że skrzynia smaruje się olejem z silnika , nie chciało mi się w to wierzyć no bo dziwne mi się to wydawało .
Ale dzięki za odpowiedzi

Sorry za temat ale skoro ludzie po szkole mechanicznej mówią mi coś takiego to sam już zgłupiałem .
- TomekJ
- Świeżak
Zanim kiedykolwiek miałbyś jeszcze poczynić podobny ruch to wpierw wypytaj się wszystkich dookoła.
Pozdrowienia z Krakowa.
Pozdrowienia z Krakowa.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
Tylko pytanie czy we wszystkich motocyklach leje się 2 rodzaje oleju?? jeden do smarowania tłoka a drugi to smarowania skrzyni (ponieważ słyszałem że w większości leje się jeden olej który smaruje i skrzynie i wał...)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Lejesz jeden olej do silnika (750ml) i on smaruje całą dupe motocyklowi. Nic wiecej ..
Yamaha DT 125 - I'am WANTED
-
anders1998 - Świeżak
to oczywiscie zależy od motocykla. nie ma czegos takiego jak olej do silnika. bo w 2T lejesz dwa oleje do silnika. tylko że jeden najpierw wlewasz do baku/dozownika
są też różne rozwiazania smarowania samej skrzyni. mozesz mieć dzieloną część na skrzynie i sprzęgło, oraz na rozrząd tłok wał. ( tak npo maja hondy CRF ) mozna też mieć suchą miskę olejową, gdzie rozbryzgowo jest wprowadzany olej a następnie od razu odpompowywany jest do zbiorniczka który znajduje się obok silnika.
w DR masz najprostszy układ. czyli silnik bez zadnych dzieleń, wlewasz jeden olej i smarujesz calutki silnik tym. zadnego innego oleju silnik nie potrzebuje.
są też różne rozwiazania smarowania samej skrzyni. mozesz mieć dzieloną część na skrzynie i sprzęgło, oraz na rozrząd tłok wał. ( tak npo maja hondy CRF ) mozna też mieć suchą miskę olejową, gdzie rozbryzgowo jest wprowadzany olej a następnie od razu odpompowywany jest do zbiorniczka który znajduje się obok silnika.
w DR masz najprostszy układ. czyli silnik bez zadnych dzieleń, wlewasz jeden olej i smarujesz calutki silnik tym. zadnego innego oleju silnik nie potrzebuje.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 33 gości