enduro czy cros
• Strona 1 z 1
enduro czy cros
Witam. Moje plany na rok 2012 to start w zawodach motocrossowych (puchar polski itd.). Chcialbym sie was zapytac, poniewaz nie jestem profesjonalista - czy do startu w zawodach tego typu koniecznie potrzebny full cross (czyt. yamaha yz, honda cr czy ktm sx)? Czy spokojnie dalbym rade z tz. enduro - yamaha wr, ktm exc? Chcialbym dodac, iz interesuja mnie wylacznie pojemnosci 250 oraz 450. Rozumiem, ze typowy cross to wydatek na czesci 3x wieksze nic na enduro (w dodatku enduro moge jezdzic po miescie co jest wielkim plusem). Napewno napotkam sie z komentarzami typu: skoro jestes amatorem to kup sobie 50 czy max 125, ale zapewniam ze jestem gotowy i mam na tyle doswiadczenia na wieksza pojemnosc (lecz nie wystarczajaca aby odpowiedziec sobie na wczesniejsze pytanie). Pozdrawiam i licze na trafne odpowiedzi:)
ps. na motor moge wydac cos okolo 15tys. co nie znaczy, ze gdybym kupowal full crossa, wydawalbym na niego tyle pieniedzy, bo mozna dobrego wyrwac za 8tys.
ps. na motor moge wydac cos okolo 15tys. co nie znaczy, ze gdybym kupowal full crossa, wydawalbym na niego tyle pieniedzy, bo mozna dobrego wyrwac za 8tys.
- anonimous
- Świeżak
sam smigam w zawodach i ujeżdzam ktm EXC 525. jednakże pod typowo zawody motocrossowe wolałbym kupic wyczynówke, a na miasto skuterka ;P same starty w zawodach duzo kosztują, wpisowe, dojazdy, częsci wiec i tak bedziesz duzo $$ musiał na to przeznaczać. enduraki nie maja perfekcyjnego zawieszenia na tor, pół biedy jak ktos umie sobie na szybko ustawic, crossówke ustawiasz raz, i robisz ewentualnie drobne korekty, enduraka ustawia sie co chwile. to samo z odddawaniem mocy itp - wyczynówka ma jednak nieco przewagi na krótszych odcinkach. wiec jak dla mnie jak chcesz startować w zawodach i jezeli chcesz cokolwiek osiągać kup wyczyna.
ja smigam na EXC bo planuje w tym sezonie obstawiać zawody CrossCountry gdzie enduro z kolei ma przewage nad crossówkami.
a co do pojemności polecam 250 max w 4T, i 125 w 2T
na tor sa w sam raz, i ludzie czesciej wygrywaja na dobrze ogarnietych przez nich setach, niz na duzych i mocniejszych crossówkach
ja smigam na EXC bo planuje w tym sezonie obstawiać zawody CrossCountry gdzie enduro z kolei ma przewage nad crossówkami.
a co do pojemności polecam 250 max w 4T, i 125 w 2T

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dodam że według serwisówki KTM'a jeśli hard enduro będziesz ganiać tak samo jak powinno się ganiać wyczynem to i remonty należy przeprowadzać jak w wyczynie a jeśli chcesz się przekonać sam to zajrzyj na moją stronkę lub chomika
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
własciwie na 1 stronie serwisówki KTM EXC jest napisane że moto nie jest przystosowane do zawodów mx i nie powinien brać udziału w tego typu zawodach - jakoś tak ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
sÄ… 2 tabelki
1:RECOMMENDED INSPECTION OF THE 250/450/525 SX AND EXC ENGINE
USED FOR ENDURO COMPETITIONS BY YOUR KTM WORKSHOP
(ADDITIONAL ORDER FOR THE KTM WORKSHOP)
2:RECOMMENDED INSPECTION OF THE 250/450/525 EXC ENGINE
USED FOR HOBBY - ENDURO COMPETITIONS BY YOUR KTM WORKSHOP
a jeśli chodzi o ten zapis co henieq wspomina to: The EXC models are designed for off-road sports endurance
competitions(enduro) and not suitable for predominant motocross use.
1:RECOMMENDED INSPECTION OF THE 250/450/525 SX AND EXC ENGINE
USED FOR ENDURO COMPETITIONS BY YOUR KTM WORKSHOP
2:RECOMMENDED INSPECTION OF THE 250/450/525 EXC ENGINE
USED FOR HOBBY - ENDURO COMPETITIONS BY YOUR KTM WORKSHOP
a jeśli chodzi o ten zapis co henieq wspomina to: The EXC models are designed for off-road sports endurance
competitions(enduro) and not suitable for predominant motocross use.
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości